Τα δέκα πιο ιδιαίτερα μουσεία της Ελλάδας

Μπορεί να μένουμε στα σπίτια μας, τηρώντας τα μέτρα και τις οδηγίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως τα σχέδια μας να γνωρίσουμε και να βάλουμε στη λίστα μας την επίσκεψή μας σε κάποιο ξεχωριστό μουσείο της χώρας μας δεν πρέπει να μην λαμβάνουν χώρα. Έτσι, εμείς σας προτείνουμε δέκα ιδιαίτερα μουσεία που μπορούν να σας φτιάξουν τη διάθεση ή να σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον και να τα επισκεφτείτε, όταν βγούμε από την καραντίνα και, φυσικά, κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Μουσείο Ψευδαισθήσεων στην Αθήνα

Ένα μουσείο διαφορετικό από τα άλλα, αφού δεν έχει την κλασσική έννοια του όρου. Μέσα σε αυτό, οι επισκέπτες γίνονται μέρος των εκθεμάτων και δοκιμάζουν τον εαυτό και… τα μάτια τους. Αν θες να δεις μέχρι ποιο σημείο μπορεί να ξεγελαστεί το μυαλό σου, να δοκιμάσεις την αντοχή σου και να παίξεις με τους φίλους σου, αυτό είναι το καλύτερο μουσείο για σένα. Εκθέματα όπως το πηγάδι απείρου βάθους, οφθαλμαπάτες, το δωμάτιο του Ames ή η ανταλλαγή μύτης είναι μόνο κάποια από όσα μπορείτε να… κάνετε εκεί.

Μουσείο Εγκληματολογίας στην Αθήνα

Ποιος είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει ιστορία στα εγκλήματα και δεν υπάρχει ένα μουσείο αφιερωμένο σε αυτά;

Το συγκεκριμένο μουσείο ιδρύθηκε το 1932, αποτελώντας το πρώτο Πανεπιστημιακό Μουσείο, και ανήκει στην Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στεγάζεται σε ειδικό χώρο του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, ενώ αφηγείται την ιστορία του εγκλήματος στην Ελλάδα του 19ο και του 20ο αιώνα.

Στο μουσείο αυτό υπάρχουν περίπου 1.500 αντικείμενα που σχετίζονται με εγκλήματα και έχουν να πιστοποιήσουν και να αφηγηθούν μία ιστορία. Κάποια άλλα εκθέματά του αποτελούν μία ακέραιη μούμια, κεφαλές καρατομησμένων ληστών, σκελετικό υλικό, όπλα, πλαστά χαρτονομίσματα, πειστήρια δηλητηριάσεων, καθώς και έντυπο ιατροδικαστικό υλικό.

Το εν λόγω μουσείο, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, δεν είναι ανοιχτό για το ευρύ κοινό και η επίσκεψή του πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού. Κατά κύριο λόγο, απευθύνεται σε φοιτητές της Ιατρικής και των Επιστημών Υγείας, της Νομικής με κατεύθυνση την Εγκληματολογία και αυτών που σπουδάζουν σε Σώματα Ασφαλείας. Αν, λοιπόν, είσαι από εκείνους που τον ενδιαφέρει αυτός ο κλάδος ή θέλει να μάθει περισσότερα γύρω από το έγκλημα στη χώρα μας, οι υπεύθυνοι του μουσείου θα χαρούν να σε ξεναγήσουν, καθώς στο μουσείο εργάζονται όλοι εθελοντικά και με μεράκι.

Μουσείο Μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη

Για τους λάτρεις του μπάσκετ υπάρχει ένα μουσείο μέσα στη Χ.Α.Ν.Θ., το οποίο δημιουργήθηκε το 2013 και επεκτάθηκε σε νέα πτέρυγα το 2019. Σκοπός του είναι να γνωρίσει το ευρύ κοινό την ιστορία και τις σημαντικότερες στιγμές του μπάσκετ στην Ελλάδα, καθώς η Χ.Α.Ν.Θ. αποτελεί το μέρος όπου το άθλημα αυτό απέκτησε ζωή στη χώρα μας.

Στα εκθέματα συγκαταλέγονται αντικείμενα μεγάλων προσωπικοτήτων που συνέβαλαν στη διάδοση του αθλήματος, μετάλλια, ενθυμήματα με το σήμα της Χ.Α.Ν.Θ., εξοπλισμός του παλιού ανοιχτού γηπέδου, αθλητικές ενδυμασίες και τεκμήρια για την εξέλιξη του μπάσκετ.

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα

Αν από την άλλη είσαι λάτρης της ασιατικής τέχνης και κουλτούρας, τότε η χώρα μας έχει να σου προσφέρει και ένα αντίστοιχο μουσείο, αυτήν την φορά, όμως, στην Κέρκυρα.

