Ένας θεός όχι και τόσο αγαθός!

Την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Ιουλίου, οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, ανέβηκαν στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, για δύο μοναδικές -με κάθε έννοια του επιθέτου- παραστάσεις!

Είναι η ιστορία του θεού Διονύσου (Άκης Σακελλαρίου), ο οποίος αφού κατέκτησε την Ασία, ήρθε στη Θήβα από τη Λυδία, για να διαδώσει τη λατρεία του και στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τον τόπο καταγωγής της μητέρας του, της Σεμέλης. Ονομάζεται Διόνυσος, γιατί γεννήθηκε δύο φορές! Την πρώτη, όταν τον έσωσε ο πατέρας του, ο Δίας, ο οποίος αφού κατακεραύνωσε τη Σεμέλη για την έλλειψη πίστης της, τον πήρε και τον τοποθέτησε στον μηρό του και τον έβγαλε από εκεί, όταν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος χρόνος κύησης, γεννώντας τον ξανά! Εξαιτίας, όμως, του γεγονότος ότι η μητέρα του είχε σκοτωθεί από τη μανία του Δία, ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι, όντως, ήταν θεός.

Πρώτος απ’ όλους όσοι τον αμφισβήτησαν ήταν ο βασιλιάς της Θήβας, Πενθέας (Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος), που σε έξαλλη κατάσταση, αρνιόταν να δεχθεί πως ο Διόνυσος ήταν θεός και τον θεωρούσε απλά έναν τσαρλατάνο, που παρέσερνε τις γυναίκες της πόλης σε μεθύσια και όργια. Η τιμωρία, όμως, που ο Διόνυσος επεφύλασσε τόσο στον Πενθέα όσο και στη μητέρα του, Αγαύη (Κωνσταντίνα Τάκαλου), αλλά και στον πατέρα της μητέρας του, Κάδμο (Δημήτρης Πετρόπουλος), ήταν τεράστια, ενώ, μάλλον, αδικαιολόγητος ήταν ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκε στις πιστές ακόλουθές του, Βακχείες!

Το αριστούργημα του Ευριπίδη αποδίδεται εξαιρετικά από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, χάρη, καταρχάς, στην ευφυέστατη σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη. Ο συνδυασμός των σκιών και των ήχων στην αρχή της παράστασης και ο συνεπακόλουθος παραλληλισμός του Διονύσου με τέρας αποτελεί μία κορυφαία έμπνευση, που, κατά κάποιον τρόπο, προοικονομεί κιόλας την εξέλιξη του έργου, ενώ, στο τέλος, η σκηνή με την Αγαύη να λούζεται με το αίμα του Πενθέα αποτυπώνει στο έπακρο την τραγικότητα της στιγμής!

Ως θεός Διόνυσος, ο Άκης Σακελλαρίου δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, με την κινησιολογία, τις εκφράσεις και τον γενικότερο τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται πάνω στη σκηνή να αναδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αλαζονεία του χαρακτήρα που ενσαρκώνει. Από την άλλη, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ως Πενθέας, εξίσου αλαζονικός με τον Διόνυσο, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, εντυπωσιάζοντας ιδιαίτερα όταν… αποτρελαίνεται! Η Ιωάννα Παππά, ως μάντης Τειρεσίας, φέρνει σε πέρας τον ρόλο της, ενώ ο Αγγελιοφόρος, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, αποδεικνύει, για ακόμη μία φορά, ότι είναι ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς της γενιάς του – απίθανοι και οι δύο μονόλογοί του! Αξίζει να σταθούμε ιδιαίτερα στην Κωνσταντίνα Τάκαλου, που υποδύεται την Αγαύη και συγκλονίζει ως τραγική μητέρα, όπως, άλλωστε και ο εξαιρετικός Δημήτρης Πετρόπουλος, που ενσαρκώνει τον Κάδμο.

Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει και στη μουσική που συνέθεσαν οι Θραξ Πανκc, η οποία είναι απόλυτα συμβατή με το κλίμα που δημιουργείται στο έργο και συνυφασμένη με την ιδιοσυγκρασία του θεού Διονύσου (του θεού των γλεντιών και των πανηγυριών – και, άρα, ενδεχομένως, και της παραδοσιακής μουσικής), όπως την έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι στο μυαλό τους, βασιζόμενοι, εν πολλοίς στα βιβλία της Ιστορίας του Δημοτικού.

Στα αρνητικά της παράστασης, αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί αρνητικό, είναι ο χορός. Προσωπικά, αν και αντιλαμβάνομαι ότι στα αρχαία δράματα ο χορός αποδίδεται, συνήθως, με… στόμφο, θα τον προτιμούσα λίγο πιο… μίνιμαλ. Πρόκειται, όμως, για θέμα καθαρά προσωπικού γούστου, οπότε δεν θα ήταν ίσως συνετό να ψέξει κανείς τις «Βάκχες» για αυτό.

Οι «Βάκχες» παρουσιάζονται στις 13, 14 και 15 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και μέχρι τον Σεπτέμβριο συνεχίζουν την περιοδεία τους σε ολόκληρη την Ελλάδα!

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Μετάφραση | ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ
Σκηνοθεσία | ΝΙΚΑΙΤΗ ΚΟΝΤΟΥΡΗ
Σκηνικά – Κοστούμια | ΛΟΥΚΙΑ ΜΙΝΕΤΟΥ
Μουσική σύνθεση – Διδασκαλία | ΘΡΑΞ-PUNKS
Επιμέλεια κίνησης | ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΜΑΡΑΘΑΚΗ
Φωτισμοί | ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Δραματουργία | ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΝΙΚΑΙΤΗ ΚΟΝΤΟΥΡΗ
Βοηθός σκηνοθέτη | ΘΑΛΕΙΑ ΓΡΙΒΑ
Φωτογραφίες | ΕΛΙΝΑ ΓΙΟΥΝΑΝΛΗ
Artwork | ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μακιγιάζ | ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Διεύθυνση Παραγωγής | ΣΤΑΜΤΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Επικοινωνία | ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ

Ερμηνεύουν:

ΑΚΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ (Διόνυσος)
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Πενθέας)
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ (Τειρεσίας)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΑΚΑΛΟΥ (Αγαύη)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Κάδμος)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣ (Αγγελιοφόρος)

Χορός (αλφαβητικά):

ΙΟΥΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΘΑΛΕΙΑ ΓΡΙΒΑ
ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΚΑΚΚΙΝΟΥ
ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΛΕΡΑ
ΦΡΑΓΚΙΣΚΗ ΜΟΥΣΤΑΚΗ
ΕΛΕΝΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΙΚΑ

No related posts.