Μητέρα Τερέζα: H σκοτεινή αλήθεια πίσω από το «άγιο» προσωπείο

Μητέρα Τερέζα! Στο άκουσμα αυτού του ονόματος φέρνει κανείς στο μυαλό του μία παρουσία μητρική και άγια, γεμάτη αγάπη και συμπόνια για τον πλησίον της. Και πράγματι, για πολλά χρόνια όλοι πίστευαν ότι η φιλάνθρωπη και καλοσυνάτη Μητέρα Τερέζα ήταν μία ενάρετη γυναίκα, με αγαθές προθέσεις, που πρόσφερε τις υπηρεσίες της στους φτωχούς και τους αδύναμους αυτού του κόσμου. Τα δυτικά Μ.Μ.Ε. φρόντισαν να την θεοποιήσουν από πολύ νωρίς, αποκαλώντας την «Αγία των φτωχών». Η αλήθεια, ωστόσο, για τη Μητέρα Τερέζα απέχει πολύ από τη βιτρίνα και το προσωπείο που όλοι έβλεπαν ή ήθελαν να βλέπουν…

Ποια, όμως, είναι -ή τουλάχιστον φαινόταν να είναι- η Μητέρα Τερέζα;

Πρόκειται για την αλβανικής καταγωγής, καθολική μοναχή και ιδρύτρια του τάγματος «Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας», που ανέπτυξε πολυετή ανθρωπιστική δράση και ιεραποστολικό έργο, ειδικότερα στην Ινδία. Η επονομαζόμενη «Μητέρα Τερέζα», ή αλλιως «η Αγία Τερέζα της Καλκούτας», γεννήθηκε το 1910 ως Ανιέζ Γκόντζε Μποζάντζιου στα Σκόπια της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η καταγωγή της, ωστόσο, είναι από τη Σκόδρα της Αλβανίας. Το 1929, μετέβηκε στο Νταρτζίλινγκ της Ινδίας, όπου δύο χρόνια αργότερα ορκίστηκε μοναχή. Το 1937, ξεκίνησε να εργάζεται ως δασκάλα στην Καλκούτα, ενώ το 1950, το Βατικανό της έδωσε και επίσημα την άδεια να ξεκινήσει το ιεραποστολικό της έργο υπό την αιγίδα του. Δύο χρόνια αργότερα, η Μητέρα Τερέζα ίδρυσε στην Καλκούτα ένα πρόχειρο νοσοκομείο σε έναν παλαιό Ινδουιστικό ναό, το οποίο χρησιμοποιείτο για την παροχή περίθαλψης και ίασης. Επιπλέον, το 1955, εγκαινιάζει το πρώτο ορφανοτροφείο στην Καλκούτα και εν συνεχεία, ανοίγει πολλά ακόμα στην Ινδία, την Αυστρία, τη Ρώμη και την Τανζανία.

Το Δεκέμβριο του ’79, η «Αγία των φτωχών» κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, «σε αναγνώριση της βοήθειας που προσέφερε στους δυστυχισμένους ανθρώπους, τα παιδιά και τους πρόσφυγες, για τους οποίους εργάστηκε ανιδιοτελώς τόσο πολλά χρόνια». Είναι γνωστά τα ταξίδια της σε ολόκληρη την υφήλιο, με σκοπό να προσφέρει βοήθεισε αρρώστους και φτωχούς. Ορισμένα από τα πιο σημαντικά ιεραποστολικά της ταξίδια ήταν αυτό στην Αιθιοπία, όπου παρείχε βοήθεια στους πεινασμένους, στο Τσερνομπίλ (1986), μετά την πυρηνική έκρηξη, και στην Αρμενία, το 1988, για προσφορά στα θύματα του μεγάλου σεισμού. Το 1983, επισκεπτόμενη τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, βρέθηκε αντιμέτωπη με μία καρδιακή προσβολή και έκτοτε κυκλοφορούσε με βηματοδότη. Η Μητέρα Τερέζα πέθανε το 1997, στην Καλκούτα, σε ηλικία 87 ετών.

