Η μετάλλαξη της πληροφορίας σε διασκέδαση

Όταν η πληροφορία μεταλλάσσεται σε διασκέδαση, ως γνωστόν, δεν πρόκειται πια για ενημέρωση, αλλά ενημερώ-διασκέδαση (infotainment). Αυτή η μάστιγα που έχει κατακλύσει όλα τα μέσα ενημέρωσης, από τα τηλεοπτικά κανάλια μέχρι τα έντυπα Μέσα, ακυρώνει την αποστολή των Μ.Μ.Ε. που είναι η ενημέρωση του κοινού για τα θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος.

Κάνοντας ένα ζάπινγκ στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια για να δω ποια είναι τα θέματα της επικαιρότητας, ένα πρωί κατά τις 08:00, πίστευα ότι, λόγω της ώρας, θα έβλεπα κάποια εκπομπή με θεματολογία αμιγώς ενημερωτική. Ως συνήθως, οι εκπομπές σχολιασμού για θέματα life style ξεκινούν πιο αργά, μετά τις 10:00. Το είδα σαν μια μικρή έρευνα, να παρατηρήσω τη θεματολογία της εκπομπής γνωστού καναλιού, παρασυρόμενος πιο πολύ από τον παρουσιαστή. Ο δημοσιογράφος ενημέρωνε το κοινό για μία είδηση από αστυνομικό ρεπορτάζ από την αίθουσα σύνταξης. Κι εκεί που εξεπλάγην ήταν όταν, ξαφνικά, άλλαξε εντελώς η θεματολογία και όλοι, μέσα στην τρελή χαρά, άρχισαν να επιδίδονται στον γνωστό σχολιασμό θεμάτων τύπου life style.

Σαν να μην τρέχει τίποτα από την ενημέρωση πήγαν στη διασκέδαση, διότι αυτό έχει ως κίνητρο η συγκεκριμένη θεματολογία. Είναι γνωστό ότι την θεματολογία δεν την ορίζει ο παρουσιαστής, αλλά ο αρχισυντάκτης της εκπομπής. Το πρόβλημα έγκειται στον διαχωρισμό της ενημέρωσης από την ψυχαγωγία. Στην ιστοσελίδα του καναλιού, στο καθημερινό πρόγραμμα, δεν υπάρχει καμία αναφορά αν είναι ενημερωτική εκπομπή ή ψυχαγωγική. Η ενημερώ-διασκέδαση έχει καταλάβει όλο το πρόγραμμα κάθε τηλεοπτικού καναλιού.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της «γάγγραινας» τα συναντάμε όχι μόνο σε εκπομπές αλλά και στα δελτία ειδήσεων. Η εξελιγμένη εμπορευματοποίηση των media υπονομεύει την ειδησεογραφία και την ορθή ενημέρωση με απώτερο σκοπό το κέρδος. Η τηλεόραση, λόγω της τεράστιας απήχησης που έχει στο ελληνικό κοινό, έχει μετατραπεί σε φορέα που μεταδίδει τα σοβαρά ζητήματα της δημόσιας σφαίρας ως μορφές φθηνής ψυχαγωγίας που τυγχάνει να συμπεριλαμβάνουν και κάποια χρήσιμα στοιχεία για το δημόσιο βίο. Τα αμιγώς πολιτικά θέματα χάνουν την προτεραιότητα και την αιχμή τους, ενώ μερικές φορές υποκαθίστανται από αντίστοιχα «ελαφρά».

Οι σύντομες ειδήσεις με αποσπασματικό χαρακτήρα και η μεγάλη ποικιλία των θεμάτων, όχι μόνο δεν ενημερώνουν τον τηλεθεατή, αλλά τον αποπροσανατολίζουν.
Συνεπώς, η ενημερώ-διασκέδαση δυσχεραίνει την πολιτική κατανόηση, διότι περιορίζει και νοθεύει την ενημέρωση.

Κι εδώ επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά ο Neil Postman με το υπέροχο βιβλίο του, «Διασκέδαση μέχρι θανάτου»…

No related posts.