Η πανδημία και η θετική της πλευρά

Ουδέν κακόν αμιγές καλού, λέγανε οι Αρχαίοι Έλληνες, και αυτό ισχύει και στην περίπτωση της πανδημίας που έχει σαρώσει όλο τον πλανήτη μας εδώ κι ενάμιση χρόνο. Μα είναι δυνατόν η πανδημία να έχει και θετική πλευρά; θα αναρωτηθεί κάποιος. Με χιλιάδες νεκρούς στην Ελλάδα και παγκοσμίως;

Κι, όμως, από κάθε δυσάρεστη κατάσταση μπορεί να προκύψει και κάτι καλό. Ποια είναι αυτά τα καλά; Μέσα στη λαίλαπα της πανδημίας έχουν συντελεστεί και συντελούνται μικρές ψηφιακές επαναστάσεις, οι οποίες χωρίς την πανδημία, προσωπικά έχω πολλές αμφιβολίες, αν θα συντελούνταν. Θα απαριθμήσω κάποια θετικά βήματα που έχουν γίνει και βλέπουμε καθημερινά τη χρησιμότητά τους όσον αφορά την ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

Τηλεργασία: Μία μικρή επανάσταση που έχει φέρει ριζικές αλλαγές στον εργασιακό τομέα, οι οποίες αποτυπώνονται στις διατάξεις του νέου νομοσχέδιου του υπουργείου Εργασίας που πρόκειται να ψηφιστεί σύντομα.

Τηλεκπαίδευση: Μέσα στην πανδημία καταφέραμε, έστω και με τις δυσκολίες που υπήρχαν στην αρχή, με τη βοήθεια των εφαρμογών της τεχνολογίας, να συνδεθούμε και να παρακολουθήσουμε μαθήματα online. Ήταν μία λύση ανάγκης σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώσαμε. Η τηλεκπαίδευση, βέβαια δεν αντικαθιστά τη δια ζώσης διδασκαλία και δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν. Καταργεί μεν τις αποστάσεις μαθητή και δασκάλου, όμως δεν μπορεί να προσφέρει αυτήν τη ζεστασιά και την κοινωνικοποίηση που δημιουργείται μέσα από τη διδασκαλία σε μία αίθουσα ή ένα αμφιθέατρο.

Λιγότερη γραφειοκρατία: Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπου ο πολίτης θα έπρεπε να ταλανίζεται από γραφείο σε γραφείο και να συμπληρώνει αιτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις για να αποκτήσει ένα έγγραφο, σταδιακά καταργούνται και όλα, πλέον, γίνονται ψηφιακά με τη χρήση μόνο δύο κωδικών. Τους χρησιμοποιούμε καθημερινά στις συναλλαγές μας τώρα. Ξεκινώντας από ραντεβού για το εμβόλιο. Η πρόσβαση, πλέον, σε κάθε υπηρεσία του δημοσίου, είτε αυτό αφορά μία απλή εξουσιοδότηση, είτε ένα πιστοποιητικό γέννησης, γίνεται με τους γνωστούς κωδικούς του Taxisnet. Συνεπώς, χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία γλιτώνουμε ταλαιπωρία και εξοικονομούμε χρόνο που έχουμε τόση ανάγκη.

Ασφαλώς, για να συμμετάσχουμε σε αυτήν την ψηφιακή επανάσταση και να καρπωθούμε τα οφέλη της θα πρέπει να εξοικειωθούμε με την ψηφιακή τεχνολογία και να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ως λαός, ωστόσο, είμαστε δυστυχώς αντιδραστικοί σε κάθε τι νέο. Αντιστεκόμαστε στις αλλαγές με τη δικαιολογία ότι έτσι έχουμε μάθει κι έτσι θέλουμε να πορευτούμε στο μέλλον…

No related posts.