Τη διαδικασία της αγιοποίησης, μετά τον θάνατό της, ανέλαβε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ και τελικά, στις 19 Οκτωβρίου 2003, οσιοποιήθηκε, φτάνοντας το τρίτο από τα τέσσερα στάδια της διαδικασίας αγιοποίησης. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2016, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αυτές με μία σεμνή τελετή στο Βατικανό, όπου η Μητέρα Τερέζα κηρύχθηκε και επισήμως από τον Πάπα Φραγκίσκο «Αγία της Καθολικής Εκκλησίας».

Τα σκάνδαλα γύρω από το πρόσωπο της «Αγίας των φτωχών»

Η Μητέρα Τερέζα κατηγορήθηκε για σκάνδαλα και θρησκευτικό φανατισμό από τον δημοσιογράφο, αρθρογράφο και συγγραφέα, Christopher Hitchens, ο οποίος μέσω της κριτικής που ασκούσε στο πρόσωπό της, την ενοχοποίησε ότι «ενδιαφερόταν λιγότερο να βοηθήσει τους φτωχούς και περισσότερο να τους χρησιμοποιήσει σαν μία αστείρευτη πηγή εξαθλίωσης, με την οποία τροφοδοτούσε τη διάδοση των φονταμενταλιστικών ρωμαιοκαθολικών πιστεύω της». Η κριτική του Hitchens λάμβανε χώρα μέσα από σειρά δημοσιευμένων άρθρων (“Mommie Dearest – The pope beatifies Mother Teresa, a fanatic, a fundamentalist, and a fraud, του Christopher Hitchens, 20.10.2003), ντοκιμαντέρ (“Hell’s angel”, του Christopher Hitchens, 08.11.1994) και του δημοφιλούς βιβλίου του «Μητέρα Τερέζα: Θεωρία και πράξη» (1995). Σύμφωνα με το βιβλίο, η Αγία της Καλκούτας ενστερνιζόταν ακραίες απόψεις, όπως ότι «ο ανθρώπινος πόνος είναι δώρο Θεού», «το AIDS είναι μια δίκαιη τιμωρία για την ανάρμοστη ερωτική συμπεριφορά» και άλλα, δηλώσεις που προκαλούν μέχρι και σήμερα. Ο Hithens καταδικάζει, επίσης, τη θερμή επιδοκιμασία της στην ιδέα της διαρκούς αυτομαστίγωσης.

Ο δημοφιλής δημοσιογράφος και κριτικός, την κατηγορεί, για τη δήθεν πολιτική ουδετερότητά της, την οποία η ίδια της διακήρυττε, ενώ ουκ ολίγες φορές συναναστρεφόταν με στυγνούς δικτάτορες, όπως ο Francois Duvalier της Αϊτής και ο Enver Halil Hoxha της Αλβανίας, αλλά και απατεώνες, όπως ο Charles Keating, κερδίζοντας εκατομμύρια αφορολόγητα δολάρια, τη στιγμή που οι τρόφιμοι κλινικής της στην Καλκούτα εξακολουθούσαν να ζουν σε άθλιες συνθήκες και να δέχονται ανεπαρκή ιατρική φροντίδα (πηγή: Τσάβαλος Κωνσταντίνος, 17.10.2014, Μητέρα Τερέζα: η Αγία της Αγάπης ή η Αγία της Απάτης). Ο Hitchens, μάλιστα, αναφέρει ότι μετά τη σύλληψη του απατεώνα τραπεζίτη Keating, η Μητέρα Τερέζα έστειλε επιστολή στον δικαστή της υπόθεσής του, Λανς Ίτο, αιτούμενη επιείκεια για τον Keating, διότι «υπήρξε πάντοτε ευγενικός και γενναιόδωρος με τους φτωχούς του Θεού».

Η Guardian σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι Ινδουιστές εθνικιστές υποστηρίζουν πως η Μητέρα Τερέζα ήταν μία στεγνή προσηλυτίστρια και τη χαρακτηρίζουν «θεριστή ψυχών», αφού η ίδια και οι ακόλουθοί της βάπτιζαν κρυφά τους ετοιμοθάνατους -που οι ίδιοι οδηγούσαν στο θάνατο- χωρίς να το γνωρίζουν. Ο γιατρός Aroup Chatterjee, με καταγωγή από την Καλκούτα, αποτελεί έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές της «Αγίας των φτωχών», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πολλοί απατεώνες αγιοποιήθηκαν από την Καθολική Εκκλησία. Αυτό που με απασχολεί ιδιαίτερα είναι ότι ο κόσμος κάνει ντόρο για ένα μεσαιωνικό πλάσμα του σκότους, μια κίβδηλη φιγούρα, όπως η Μητέρα Τερέζα. Φυσικά, για αυτό τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν τα Μ.Μ.Ε.».