Στα ανάκτορα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου ιδρύθηκε το 1928 το μοναδικό Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, με αφορμή τη δωρεά της σινοϊαπωνικής συλλογής του Γρηγορίου Μάνου. Από τότε, με την προσφορά και άλλων συλλογών, το μουσείο έχει 15.000 αντικείμενα ασιατικής τέχνης που είτε έχουν προέλθει από συλλογές είτε έχουν χαριστεί μεμονωμένα. Στην αρχή ονομαζόταν Μουσείο Σινοϊαπωνικής Τέχνης, ενώ έπειτα από τη δωρεά του Νικόλαου Χατζηβασιλείου, το 1973, μετονομάστηκε σε Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, καθώς χαρίστηκαν στο μουσείο αντικείμενα από το Θιβέτ, το Πακιστάν, την Ινδία, το Σιάμ και την Νοτιοανατολική Ασία, ενώ πλέον έχει παγκόσμια αναγνωρισιμότητα.

Σερβικό Μουσείο στην Κέρκυρα

Το μουσείο βρίσκεται στην πόλη της Κέρκυρας και περιέχει αντικείμενα από τους περίπου 150.000 στρατιώτες που ήρθαν στο νησί και παρέμειναν εκεί για περίπου τρία χρόνια μετά την ήττα τους από τις αυστροουγγρικές δυνάμεις στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι επισκέπτες μπορούν να βρουν στο μουσείο αντικείμενα, όπως φωτογραφικό υλικό, εκκλησιαστικά άμφια, στρατιωτικές στολές, πολεμικό εξοπλισμό, σημαίες και άλλα αντικείμενα.

Απολιθωμένο Δάσος στη Μυτιλήνη

Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία με την επίσκεψη τους στο Απολιθωμένο Δάσος της Μυτιλήνης, τόσο στο μουσείο όσο και στο πάρκο. Στη συλλογή υπάρχουν σπάνια απολιθώματα ζώων και φυτών, τα οποία προέρχονται από την έρευνα στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου. Η έκθεση του Απολιθωμένου Δάσους περιλαμβάνει κορμούς, κλαδιά, καρπούς, φύλλα κωνοφόρων δέντρων και οστά ζώων από την εποχή του Κάτω Μειοκαίνου, δηλαδή, πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια!

Ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να περιηγηθεί ανάμεσα σε εφτά εκθεσιακές ενότητες, μερικές από τις οποίες αφορούν τα δάση της Σεκόιας, του μεγαλύτερου φυτού που έζησε πάνω στη Γη, στη διαδικασία απολίθωσης, καθώς και στους χερσαίους χώρους επίσκεψης και στο θαλάσσιο τμήμα του απολιθωμένου δάσους.

Μουσείο Ούζου στη Μυτιλήνη

Το ούζο Πλωμαρίου έχει τεράστια φήμη. Έτσι, λοιπόν, από την περιοχή δεν θα μπορούσε να λείπει ένα αντίστοιχο μουσείο. Δίπλα στα ιδιόκτητα αποστακτήρια της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη βρίσκεται το Μουσείο Ούζου, που, επίσης, ανήκει στην οικογένεια. Εντός αυτού, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν τα πρώτα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για την εμφιάλωση του ούζου, καθώς και το πρώτο καζάνι που κατασκευάστηκε, το 1858, στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο δοκιμάστηκαν συνταγές αιώνων.

Όποιος επισκεφτεί το μουσείο αυτό, έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, σε γευσιγνωσίες αλλά και σε οπτικοακουστικές περιηγήσεις. Τέλος, μπορούν να γίνουν ξεναγήσεις σε άλλες γλώσσες, πέρα των αγγλικών και των ελληνικών, όπως στα σουηδικά, τα δανικά και τα γερμανικά.

Μουσείο Γελοιογραφίας στην Τήνο

Τι συμβαίνει όταν η χιουμοριστική διάθεση συναντά την πολιτική; Μα φασικά, η πολιτική γελοιογραφία! Και τι συμβαίνει όταν δύο πολιτικοί σκιτσογράφοι είναι αποφασισμένοι να φτιάξουν ένα μουσείο; Το αποτέλεσμα είναι φανταστικό και αποτελεί το πρώτο Μουσείο Γελοιογραφίας της Ελλάδας και το δέκατο παγκοσμίως.

Έτσι, λοιπόν, η Τήνος έχει και αυτή το δικό της ξεχωριστό μουσείο, αυτό της γελοιογραφίας, το οποίο δημιουργήθηκε από δύο αδέρφια, τους Κώστα και Βασίλη Μητρόπουλο, με καταγωγή από το νησί της Μεγαλόχαρης, και πιο συγκεκριμένα από το Φαλατάδο. Στην προσπάθειά τους αυτή, δεν ήταν μόνοι, αφού όπως έχουν πει και οι ίδιοι, δίπλα τους ήταν η τοπική κοινότητα, η κοινοτική αρχή και ο δήμος.

