Jacinda Ardern: Μία γυναικεία παρουσία στην πολιτική σκηνή εμπνέει όλον τον κόσμο

Μόλις σαράντα χρονών έχει πετύχει να είναι επικεφαλής στην κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ήδη δύο φορές. Ασχολήθηκε από τα εφηβικά της χρόνια με την πολιτική και είναι στο προσκήνιο ήδη από το 2008, όπου εκλέχθηκε βουλευτίνα για πρώτη φορά. Η Jacinda Ardern αποτελεί τη νεότερη πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας από το 1856 και την τρίτη γυναίκα πρωθυπουργό της χώρας.

Κατά την πρώτη της θητεία ως πρωθυπουργός κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πανδημία του Covid-19, την τρομοκρατική ενέργεια στα δύο τεμένη στο Christchurch, την ηφιαστειακή έκρηξη στο νησί White, που άφησε πίσω της πολλούς νεκρούς, καθώς και τη σοβαρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων τριάντα ετών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1980 και μεγάλωσε στο Hamilton της Νέας Ζηλανδίας, που όπως έχει πει έβλεπε «παιδιά να είναι ξυπόλητα που δεν είχαν τίποτα να φάνε» και από εκεί αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική. Έτσι, λοιπόν, από τα εφηβικά της χρόνια ασχολήθηκε με αυτήν, ενώ σπούδασε επικοινωνία στο πανεπιστήμιο του Waikato. Εξελέγη, παρόλο που έχασε στην περιφέρειά της, για πρώτη φορά βουλευτίνα το 2008, μέσω της προνομιακής κομματικής λίστας, κατά την οποία με εκλογικό νόμο μπορούν να μπουν στο κοινοβούλιο υποψήφιοι, εάν ηττηθούν στις περιφέρειες τους. Με τον ίδιο τρόπο επανεξελέγη το 2011 και το 2014, ώσπου το 2017 ανέλαβε τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας της, κάνοντας συνεργασία με τους Πράσινους και τους New Zealand First. Παρόλα αυτά, το 2020 κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 77%, παίρνοντας εντολή από τον λαό να δημιουργήσει την πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση της χώρας μετά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος το 1996.

Κατά την πρώτη της εκλογή κατηγορήθηκε ότι για λιγότερο από ενάμιση χρόνο δεν διαχειριζόταν καλά την οικονομία και πως αδυνατούσε να εφαρμόσει την προεκλογική της δέσμευση για προσιτή κατοικία σε όλους τους Νεοζηλανδούς λόγω γραφειοκρατίας. Μέχρι που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική επίθεση στα δύο τεμένη του Christchurch, που άφησε πενήντα νεκρούς και πενήντα έναν τραυματίες. Ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης από την Ardern απέδειξε ότι μπορεί να διατηρήσει την ισορροπία σε δύσκολες καταστάσεις χωρίς φόβο. Σε μία πράξη συμβολισμού, φόρεσε την μουσουλμανική χιτζάμπ, κατά την επίσκεψη της στο τζαμί και τους συγγενείς των θυμάτων. Ακόμη, αυστηριοποίησε τους νόμους περί πυροβόλων όπλων μόλις έξι μέρες μετά την επίθεση.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 ήταν ακόμη ένα γεγονός που η κυβέρνησή της έφερε εις πέρας με επιτυχία. Με εντολή της, η Νέα Ζηλανδία μπήκε σε καθεστώς lockdown από τις αρχές Μάρτιου του 2020, τη στιγμή που όλος ο πλανήτης ακόμα λειτουργούσε κανονικά, ενώ οι πτήσεις από την Κίνα είχαν απαγορευτεί ήδη από τον Ιανουάριο του ίδιου έτους. Αν και στην αρχή αυτό έφερε αντιδράσεις στην πολιτική σκηνή και τον λαό, φαίνεται πως τελικά είχε θετικά αποτελέσματα, αφού η χώρα έχει, μέχρι σήμερα, χαμηλά επίπεδα κρουσμάτων και θνησιμότητας. Η ίδια επιστράτευσε όλα τα επικοινωνιακά της εργαλεία και απευθυνόταν στον λαό της ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να τους ενημερώνει για την εξέλιξη της πανδημίας και να τους προτείνει λύσεις, όπως αυτήν της κοινωνικής φούσκας, κατά την οποία θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με κάποιους ανθρώπους, αρκεί οι άνθρωποι αυτοί να είναι οι ίδιοι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Ένα ακόμα σημαντικό της επίτευγμα ήταν ότι κατάφερε να φέρει την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά τους μισθούς. Έτσι, κανένας δεν θα αμείβεται με λιγότερα χρήματα από αυτά που πρέπει λόγω του φύλου του, κυρίως σε τομείς που μέχρι τότε θεωρούνταν αποκλειστικά ανδρικοί, καθώς στη χώρα υπήρχε ήδη νομοθεσία για ισότιμη αμοιβή. Ξεχωριστό είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση της αποφάσισε να διανέμει δωρεάν προϊόντα περιόδου στα σχολεία.

Όμως, ούτε το περιβάλλον έμεινε έξω από την ατζέντα της. Η κυβέρνηση της Ardern έφερε ένα νομοσχέδιο, στόχος του οποίου είναι να η μείωση της εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050, εξαιρώντας τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα που είναι απαραίτητοι για την οικονομία.

Αποτελεί την πρώτη πρωθυπουργό που έλαβε μέρος σε Gay Pride, ενώ στην κυβέρνησή της έχει οχτώ γυναίκες, πέντε Μαορί και τρία μέλη της LGBT+ κοινότητας, δίνοντάς τους, μάλιστα, τα πιο σημαντικά υπουργεία και δείχνοντας έτσι έμπρακτα τη στήριξη της στις μειονότητες. Επιπλέον, κατάφερε να πετύχει την αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας της με την Αυστραλία, ενώ δίνει βάση στην καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και της κοινωνικής ανισότητας.

Η Ardern, λίγους μήνες μετά την πρώτη της εκλογική νίκη, έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί, χωρίς πρώτα να έχει παντρευτεί με τον σύντροφο της, Clark Gayford. Μάλιστα, δεν δίστασε να πάρει μαζί της την νεογέννητη κόρη της στη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών, το 2018, κόντρα σε όλα τα πρωτόκολλα, ως το άτυπο μέλος της αντιπροσωπείας της Νέας Ζηλανδίας. Αποτελεί τη δεύτερη γυναικά αρχηγό κράτους που έγινε μητέρα κατά τη διάρκεια της θητείας της. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν λίγες ώρες μετά την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματός της ένας δημοσιογράφος τη ρώτησε αν σκέφτεται να γίνει μητέρα, η απάντησή της έγινε πρωτοσέλιδο στον διεθνή τύπο, καθώς η ίδια χαρακτήρισε σεξιστικές τέτοιου είδους ερωτήσεις και αυτού του είδους την αντιμετώπιση απαράδεκτη για κάθε γυναίκα.

Επικοινωνιακή, φεμινίστρια, γυναίκα, μητέρα και κοντά στον λαό της, η Jacinda Ardern φαίνεται πως ήρθε για να μείνει, καθώς με τη στάση της έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλον τον κόσμο. Απέδειξε ότι μπορεί να επιβιώσει σε δύσκολες καταστάσεις, ενώ έχει το ταλέντο να μετατρέπει κάθε αποτυχία της σε επιτυχία.

No related posts.