Ιστορική απόφαση στην Αλβανία: Την καθαίρεση του προέδρου Μέτα αποφάσισε η Βουλή

Η αλβανική Βουλή ψήφισε υπέρ της αποπομπής του Ιλίρ Μέτα από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η απόφαση ελήφθη με 104 ψήφους υπέρ, επτά κατά και τρεις αποχές. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 112 βουλευτές από τους 122 από τους οποίους απαρτίζεται το Κοινοβούλιο. Την τελική απόφαση θα τη λάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει σε τρεις μήνες, ενώ η τρέχουσα θητεία του προέδρου της Αλβανίας λήγει τον Ιούλιο του 2022.

«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία από μια αντισυνταγματική και γελοία απόφαση της μονοκομματικής Βουλής», αναφέρει ο Ιλίρ Μέτα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Στη σύντομη ομιλία που κράτησε στην αίθουσα της Βουλής, ο πρωθυπουργός της χώρας, Εντι Ράμα επεσήμανε: «Ο Ιλίρ Μέτα έχει προδώσει την αποστολή ως Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, έχει εξευτελίσει το Σύνταγμα της χώρας, εξέθεσε και ντρόπιασε τη χώρα στις διπλωματικές σχέσεις της, ειδικά με τις Η.Π.Α.».

Είναι η πρώτη φορά στην εκατοανταετή και πλέον (109 χρόνια) διαδρομή του αλβανικού κράτους που η Βουλή αποφασίζει την αποπομπή του Προέδρου της χώρας από το αξίωμά του. Αυτό, πάντως, που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι πριν η υπόθεση παραπεμφθεί στη αλβανική Βουλή είχε σχηματιστεί εξεταστική επιτροπή, η οποία εξέτασε ενδελεχώς τις παρεμβατικές κι έκνομες συμπεριφορές του προέδρου Ιλίρ Μέτα. Στην απόφασή της η εξεταστική επιτροπή διαπίστωσε 16 αντισυνταγματικές παραβιάσεις, προτείνοντας, έτσι, στη Βουλή την καθαίρεσή του από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μετά από την έρευνά της, η επιτροπή αναφέρει ότι ο Πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, μετατράπηκε σε εμπνευστή της βίας, παραβιάζοντας έτσι τα άρθρο 88 και 98 του Συντάγματος, που απαγορεύουν τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκλογική εκστρατεία. Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος με πολλές επιστολές παρενέβη στο έργο των ανεξάρτητων θεσμών.

Ο Ιλίρ Μέτα είναι ο μόνος πολιτικός στη χώρα που στα 30 χρόνια μεταπολίτευσης στην Αλβανία, κατείχε τα τρία υψηλότερα αξιώματα στην κρατική πυραμίδα της χώρας. Διετέλεσε πρωθυπουργός, πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ είναι μόλις 52 ετών!

No related posts.