Πολιτικό θρίλερ στο Περού εν μέσω τεράστιας υγειονομικής κρίσης

Στις 6 Ιουνίου, ο Πέδρο Καστίγιο, δάσκαλος και συνδικαλιστής, επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Περού, με οριακή διαφορά 45.000 ψήφων. Η αντίπαλός του, Κέικο Φουτζιμόρι, αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, ζητώντας την ακύρωση 200.000 ψηφοδελτίων υπέρ του Καστίγιο. Το εκλογοδικείο αναμενόταν να εκδώσει την απόφαση του στα μέσα Ιουλίου, με την Φουτζιμόρι να μην δείχνει την παραμικρή διάθεση να αναγνωρίσει τη νίκη του αντιπάλου της. Οι συγκεντρώσεις των υποστηρικτών των δύο υποψηφίων υπήρξαν ειρηνικές, ωστόσο το κλίμα πόλωσης δημιουργεί ανησυχία για το μέλλον της πολυτάραχης χώρας.

Η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε βαθύτατα το Περού, μέχρι τις αρχές Ιουνίου πάνω από 180.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της. Ο αριθμός των θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας (32,5 εκατομμύρια) αποτελεί τον υψηλότερο στον κόσμο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, οι δραματικές ελλείψεις του συστήματος υγείας, ο χαμηλός ρυθμός εμβολιασμού και η δυσκολία τήρησης των αποστάσεων στα σπίτια και στις αγορές λόγω συνωστισμού αποτέλεσαν τα κύρια αίτια εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Περαιτέρω κλιμάκωση της πολιτικής έντασης θα δυσχεράνει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές, δεν διαπιστώθηκαν παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία και η προσπάθεια της Κέικο Φουτζιμόρι να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ενισχύεται από την παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων για την ύπαρξη νοθείας. Ωστόσο, αν στις 28 Ιουλίου δεν ορκιστεί ο Πέδρο Καστίγιο νέος Προέδρος της χώρας, υπάρχει το ενδεχόμενο επανάληψης των εκλογών. Σε αυτήν την περίπτωση, η Φουτζιμόρι μπορεί να ελπίζει πως θα ανατρέψει τη μικρή διαφορά εις βάρος της.

Η κόρη του πρώην προέδρου, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, έχει ηττηθεί στις εκλογές τρεις φορές με μικρή διαφορά. Φαίνεται ότι κατορθώνει να συσπειρώνει τους οπαδούς του πατέρα της στα αστικά κέντρα, η διακυβέρνηση του οποίου χαρακτηρίστηκε από την επικράτηση επί της εξτρεμιστικής μαοϊκής οργάνωσης, Φωτεινό Μονοπάτι, στον εμφύλιο πόλεμο, και, ταυτόχρονα, τα πρωτόγνωρα φαινόμενα αυταρχισμού και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στα χρόνια της διακυβέρνησης Φουτζιμόρι υλοποιήθηκε ένα απάνθρωπο πρόγραμμα στειρώσεων γυναικών σε φτωχές περιοχές των Άνδεων, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η Κέικο Φουτζιμόρι δυσκολεύεται, όμως, να πείσει τους πληθυσμούς στις αγροτικές περιοχές πως διαφοροποιείται από τις πολιτικές του πατέρα της. Επομένως, το οριακό αποτέλεσμα των εκλογών δεν μπορεί να θεωρηθεί συγκυριακό, αντίθετα αντικατοπτρίζει τις αντιθέσεις μεταξύ αστικών και αγροτικών πληθυσμών, βορρά και νότου. Ο Πέδρο Καστίγιο, παρά τις συντηρητικές του θέσεις στο θέμα των αμβλώσεων, τάσσεται υπέρ των εθνικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας. Οι αντίπαλοι του τον παρουσιάζουν ως επικίνδυνο ριζοσπάστη, ο οποίος θα καταστρέψει τη χώρα οδηγώντας την στον σοσιαλισμό.

Ένας από αυτούς είναι και ο νομπελίστας συγγραφέας, Μάριο Βάργκας Λιόσα, ο οποίος υποστήριξε την υποψηφιότητα της Φουτζιμόρι, ώστε να μην ακολουθήσει το Περού το παράδειγμα της Βενεζουέλας. Ωστόσο, ο ίδιος, το 2011, χαρακτήριζε την υποψηφιότητα της για την Προεδρία ως τη χειρότερη για τη χώρα. Υπήρξε ο κύριος αντίπαλος του πατέρα της για την προεδρία στις εκλογές του 1990. Κατέκρινε τις αυταρχικές του πολιτικές, από τις οποίες η Κέικο δεν έχει πλήρως αποστασιοποιηθεί. Η τωρινή συμμαχία τους δημιουργεί ερωτηματικά και μοιάζει αναντίστοιχη με το συγγραφικό έργο του Λιόσα, στο οποίο στηλιτεύεται η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δικτατορίες στη Λατινική Αμερική.

Το πολιτικό μέλλον του Περού προδιαγράφεται αβέβαιο μέχρι να ξεκαθαριστεί αν θα αναλάβει ή όχι προεδρικά καθήκοντα ο Πέδρο Καστίγιο. Σε περίπτωση που προχωρήσει ομαλά η διαδικασία ανάληψης της εξουσίας, ο πρώην συνδικαλιστής θα κληθεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση. Επίσης, θα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς, η οποία ταλανίζει το πολιτικό σύστημα.

Τρεις πρώην πρόεδροι της χώρας έχουν συλληφθεί για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο της Όντεμπρεχτ. Η βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία φέρεται να δωροδοκούσε σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα με στόχο την κατοχύρωση δημοσίων έργων. Ο πρώην πρόεδρος, Άλαν Γκαρσία, αυτοκτόνησε, πριν συλληφθεί από την αστυνομία. Η Κέικο Φουτζιμόρι κινδυνεύει με πολυετή φυλάκιση, σε περίπτωση που αποδειχθεί και η δική της εμπλοκή στο σκάνδαλο. Προφυλακίστηκε τον Μάρτιο του 2019 και αφέθηκε ελεύθερη μετά από 16 μήνες.

*Το άρθρο γράφτηκε στις 12 Ιούλιου 2021 με τα δεδομένα που ίσχυαν τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

No related posts.