Μέτριοι επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι, ενωθείτε!

Περίπου ενάμισης μήνας έχει περάσει από τότε που η Σοφία Μπεκατώρου κατήγγειλε κορυφαίο στέλεχος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας για βιασμό και όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι άνθρωποι της κοινωνίας της Ελλάδας πρέπει να την ευγνωμονούν. Αναμφίβολα, η Ιστορία θα αναφέρεται στο μέλλον με πολύ κολακευτικά λόγια για αυτήν.

Την καταγγελία της κ. Μπεκατώρου έχει ακολουθήσει ένα τσουνάμι καταγγελιών για παντός είδους βία, που, προς το παρόν, εστιάζεται στον χώρο του θεάματος και, ειδικότερα, αυτόν του θεάτρου. Φυσικά, όσα ακούγονται και όσα ενδεχομένως ακουστούν ή αποδειχθούν στο μέλλον ανήκουν στη σφαίρα της εξαίρεσης, καθώς όλοι συμφωνούν ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό του το θέατρο είναι ένας χώρος φωτεινός που αποτελείται από φωτεινούς ανθρώπους. Επειδή, όμως, οι εξαιρέσεις όσο λίγες και να είναι υπάρχουν (και υπάρχουν όχι μόνο στο θέατρο, αλλά σε όλους τους χώρους όπου αναπτύσσονται σχέσεις εξουσίας και μπορεί να υπάρχει κατάχρηση της εξουσίας αυτής), είναι σημαντικό ότι τα άτομα που έχουν υποστεί βία βγαίνουν, επιτέλους, και μιλούν.

Να τονιστεί, εδώ, ότι η ηθοποιός Ζέτα Δούκα ήταν η πρώτη που κατήγγειλε περιστατικό βίας από συνάδελφό της, ηθοποιό και σκηνοθέτη, κατά τη διάρκεια θεατρικής παράστασης (αν και υπάρχει και η περίπτωση και της ηθοποιού, Σοφίας Παυλίδου, η οποία το 2018 είχε καταγγείλει ξυλοδαρμό από τον ηθοποιό, Μάνο Παπαγιάννη, αλλά τότε δεν είχε δοθεί η δέουσα προσοχή από τα Μέσα), και έχει, με τη στάση της, παίξει κομβικότατο ρόλο ώστε να πάψουν οι άνθρωποι να φοβούνται και να μιλούν για όσα τους έχουν συμβεί. Στις αρμόδιες αρχές, καταρχάς, και αν το επιθυμούν και δημόσια.

Το τι έχει συμβεί από τότε είναι, λίγο-πολύ, γνωστό, με σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις, απόπειρες βιασμών και βιασμούς, αλλά και περιστατικά ψυχικής και σωματικής βίας να έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας και να έχουν σοκάρει την κοινωνία. Κορωνίδα όλων, βέβαια, οι καταγγελίες για παιδοβιασμούς που βαραίνουν τον τέως Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, και έχουν οδηγήσει στη -σύμφωνα με τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι τη σύνταξη του παρόντος άρθρου- προφυλάκισή του στις φυλακές της Τρίπολης!

Και τι δεν ακούστηκε ως υπερασπιστική γραμμή για τον κ. Λιγνάδη! Αρχικά, ο δικηγόρος του, Αλέξης Κούγιας, έκανε λόγο, για «πολιτικά συμφέροντα», που, μέσω του πελάτη του, θέλουν να πλήξουν την Κυβέρνηση και, ειδικότερα, την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Το εντυπωσιακό, στην προκριμένη περίπτωση, είναι ότι κανείς από την Κυβέρνηση δεν έχει βγει να τον βάλει στη θέση του, ενώ και προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καλύπτει σχεδόν σκανδαλωδώς την κ. Μενδώνη, που όχι μόνο διόρισε τον κ. Λιγνάδη ως Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, χωρίς να ξεψαχνίσει -ως όφειλε- το ποιόν του και τα πεπραγμένα του, αλλά και επέμενε να τον στηρίζει και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τις πρώτες καταγγελίες που δημοσιοποιήθηκαν για εκείνον. Άραγε, συμφωνεί η Κυβέρνηση με την υπερασπιστική γραμμή του κ. Κούγια; Δεν μπορεί, φυσικά, να την κρίνει, μπορεί, όμως, να κρατήσει αποστάσεις και να μην την υιοθετεί, διότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να ζει ο καθένας στον μικρόκοσμό του.

Ο κ. Κούγιας έκανε, επίσης, λόγο για «επαγγελματίες ομοφυλόφιλους», στοχοποιώντας, ουσιαστικά, τα φερόμενα ως θύματα και επιχειρώντας να εκφοβίσει, ενδεχομένως, κι άλλους ανθρώπους που θέλουν να καταγγείλουν τον κ. Λιγνάδη. Στην απολογία του, μάλιστα, ο τελευταίος, στράφηκε και κατά του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.), και του προέδρου του, Σπύρου Μπιμπίλα, τον οποίο κατήγγειλε για σκευωρία, χαρακτηρίζοντάς τον, παράλληλα, «μέτριο ηθοποιό». Ωστόσο, την καλύτερη απάντηση στις προσπάθειες για δολοφονίες χαρακτήρων που, από την πρώτη στιγμή, έχουν συντονιστεί από τους κ.κ. Κούγια και Λιγνάδη, έδωσε σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος, αλλά και η κοινή γνώμη, γενικότερα, με πολλούς ανθρώπους, πλέον, να δηλώνουν περήφανα πως είναι «μέτριοι επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι»!

Το σημαντικό, σε κάθε περίπτωση, είναι η αλήθεια! Και όταν τελειώσει όλο αυτό, οι χώροι εργασίας, όχι μόνο του θεάτρου (γιατί, αλίμονο, αν δεν επεκταθεί και στους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους), πρέπει να βγουν καθαρότεροι και φωτεινότεροι! Ως τότε, καλό είναι όλοι μας να έχουμε γερά στομάχια και να στηρίζουμε, με όλη μας την καρδιά, τους ανθρώπους που βγαίνουν μπροστά, για να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο!

Μέτριοι επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι, ενωθείτε!

Υ.Γ. Πριν από λίγο καιρό, υπήρξε μία σημαντική καταγγελία για απόπειρα βιασμού, σε εργασιακό χώρο, από πολύ γνωστό δημοσιογράφο του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Θα περίμενε κανείς από τα τηλεοπτικά κανάλια, που δικαιολογημένα έχουν στην υψηλότερη θέση της καθημερινής ατζέντας τους τα περιστατικά βίας στον χώρο του θεάτρου, να ήταν στοιχειωδώς συνεπείς, όταν κάτι τέτοιο θα συνέβαινε και στο δικό τους μετερίζι, και να μην έθαβαν το περιστατικό.

No related posts.