Ένα… Μέγαρο γεμάτο για τον γίγαντα Μίκη!

Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τίμησαν τον θρυλικό Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζοντας τα συμφωνικά και κινηματογραφικά έργα του στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε μία παράσταση στο πλαίσιο του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης πέθανε στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, αφήνοντας μία ολόκληρη χώρα φτωχότερη. Την Ελλάδα, που τον αγάπησε τόσο, την Ελλάδα που κι ο ίδιος λάτρευε και πάλευε πάντα ανιδιοτελώς για την ευημερία και την ενότητα του λαού της. Ο παγκοσμίου αυτός φήμης συνθέτης άφησε, φυσικά, πίσω του μία σπουδαία παρακαταθήκη και τόσα πολλά και διαφορετικά έργα, τα οποία δεν χωρούν όχι απλώς σε μία παράσταση αλλά ούτε σε χίλιες…

Πρέπει, λοιπόν, κάθε φορά να επιλέγουμε. Και, αυτήν τη φορά, επιλέχθηκαν τα συμφωνικά και κινηματογραφικά έργα του. Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ.) διηύθυνε ο Στάθης Σούλης, στο τραγούδι ήταν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και στη διδασκαλία της Μικτής Χορωδίας Θεσσαλονίκης η Μαίρη Κωνσταντινίδου.

Η παράσταση ήταν καταπληκτική! Είχε ρυθμό, συγκίνηση και ένα διαρκές αίσθημα γαλήνης, που αιωρούταν στην ατμόσφαιρα και συνέπαιρνε τον θεατή μαζί με τη μαγεία των γνωστών μουσικών μελωδιών, που αποδόθηκαν άψογα τόσο από την Κ.Ο.Θ. και τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης όσο και από τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, ο οποίος αποθεωνόταν κάθε φορά που ανέβαινε στη σκηνή, και όχι άδικα, καθώς στη ζεστή και αισθαντική φωνή του τα τραγούδια του Μίκη βρίσκουν, αναμφίβολα, έναν έξοχο ερμηνευτή τους.

Η «Μαρίνα των Βράχων», ο «Επιτάφιος», ο «Ζορμπάς», η «Όμορφη Πόλη» και πολλά ακόμη που ακούστηκαν το συγκεκριμένο βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ενθουσίασαν το κοινό, που δεν σταματούσε στιγμή να χειροκροτεί και δίδαξαν, ίσως, στις νεότερες γενιές (καθώς μέσα στην αίθουσα βρίσκονταν και πολλά νεαρά σε ηλικία άτομα), κάτι από το μεγαλείο της μουσικής του γίγαντα Μίκη!

Γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν γίγαντας, διότι αυτό που πέτυχε ήταν κάτι πραγματικά σπουδαίο και σπάνιο. Κατάφερε το μεγαλείο της ψυχής του να συμβαδίζει με το μεγαλείο της μουσικής του και το μεγαλείο της μουσικής του να συμβαδίζει με το μεγαλείο της ψυχής του!

Και αυτός είναι ο βασικός λόγος, που με βραδιές όπως αυτή, θα τον τιμούμε για πάντα!

No related posts.