Το… πολύ «Μουσικό Κουτί» του Νίκου Πορτοκάλογλου

Είναι γεγονός ότι οι μουσικές εκπομπές εξέλειπαν τα προηγούμενα χρόνια από την ελληνική τηλεόραση. Αν εξαιρέσει, δηλαδή, κανείς το «Στην υγειά μας», του Σπύρου Παπαδόπουλου, που υπάρχει από το 2004, το «Στα τραγούδια λέμε ναι», της ΕΡΤ, που, όμως, είναι και αυτό στην ίδια λογική με το «Στην υγειά μας», και το «Σπίτι με το MEGA», που προβάλλεται από τα τέλη της περσινής σεζόν στο ομώνυμο κανάλι και που δεν το λες και… ακριβώς μουσική εκπομπή, αλλά περισσότερο σειρά «τηλεοπτικών συναυλιών», με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποιος παρουσιαστής να κρατάει τα μπόσικα, υπήρχε ένα τεράστιο κενό!

Όμως, φέτος, η Δημόσια Τηλεόραση είχε αποφασίσει ότι αυτό έπρεπε να αλλάξει. Και, μάλιστα, αποφάσισε να δώσει στο κοινό τη δυνατότητα να παρακολουθεί, κάθε εβδομάδα, μία εκπομπή τελείως διαφορετικού στιλ από τις προαναφερθείσες. Όρισε, λοιπόν, ως παρουσιαστή τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τον άφησε να παίξει μπαλίτσα. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους, με έναν άνθρωπο που έχει μεράκι, ταλέντο και ξέρει τι θέλει να κάνει. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μία εκπομπή που είναι στημένη ακριβώς στα μέτρα και την αισθητική που έχει ως καλλιτέχνης ο κ. Πορτοκάλογλου.

Ασφαλώς, πολύ σημαντικό ρόλο στο αισθητικό αποτέλεσμα παίζει και η παρουσία της ταλαντούχας Ρένας Μόρφη, για να υπάρξει, έτσι, και η σύνδεση μεταξύ της πιο έμπειρης γενιάς καλλιτεχνών, που εκπροσωπεί ο κ. Πορτοκάλογλου, με τη νεότερη γενιά και φρεσκάδα, που εκπροσωπεί η κ. Μόρφη. Η τελευταία, με το ταπεραμέντο, τη γοητεία και, φυσικά, την εξαιρετική φωνή της, είναι ικανή να παρασύρει τον οποιονδήποτε σε ένα μουσικό ταξίδι χαράς και συγκίνησης, ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο όμορφα δένουν οι φωνές των δύο τους, πράγμα που γίνεται περισσότερο φανερό στην αρχή της εκπομπής, όπου τραγουδούν ντουέτο ένα – δυο τραγούδια.

Όσο για τη δομή του «Μουσικού Κουτιού»; Ίσως, μεταξύ των προτερημάτων του, η δομή να είναι το μεγαλύτερο. Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία τηλεοπτική εκπομπή που φιλοξενεί μουσικούς (τραγουδιστές και τραγουδοποιούς), αυτό, όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σε όλες δίνεται προτεραιότητα στη μουσική. Αποφεύγοντας τις… φανφαρολογίες, το «Μουσικό Κουτί» είναι αυτό που λέει ο τίτλος του. Μουσικό! Οι όποιες συζητήσεις γίνονται στο πρώτο μισό της εκπομπής παίρνουν τη μορφή γέφυρας, για να παιχθεί κάποιο τραγούδι που, κάπως, συνδέεται με αυτές. Και όταν το πρώτο μέρος τελειώνει, σηκώνονται όλοι όρθιοι για το “Jukebox”, όπου οι καλεσμένοι, μαζί με τους δύο καλλιτέχνες-παρουσιαστές «βάζουν ένα κέρμα» και τραγουδούν αγαπημένα τους κομμάτια, ελληνικά ή ξένα, «δικά» τους ή «άλλων». Είναι η στιγμή που τα μουσικά είδη παντρεύονται και οι ανόητες ταμπέλες εξαφανίζονται. Η στιγμή που ακούμε τη Νατάσσα Μποφίλιου να τραγουδάει το “Diamonds” της Rihanna, την Τζώρτζια Κεφαλά των Μπλε να τραγουδάει την «Γκαρσόνα» και τη Μελίνα Ασλανίδου να τραγουδάει το «Τι σου ‘κανα και πίνεις», των Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου, ζεϊμπέκικο που έχει γίνει μεγάλη επιτυχία από την ίδια, διασκευασμένο σε ροκ μπαλάντα.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην ενότητα του γνωστού ραδιοφωνικού παραγωγού, Πάνου Σουρούνη, που μας συστήνει, μέσω μίνι συνεντεύξεων, νέους, ταλαντούχους καλλιτέχνες, που έχουν κάτι να πουν!

Το «Μουσικό Κουτί» προβάλλεται κάθε Τετάρτη στις 22:00, από τη συχνότητα της ΕΡΤ1, και είναι μία εκπομπή που αξίζει να παίζεται στην ελληνική τηλεόραση, για πολλά χρόνια, καθώς τιμά το καλό τραγούδι και οι άνθρωποι που την επιμελούνται είναι εξαιρετικοί γνώστες αυτού που έχουν αναλάβει να κάνουν.

No related posts.