Νέοι και Κορωνοϊός: To be or not to be… vaccinated?

Το θέμα των εμβολιασμών κατά του ιού SARS-CoV-2 αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα δημοφιλέστερα θέματα της χρονιάς. Πλέον, έχουν ανοίξει όλες οι εμβολιαστικές ομάδες ενηλίκων, με τελευταία την ομάδα των 18-24, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν το εμβόλιο που θα κάνουν, ενώ έχει ανοίξει η πλατφόρμα και για τα άτομα ηλικίας 15-17.

Συζητήσεις επί συζητήσεων συμβαίνουν πλέον σε παρέες νέων για το αν θα κάνουν ή όχι το εμβόλιο. Οι απόψεις είναι πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους, με κάποιους να έχουν ήδη κλείσει το ραντεβού τους, με ή χωρίς ενδοιασμούς, άλλους να έχουν ήδη εμβολιαστεί και να μην είχαν κάποια παρενέργεια και άλλους που εμβολιάστηκαν να εμφάνισαν παρενέργειες. Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι, οι 18-24, που δεν θέλουν ακόμα να κλείσουν ραντεβού, γιατί φοβούνται και όχι γιατί είναι αρνητές της επιστήμης και του εμβολίου. Αυτό πηγάζει από το γεγονός πως πρόκειται για νέα εμβόλια η πλειονότητα των οποίων έχει νέα τεχνολογία (mRNA).

Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την παροχή ενός voucher, ή αλλιώς «freedom pass», ύψους 150 ευρώ για όλους του νέους των ηλικιών 18-24. Η εξαργύρωσή του θα γίνει σε ταξίδια, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις και θα το λάβουν αμέσως μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Η κάρτα αυτή θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του smartphone, ή θα έχει φυσική μορφή για όποιον το επιθυμεί, και η διαδικασία θα γίνεται μέσω του gov.gr.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου μέτρου, προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων από την κοινωνία και την αξιωματική αντιπολίτευση, που κατηγορούσαν την κυβέρνηση για χρηματισμό των νέων ώστε να εμβολιαστούν, ενώ εκείνη απάντησε πως δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, αλλά ότι το ποσό αυτό δίνεται στους νέους, καθώς δεν έλαβαν κάποιο αντιστάθμισμα σε σχέση με όλους τους άλλους πολίτες που επλήγησαν από την πανδημία και αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο εμβολιασμού. Μέσα στην επόμενη ημέρα τα ραντεβού των εμβολιασμών σχεδόν διπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 18.000, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα άγγιζαν μόλις τα 8-9.000.

Τι υποστηρίζει, όμως, η επιστημονική κοινότητα σε σχέση με τον εμβολιασμό των νέων;

Οι απόψεις φαίνεται να διίστανται και στους επιστήμονες, αφού υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν πως για την καταπολέμηση της πανδημίας πρέπει να εμβολιαστούν όλοι, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι οι νεότεροι σε ηλικία δεν είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν.

Από τη μία, ο Ρόμπερτ Μαλόουν, που φέρεται να είναι ο εφευρέτης του mRNA, δεν πιστεύει ότι πρέπει οι συγκριμένες ηλικιακές ομάδες να ωθούνται σε εμβολιασμό, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους που δημιουργούν στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες.

Μάλιστα, από τα τέλη Απριλίου, έχει γίνει γνωστό ότι έχουν καταγραφεί περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε νέους που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια mRNA, με τις ισραηλινές αρχές να είναι αυτές που το παρατήρησαν πρώτες, αφού εκεί έχει προχωρήσει πολύ η εκστρατεία του εμβολιασμού.

Από την άλλη, τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υποστήριξαν ότι όντως παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο και πιθανόν να πρόκειται για παρενέργεια των εμβολίων Pfizer/Biotech και Moderna. Ωστόσο, πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις, καθώς εμφανίζονται δεκατρείς σε ένα εκατομμύριο. Όσοι είχαν αυτήν την παρενέργεια ακολούθησαν θεραπεία και ανάπαυση, πράγμα που οδήγησε στην ταχεία ανάρρωση τους.

Έτσι, λένε ότι όποιος έχει πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή έχει την αίσθηση ότι έχει ανεβασμένους καρδιακούς παλμούς θα πρέπει να επισκεφτεί άμεσα έναν γιατρό. Αυτά τα συμπτώματα είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι, ειδικά κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, τονίζουν ότι αυτά είναι πιο πιθανόν να συμβούν σε κάποιον που έχει νοσήσει από κορωνοϊό, παρά αν εμβολιαστεί. Για αυτό και οι αμερικανικές αρχές συστήνουν τον εμβολιασμό από την ηλικία των 12 ετών και άνω.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κάθε ένας από εμάς, ανάλογα και με το αν έχει προβλήματα υγείας, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του και να αποφασίσει μαζί με εκείνον πότε και αν θα πραγματοποιήσει τον εμβολιασμό του.

*Το άρθρο γράφτηκε στις 6 Ιουλίου και ορισμένα από τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτό ενδέχεται να έχουν διαφοροποιηθεί.

No related posts.