Εύκολη σπανακόπιτα (κυρίως πιάτο)
Υλικά
για τη ζύμη
- 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλ. καλαμποκάλευρο
- 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κ.γλ. αλάτι
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- 2 ½ φλ. νερό (περίπου)
- 500 γραμ. χόρτα (σπανάκι, λάπαθα κ.λ.π)
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- 250 γραμμ. φέτα σκληρή θρυμματισμένη
- 2 αυγά χτυπημένα
- πιπέρι
- αλάτι
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. τραχανά (ή σιμιγδάλι)
- λίγο ελαιόλαδο για το ράντισμα της πίτας
Εκτέλεση
- Πλένουμε, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τα χόρτα. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε 5′ – 10′ να ιδρώσουν. Τα στύβουμε καλά και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη φέτα, τα κρεμμύδια, το πράσο, τα μυρωδικά, τα αυγά, τον τραχανά, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το γιαούρτι, το λάδι, αλάτι και δύο φλιτζάνια νερό, να γίνει πηχτός χυλός.
- Σε λαδωμένο μεγάλο ρηχό ταψί (Νο 42) στρώνουμε με το κουτάλι τα 2/3 του χυλού. Απλώνουμε πάνω τη γέμιση και απαλά την πατάμε με τα δάχτυλα. Στο χυλό που έχει απομείνει ρίχνουμε 1/2 φλιτζ. νερό και ανακατεύουμε να αραιώσει. Περιχύνουμε τη σπανακόπιτα.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 °C για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα μας.
- Είναι πολύ βασικό, η σπανακόπιτα να είναι πολύ λεπτή σε πάχος, για να ξεροψηθεί και να γίνει τραγανό το φύλλο.
*Αναδημοσίευση από argiro.gr.
No related posts.