Εγκαταλελειμμένα κτίρια, μία διαρκής πηγή κινδύνου!

Ο σεισμός των 6.7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 30 Οκτωβρίου στη Σάμο ταρακούνησε και συγκλόνισε το πανελλήνιο, καθώς στοίχισε τη ζωή σε δύο ανήλικα παιδιά, τον Άρη και την Κλαίρη.

Ο άδικος χαμός των δύο φίλων αποδίδεται στην κατάρρευση ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου που τους καταπλάκωσε σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων. Αναμφισβήτητα, είναι σύνηθες ένας σεισμός στο πέρασμα του να προκαλεί μικρές έως ανεπανόρθωτες ζημιές στις ανθρώπινες περιουσίες. Το δυσάρεστο, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι η απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Αιτία σοβαρών τραυματισμών και θανάτων, σε περίπτωση ενός σεισμού, συνιστά η ύπαρξη αναρίθμητων, παραμελημένων κτισμάτων, ιδιωτικών και δημοσίων, ανά την επικράτεια. Το πρόβλημα αυτό είναι ορατό τόσο στις μεγαλουπόλεις όσο και στις επαρχίες και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων. Για ποιόν λόγο όμως δεν προνοούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ή αντίστοιχα οι κρατικοί φορείς για την συντήρηση τους;

Οι εκτιμώμενες δαπάνες, αλλά και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες απωθούν τους ιδιοκτήτες από την ανάληψη ευθύνης επιμέλειάς τους με επακόλουθο την εγκατάλειψη τους. Το μείζον θέμα έως τώρα ήταν η ελλιπής κρατική παρέμβαση για την τύχη αυτών των κτισμάτων.

Ωστόσο, το μέλλον προδιαγράφεται ευοίωνο, καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με άλλα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, αναζητούν τρόπους επίλυσης του προαναφερθέντος ζητήματος.

Ας ελπίσουμε τα μέτρα που θα ληφθούν να είναι δραστικά και αποδοτικά, αποσκοπώντας στην συντήρηση ή στην κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτιρίων, έτσι ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.

No related posts.