Ιδρύθηκε το 2011 και αποτελεί όχι μόνο το πρώτο Μουσείο Γέλιου της Ελλάδας, αλλά και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου! Ο χώρος αυτός είναι στο ισόγειο της παλαιάς κοινότητας του χωριού και εντός αυτού μπορεί κανείς να βρει γελοιογραφίες από όλον τον κόσμο, την Ελλάδα και την Τήνο, τα οποία ανανεώνονται κάθε χρόνο.

Μουσείο Ελιάς στη Σπάρτη

Στην πόλη του Λεωνίδα, οι επισκέπτες μπορούν, μεταξύ άλλων, να επισκεφτούν το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού. Πρόκειται για έναν χώρο που στόχο έχει να δείξει στον επισκέπτη τη σημασία της ελιάς μέσα στον πολιτισμό, τη θρησκεία, τα ήθη, τα έθιμα, την ιστορία και την τεχνολογία σε κάθε ιστορική περίοδο. Δίνεται η δυνατότητα να δουν τις πρώτες μαρτυρίες για την ύπαρξη και την χρήση της ελιάς, καθώς υπάρχουν στοιχεία γραμμένα σε Γραμμική Β’, αλλά και σπάνια απολιθωμένα φύλλα ελιάς από τη Σαντορίνη, που χρονολογούνται πάνω από 50.000 – 60.000 χρόνια!

Στο μουσείο, ακόμα, θα μπορούν να δουν ακριβή αντίγραφα του προϊστορικού, του ελληνιστικού και του βυζαντινού ελαιοτριβείου, αλλά και μακέτες που αναπαριστούν τον τρόπο λειτουργίας των μηχανοκίνητων ελαιοτριβείων. Ο χώρος είναι ιδανικός και για παιδιά, καθώς υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες, που διοργανώνονται από το μουσείο και δείχνουν στα παιδιά πώς να παράγουν λάδι με τον παραδοσιακό αρχαίο τρόπο.

Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Παν. Βρέλλη στα Ιωάννινα

Ποιος είπε ότι Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων υπάρχει μόνο στο εξωτερικό; Η Ελλάδα έχει και αυτή το δικό της “Madame Tuassaud”.

Η αγάπη του Παύλου Βρέλλη για την προεπαναστατική και την επαναστατική περίοδο του 1821 και η ανάγκη του να αποδώσει φόρο τιμής σε όλους αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους για μας σήμερα, με κάθε τρόπο, τον οδήγησε να δημιουργήσει ένα Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας με κέρινα ομοιώματα. Το μουσείο βρίσκεται στο χωρίο Μπιζάνι των Ιωαννίνων. Με μεράκι και βασισμένος πάνω στην έρευνα, έχει φτιάξει πολλές προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία, όπως τον Μακρυγιάννη, τον Κολοκοτρώνη, τον Κανάρη, τον Μελά, αλλά και χώρους, όπως το παρατηρητήριο στη διάρκεια του πολέμου, αλλά και τη φυλακή του Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο.

Ένα διαφορετικό Μουσείο Ιστορίας, που κάνει τους επισκέπτες να νιώσουν δέος για την ιστορική περίοδο του 1821 και τις πολεμικές περιόδους που σημάδεψαν τη χώρα, όπως τον Μακεδονικό Αγώνα και το 1940.
_______
Η Ελλάδα είναι μία χώρα που κρύβει πολλές ομορφιές και διαθέτει μουσεία για όλα τα γούστα και για όλους τους τύπους. Κάθε μουσείο δίνει στοιχεία ιστορίας του τόπου στον οποίο βρίσκεται και είναι φτιαγμένο με αγάπη και αφιέρωση στο κομμάτι που αναπαριστά. Ο καθένας από εμάς μπορεί να βρει όποιο μουσείο τον εκφράζει και να το επισκεφτεί ή να προγραμματίσει μία επίσκεψη σε έναν τόπο με αφορμή ένα ιδιαίτερο μουσείο. Πέρα από τις λεπτομερείς πληροφορίες που μας δίνουν, είναι και ένας διαφορετικός τρόπος ψυχαγωγίας που μόνο καλύτερους μπορεί να μας κάνει. Τα παραπάνω αποτελούν μόνο κάποια από τα χιλιάδες μουσεία της χώρας μας και αξίζει να τα επισκεφτείτε κάποια στιγμή στη ζωή σας.

*Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τα μουσεία είναι είτε από τις επίσημες ιστοσελίδες των μουσείων είτε από το Διαδίκτυο.

No related posts.