ANIME: Η Ιαπωνική Κουλτούρα που αγγίζει την Ελλάδα Nov28

Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

ANIME: Η Ιαπωνική Κουλτούρα που αγγίζει την Ελλάδα

Plawres Sanshirο ή Juohmaru

Πώς γίνεται μια χώρα όπως η Ιαπωνία, με την παράδοση, την ιστορία και τη συγκεκριμένη φιλοσοφία ζωής της να δημιουργεί οικειότητα σε χώρες γεωγραφικά και πολιτισμικά μακρινές της; Με το να μας θυμίζει να μένουμε παιδιά. Η διεθνής επέλαση των manga και των anime είναι γεγονός εδώ και πολλά χρόνια. Ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων και στην εξέλιξή τους μέχρι σήμερα.

Τι είναι anime;

Όσο απλός και αν φαίνεται ο όρος, η ερμηνεία του διαφέρει ανάλογα με τη χώρα. Προέρχεται από την λέξη animation και στην Ιαπωνία, τη χώρα όπου γεννήθηκε, περιγράφει κάθε είδους κινούμενα σχέδια. Αντιθέτως, στο δυτικό κόσμο έχουμε μάθει να τον χρησιμοποιούμε μόνο για τα κινούμενα σχέδια που παράγονται στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Τα anime είναι συχνά η μεταφορά ενός manga , ενός comic θα λέγαμε, στην μικρή ή την μεγάλη οθόνη. Μάλιστα, δεν απευθύνονται όλα σε αποκλειστικά παιδικό κοινό… Οι ποικιλίες είναι τόσες, όσες και οι προτιμήσεις του κάθε target group. Έτσι τα είδη τους χωρίζονται σε a nime για αγόρια, “shounen” για κορίτσια “shoujo” για ενηλίκους κ.τ.λ..

Η μορφή τους είναι ευδιάκριτη και είναι μάλλον απίθανο να τα μπερδέψει κανείς με κάποιο άλλο είδος κινουμένων σχεδίων. Οι ήρωες έχουν χαρακτηριστικά μεγάλα και στρόγγυλα μάτια, κληρονομιά από τον Osamu Te zuka τον «πατέρα» των manga, που επινόησε αυτό το σχέδιο για να μοιάζουν οι χαρακτήρες πιο «δυτικοποιημένοι». Άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι οι τίτλοι αρχής και τέλους που αλλάζουν συχνά τόσο σε εικόνα, όσο και σε μουσική υπόκρουση και τα intervals που παρεμβάλλονται ανάμεσα σε σκηνές.

Στην Ιαπωνία το είδος λατρεύεται μετά μανίας, αλλά και σε όσες χώρες έχουν προβληθεί έχουν προκαλέσει ένα είδος εθισμού στους πιστούς του είδους. Δικαιολογημένα…

Anime στην Ελλάδα

Το cast του Dragonball σε απαρτία

Μια και τα anime είναι διεθνής όρος, έχουν κάνει το πέρασμά τους και στη χώρα μας. Ορισμένα τα βλέπαμε μικροί, άλλα τα είχαμε ακουστά και άλλα μεγάλωσαν τους μικρότερούς μας. Εδώ περιγράφονται μερικά από τα πιο αξιομνημόνευτα.

Plawres Sanshiro, ή αλλιώς Juohmaru

Αρκετά παλιό, αφού προβλήθηκε το 1983. Ο ήρωας, Sanshiro, συμμετείχε με το ρομπότ-μινιατούρα του σε τουρνουά μάχης. Θα μπορούσε κανείς να το δει ως πρόγονο των Pokemon, Digimon και Yu-gi-oh, μια και το μοτίβο της μάχης του πρωταγωνιστή και της παρέας του εναντίον ενός αιώνιου αντιπάλου, είναι κοινό και στα τέσσερα. Επίσης, παράλληλα με την εξέλιξη των αποτελεσμάτων, το μικρό αγοράκι με τον υπέρμετρο εγωισμό, μαθαίνει να λειτουργεί πιο ομαδικά και να σκέφτεται πιο ώριμα. Είναι ενδιαφέρον όμως, αν παρατηρήσει κανείς πως τη δεκαετία του ’80 η τεχνολογία ήταν αυτή που κινούσε το ενδιαφέρον των δημιουργών, ενώ όσο περνάνε τα χρόνια η υπόθεση στρέφεται περισσότερο στο μεταφυσικό.