Σύμφωνα με το βιβλίο του Chatterjee, “Mother Teresa: The Final Verdict” (2003), το οποίο βασίστηκε στις μαρτυρίες πολλών ανθρώπων που εργάστηκαν στο τάγμα «Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας», η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που παρείχαν στους αρρώστους και τους φτωχούς ήταν αμελητέα. Επαναχρησιμοποιούμενες σύριγγες, μη αποστειρωμένες, ελάχιστες ή ανύπαρκτες ποσότητες παυσίπονων και ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης. Και ενώ όλα αυτά συνέβαιναν, η Μητέρα Τερέζα ξόδευε τον περισσότερο χρόνο της ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο, με ιδιωτικό αεροπλάνο για να συναντά πολιτικούς αρχηγούς…

Σκάνδαλα & τραγωδίες

Οι περίεργες και μυστικές δράσεις της «Αγίας των φτωχών» δεν τελειώνουν εδώ. Η ίδια κατηγορούταν για ύποπτες σχέσεις με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, με αποκορύφωμα την τραγωδία της Μποπάλ. Στις 3 Δεκεμβρίου του 1984, διέρρευσαν από ένα εργοστάσιο φυτοφαρμάκων στην περιοχή πάνω από 40 τόνοι ισοκυανικού μεθυλίου, ενός χημικού εκατοντάδες φορές τοξικότερου από το υδροκυάνιο. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους 15.000 με 25.000 άνθρωποι, ενώ καταγράφονται 554.895 περιπτώσεις ανθρώπων που έλαβαν αποζημίωση λόγω αναπηρίας. Οι Ινδοί αντέδρασαν και διαμαρτυρήθηκαν έντονα, απαιτώντας απόδοση ευθυνών για την τραγωδία αυτή, στην οποία εμπλεκόταν η γνωστή πολυεθνική Union Carbide. Όμως, η Μητέρα Τερέζα έκανε και πάλι το «θαύμα» της. Ζήτησε από τον λαό να «συγχωρέσει την πολυεθνική», υπεύθυνη για ένα από τα μεγαλύτερα εργατικά δυστυχήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας και έτσι δεν αποδόθηκαν ποτέ ευθύνες.

Αμφιβολίες υπήρχαν και όσον αφορά τα θαύματα της Μητέρας Τερέζας, τα οποία από τη μία αναγνωρίστηκαν από το Βατικανό, από την άλλη, όμως, καλύπτονται ακόμα από ένα πέπλο μυστηρίου (Ινδία – η περίπτωση της Μόνικα Μπέσρα).

Η fast-track αγιοποίηση της Μητέρας Τερέζας από το Βατικανό, σε συνδυασμό με ένα μείγμα μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων, που τα Μ.Μ.Ε. αν μη τι άλλο μόνο πρόθυμα ήταν να αναδείξουν, προκαλεί ερωτήματα και αντιδράσεις, αν αναλογιστεί κανείς το πόσο χρονοβόρες είναι οι διαδικασίες αγιοποίησης κάποιου. Πολλοί θεωρούν ότι η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της «Αγίας των φτωχών», καθώς και η εμπλοκή της σε κάθε είδους σκάνδαλα, χρήζουν διερεύνησης από το Βατικανό, κάτι που ποτέ δεν έγινε, παρά τις κατηγορίες που απαγγέλλονταν εις βάρος της. Είναι τελικά αυτή η εικόνα της αγιότητας και καλοσύνης που έπλασαν τα Μ.Μ.Ε. για χάρη της μία φενάκη;

_______

Πηγές

https://el.wikipedia.org
https://www.protagon.gr
https://www.in.gr
https://slate.com
https://medium.com
https://www.news247.gr
https://www.lifo.gr
https://www.mixanitouxronou.gr
https://www.cnn.gr
https://www.theguardian.com
https://www.iefimerida.gr

 

*Αναδημοσίευση από prettydose.gr.

No related posts.