Οπαδοί με ιδεολογικές παρωπίδες

Αναμφισβήτητα, ζούμε στην εποχή της πληροφορίας ή, για να ακριβολογούμε, στην εποχή της υπερπληροφόρησης. Κάθε φορά που προσπαθώ να διαβάζω την επικαιρότητα, ώστε να ενημερωθώ για τα θέματα που υπάρχουν, δεν επικεντρώνομαι μόνο σε κάποιες εφημερίδες ή ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, αλλά προσπαθώ να διαβάσω και εφημερίδες ή sites που μπορεί να μην συμφωνώ σε πολλά με τις απόψεις τους, την οπτική τους και το πώς ερμηνεύουν τα γεγονότα, όμως πάντα θα πρέπει να δίνεται βήμα και στην άλλη άποψη. Πάντως, μέσα σε έναν χείμαρρο από πληροφορίες είναι δύσκολο να βρεις την αντικειμενικότητα.

Αυτό που με παραξενεύει πιο πολύ είναι οι φανατικοί σχολιαστές (και από τα δύο στρατόπεδα των πολιτικών κομμάτων, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) των θεμάτων, (πολιτικά, κοινωνικά) στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Οπαδοί που υποστηρίζουν με πάθος και φανατισμό τις θέσεις τους και είναι απόλυτοι σ’ αυτές. Δεν ακούν καθόλου τον συνομιλητή τους που προσπαθεί να τους πείσει με επιχειρήματα. Βλέπουν και ερμηνεύουν το κάθε θέμα μέσα από ιδεολογικό πρίσμα. Είναι οπαδοί του δόγματος «Δεν έχει σημασία τι λέει ο άλλος και τι εκφράζει, αλλά ποιος είναι αυτός που το λέει». Δεν έχει σημασία σε ποιο στρατόπεδο ανήκει ο απόλυτος οπαδός. Ανήκει! Τι λέξη κι αυτή; Αυτός φοράει τις ιδεολογικές του παρωπίδες και επιτίθεται σαν ένας μισθοφόρος του 15ου αιώνα.

Μπορώ να εικάζω ότι κάποιοι χρηματίζονται για να κάνουν αυτή τη βρώμικη δουλειά (δολοφονίες χαρακτήρων), όμως το παράδοξο είναι οι χιλιάδες φανατικοί υποστηρικτές της κάθε πολιτικής παράταξης, είτε αριστερής είτε δεξιάς. Αν παρατηρήσετε, τώρα, με την πανδημία, ο οπαδός της Δεξιάς παράταξης θα τονίσει πάντα τα θετικά σημεία και δεν θα αναφερθεί καθόλου στις αποτυχίες κι αστοχίες της Κυβέρνησης, ενώ ο οπαδός της Αριστεράς βλέπει μόνο χάος και καταστροφές. Δεν θα βρει κανένα θετικό στους χειρισμούς της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης. Στους υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας ας μην αναφερθώ, είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο που θέλει αρκετή μελέτη.

Πάντως, το κάθε κόμμα βασίζεται σε αυτούς τους μυριάδες οπαδούς, που υπακούν τυφλά και δεν έχουν δική τους άποψη να υποστηρίζουν. Σε αυτόν τον όχλο από οπαδούς, υπάρχουν, βέβαια, και οι «έξυπνοι» υποστηρικτές, που έχουν ως απώτερο στόχο τους να ανέβουν τα σκαλιά της ιεραρχίας. Δεν είναι αφελείς, όπως είναι οι μάζες, αλλά χρησιμοποιούν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να πετύχουν τον σκοπό τους.

No related posts.