«Η απομόνωση δεν είναι επιλογή»: ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Yale, Dr. Richard Levin στη Θεσσαλονίκη

Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Yale, Δρ. Richard Levin κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου

Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Yale, Dr. Richard Levin πραγματοποίησε στις 7 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη ομιλία με θέμα «Η Διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου» στα πλαίσια του προγράμματος “Great Ideas”.

Ο Δρ. Λέβιν αναφέρθηκε στην ευρύτερη παγκοσμιοποίηση που λαμβάνει χώρα αυτή στιγμή, όσον αφορά τους ανθρώπους, τα κεφάλαια, αλλά και τα περιβαλλοντικά προβλήματα. «Η απομόνωση δεν είναι επιλογή», ανέφερε χαρακτηριστικά. Με αυτό το σκεπτικό ως αφετηρία, τόνισε ότι παρουσιάζεται πλέον μια σημαντική ευκαιρία για τα πανεπιστήμια.

Κάποιες εξ ανάγκης αλλαγές καταδεικνύουν τη διεθνοποίηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων: ο Δρ. Λέβιν αναφέρθηκε σε ορισμένα μαθήματα που αφορούσαν στην εθνική βιομηχανία των ΗΠΑ, τα οποία ήταν απαραίτητο να καταργηθούν, γιατί «δεν υπάρχει πλέον εθνική βιομηχανία. Καμία αλυσίδα προσφοράς δεν είναι εθνική, ο εθνικός χαρακτήρας δεν υπάρχει πλέον».

«Η απομόνωση δεν είναι πλέον επιλογή σε έναν διαρκώς και περισσότερο διασυνδεδεμένο κόσμο», υποστήριξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του

Η αυξανόμενη διασύνδεση μεταξύ κρατών και πολιτών απαιτεί τη δυνατότητα να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο. Ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσω της άμεσης επαφής και γι’ αυτό η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων είναι απαραίτητη. Παράλληλα, η λειτουργία προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών (όπως το Erasmus στην Ευρώπη), αλλά και ο αριθμός των φοιτητών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν, είναι ενδεικτικοί αυτής της τάση διεθνοποίησης. Η μετακίνηση ανθρώπων συνεπάγεται και μετακίνηση ιδεών, κάτι που αναμφίβολα συντελεί στην καλύτερη κατανόηση του κόσμου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ρόλο του Διαδικτύου, του οποίου τις δυνατότητες «έχουμε μόλις αρχίσει να καταλαβαίνουμε». Η δωρεάν πρόσβαση σε ακαδημαϊκά συγγράμματα προωθεί την έρευνα, διαλέξεις απομαγνητοφωνούνται και διατίθενται στο Διαδίκτυο και πλέον ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση σ’ αυτά. Ο Δρ. Λέβιν υποστήριξε ότι πλέον είναι εφικτό να μορφωθεί ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα της ανθρωπότητας με τη χρήση του Διαδικτύου.

Οι ενδιαφερόμενοι μαζεύονται, εν αναμονή της έναρξης της εκδήλωσης

Υπό του προεδρία του, το Πανεπιστήμιο του Yale προώθησε τη συνεργασία του με πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις σχέσεις με την Κίνα. Ερωτηθείς κατά πόσο πιστεύει ότι αυτή η ανταλλαγή ιδεών μπορεί να προωθήσει τον εκδημοκρατισμό της χώρας, ο Δρ. Λέβιν απάντησε ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά. Προγράμματα του Yale στην Κίνα αποσκοπούν στην ανάπτυξη του Κράτους Δικαίου, ενώ παράλληλα λειτουργούν προγράμματα επιμόρφωσης κατώτερων αξιωματούχων (κυρίως υφυπουργών). «Είναι κάτι μικρό, αλλά με την πάροδο του χρόνου…», ανέφερε ο Δρ. Λέβιν για να συνεχίσει υποστηρίζοντας ότι «μερικά πρώτα αποτελέσματα είναι εμφανή». Αναφέρθηκε ακόμα στις ταχύτατες αλλαγές που συμβαίνουν στα κινεζικά πανεπιστήμια, μετά από μελέτη του αμερικανικού μοντέλου από Κινέζους αξιωματούχους. Όλα αυτά σίγουρα επηρεάζουν την κινεζική πολιτική.

Ο Δρ. Ρίτσαρντ Λέβιν είναι Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Yale από το 1993. Πήρε πτυχίο στην πολιτική και φιλοσοφία από το Oxford University και το διδακτορικό του στα οικονομικά από το Yale το 1974. Το 2004, υπήρξε μέλος της επιτροπής που μελέτησε τις αμερικανικές πληροφορίες γύρω από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Το πρόγραμμα “Great Ideas” διοργανώνεται από το Ίδρυμα Fulbright, με τη χορηγία του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» και την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Αμερικανικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός του είναι η πρόσκληση διακεκριμένων Αμερικανών διανοητών με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Ηλίας Παπαδόπουλος
eliasdark@gmail.com

No related posts.