Μία «αγκαλιά» συναισθημάτων!

Είναι γεγονός ότι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, τα δύο τελευταία χρόνια, είχε λείψει από τη Θεσσαλονίκη το καλό θέατρο. Φέτος, όμως, έστω και μέσα σε συνθήκες απόλυτης προσοχής και με τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, η θεατρική πραγματικότητα επιστρέφει στη συμπρωτεύουσα.

Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, λοιπόν, έκανε πρεμιέρα, στο Θέατρο «Αριστοτέλειον», η παράσταση «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι», των Jeffrey Hatcher και Mitch Albom, με τους Γρηγόρη Βαλτινό και Γιάννη Σαρακατσάνη, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νικορέστη Χανιωτάκη.

Το έργο είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία του καθηγητή Morrie Schwartz (Γρηγόρης Βαλτινός) και του σπουδαστή, και φίλου του με την πάροδο των χρόνων, Mitch Albom (Γιάννης Σαρακατσάνης). Κερδίζοντας σταδιακά την εμπιστοσύνη του Mitch, o Morrie εξελίσσεται σε μέντορα για τον φοιτητή του και οι δυο τους περνούν πολλές ώρες μαζί, συζητώντας όλα όσα τους απασχολούν. Ο καιρός, όμως, περνάει και φτάνει η στιγμή για την αποφοίτηση του Mitch. Όταν αποχαιρετά τον δάσκαλό του, του υπόσχεται ότι δεν θα χαθεί, υπόσχεση που δεν κρατάει και, έτσι, οι ζωές των δύο φίλων παίρνουν διαφορετική πορεία. Ωστόσο, δεκαέξι χρόνια μετά την τελευταία τους συνάντηση, ο Mitch βλέπει τον Morrie σε μία δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή και μαθαίνει ότι ο άλλοτε καθηγητής του πάσχει από πλαγία μυατροφική σκλήρυνση (ALS). Έτσι, αποφασίζει να τον επισκεφτεί για μία τελευταία φορά…

Θα έλεγε κανείς πως ο ρόλος του καθηγητή Morrie είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του Γρηγόρη Βαλτινού, ο οποίος είναι πραγματικά έξοχος! Αστείος, ευαίσθητος, αλλά και δυναμικός, ο πολύπειρος καλλιτέχνης ενσαρκώνει με τρόπο εντυπωσιακό έναν αληθινό φιλόσοφο της ζωής, τον φωτεινό καθηγητή Morrie, που όσο περνούν τα χρόνια εντρυφεί όλο και πιο πολύ στην ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης, εμπνέοντας, πια, εκτός από τους μαθητές του και εκατομμύρια άλλους fans. Και είναι τόσο ισοπεδωτική η ερμηνεία του κ. Βαλτινού που κάνει τον παρτενέρ του, Γιάννη Σαρακατσάνη, να φαίνεται σαν να υστερεί σε κάτι. Επί της ουσίας, όμως, ο κ. Σαρακατσάνης δεν υστερεί σε τίποτα, διότι και ο δικός του ρόλος, αυτός του Mitch, του ταιριάζει γάντι και ανταποκρίνεται στον μέγιστο βαθμό σε αυτό το οποίο έχει να βγάλει σε πέρας, συμμετέχοντας σε ένα καθόλα πειστικό επικοινωνιακό αλισβερίσι τόσο με τον συμπρωταγωνιστή του όσο και με το κοινό.

Όσον αφορά τη σκηνοθεσία, τώρα, ο Νικορέστης Χανιωτάκης πρέπει να αισθάνεται πολύ τυχερός, καθώς έχει να διαχειριστεί δύο εξαίρετους ηθοποιούς, που κεντούν πάνω στη σκηνή. Παράλληλα, βέβαια, είναι και ο ίδιος πολύ ευφυής και γενναιόδωρος, παρέχοντάς τους την απόλυτη ελευθερία των κινήσεων και ξεκλειδώνοντάς τους με τρόπο ώστε να απλώνουν το σύνολο της ερμηνευτικής τους παλέτας και να προκαλούν, χωρίς ίχνος επιτήδευσης, έντονα συναισθήματα στον θεατή!

Γέλιο, συγκίνηση, αλλά βασικά η αίσθηση της γλύκας είναι αυτή που μένει στο τέλος…

Το «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι» ανεβαίνει κάθε Τετάρτη έως Κυριακή στο Θέατρο «Αριστοτέλειον».

No related posts.