Dragon Ball (Dragon Ball Z, Dragon Ball GT)

Μια από τις περιπτώσεις μεταφοράς ενός manga σε anime, και της δημιουργίας ξεχωριστού sequel. Πρωταγωνιστής εδώ είναι ο Son Goku, ένα μικρό αγόρι πάλι, (με ουρά και ένα ιπτάμενο σύννεφο!) που ταξιδεύοντας μαζί με τους φίλους του προσπαθούν να συγκεντρώσουν τις 7 μυθικές dragon balls που πραγματοποιούν οποιαδήποτε επιθυμία αυτού που θα τις έβρισκε. Η ιστορία όμως προχωράει και στους επόμενους κύκλους ξαναβλέπουμε τον Son Goku ως έφηβο και αργότερα, πατέρα. Απόλυτο must: η ελληνική μεταγλώττιση των τίτλων αρχής και τέλους…

Sailormoon

Sailor Moon (Sailor Moon R, Sailor Moon S)

Άλλη μια σειρά κινουμένων σχεδίων βασισμένη σε comic, αυτήν τη φορά περισσότερο θηλυκού ενδιαφέροντος. Μια φορά και έναν καιρό ήταν η Usagi Tsukino, μια ζωηρή και γκρινιάρα έφηβη που έσωσε από την κακομεταχείριση μια γάτα με ένα μισοφέγγαρο στο μέτωπό της. Η γάτα της αποκάλυψε τότε πως η Usagi ήταν στην πραγματικότητα η μετεμψύχωση της βασίλισσας του φεγγαριού, Serena και πως έπρεπε να πολεμήσει τις δυνάμεις του σκοτεινού βασιλείου για να σώσει τη γη. Η πολεμίστρια Sailor Moon λοιπόν, μαζί με τις άλλες sailor φίλες της, έσωσαν τον κόσμο και ανακάλυψαν πολλά για την προηγούμενη και τη μελλοντική ζωή τους. Και έζησαν αυτές καλά… .

Trivia : στην Ελλάδα και αλλού το όνομα Usagi μεταφράστηκε σε Bunny για να διατηρηθεί το λογοπαίγνιο της ιαπωνικής παράδοσης που θέλει έναν λαγό να αντικατοπτρίζεται στην πανσέληνο.

Rurouni Kenshin, ή Samurai X

Ένα anime που συνδυάζει τεχνοτροπίες ninja, μαθήματα ιαπωνικής ιστορίας και άφθονες δόσεις γέλιου. Η πλοκή του διαδραματίζεται στα πρώιμα χρόνια της κυβέρνησης Meiji, όταν ο Kenshin Himoura, ένας πρώην δολοφόνος-βετεράνος πολέμου με το ψευδώνυμο Battosai (αυτός που τελειοποίησε την τεχνική Batto), έχει μετανιώσει για τα εγκλήματα που είχε διαπράξει και βοηθάει τους ανθρώπους. Πάντα μαζί με τους φίλους που αποκτάει στην πορεία της ζωής του, πολεμάει κακοποιούς και βοηθάει όσους τον χρειάζονται. Ενδεικτικό της ειλικρινούς μετάνοιας του Kenshin, είναι ότι το σπαθί που χρησιμοποιεί πλέον έχει ανεστραμμένες άκρες, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τους εχθρούς του χωρίς να τους σκοτώνει.

Kabamaru Iga No

Samurai X

Αν οι λέξεις «μακαρονάδα», «διάολε», «καταραμένε» σας ξυπνούν ευχάριστες αναμνήσεις, τότε είστε σίγουρα άλλος ένας που μεγάλωσε με τον Kabamaru και τις μέχρι δακρύων αστείες περιπέτειές του. Παρά την αντικειμενικά τραγική του ιστορία (ορφάνεψε σε μικρή ηλικία με μοναδική συντροφιά τον αδερφικό του φίλο Hayate και τον σκληρόκαρδο παππού του, Saizo και στη συνέχεια τους έχασε και τους δύο, ή έτσι νόμιζε), το anime ήταν τόσο καλογραμμένο που ο θεατής εστίαζε στην ιλαρή έχθρα των δυο σχολείων και την προσαρμογή του ήρωα στην πόλη και στον έρωτα. Εκτός από τον ίδιο τον Kabamaru αξέχαστες είναι και οι διευθύντριες των σχολείων Ran και Su που από την διεκδίκηση του ninja παππού, περάσανε σε αυτήν του ninja εγγονού. Αφού ήταν μακαρονάς…

Η νέα γενιά

Τα τελευταία anime που σημειώνουν μεγάλη επιτυχία, όπως τα Naruto, Bleach, και Death Note, είναι πιο προχωρημένα τόσο στην πλοκή τους και τις αναδρομές στο παρελθόν, όσο και στη διαμόρφωση πιο ολοκληρωμένων χαρακτήρων. Πλέον το στοιχείο του υπερφυσικού αποκτά μια πιο σκοτεινή χροιά, με πλάσματα όπως τα Shinigami, πνεύματα του κάτω κόσμου, να χρησιμοποιούνται σε διαφορετικά anime (Bleach, Death Note). Δεν έχουν μεταγλωττιστεί ακόμη στα ελληνικά, αλλά μπορείτε να τα βρείτε στο internet με αγγλικούς υπότιτλους. Και η μανία συνεχίζεται…

 

Ελληνικά fora για τα anime

http://www.anime.gr

http://www.animeclipse.com

http://www.animeplanet.gr

Πηγές: http://en.wikipedia.org/wiki/anime, http://animenfo.com, http://anime.com, http://www.lgpnet.com/amg, http://www.geocities.com/tokyo/5976/index.html, http://www.animenewsnetwork.com/

 

Κατερίνα Τοπαλίδου

atopalid@gmail.com

No related posts.