Atiye – Το δώρο

Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ τουρκικής παραγωγής με δύο σεζόν, το οποίο ξεκίνησε να προβάλλεται το 2019 και, πλέον, αναμένουμε με αγωνία την τρίτη σεζόν του. Στην Ελλάδα μπορεί να έχουμε συνηθίσει και κουραστεί με τα τουρκικά δράματα που πολλά κανάλια προβάλλουν, ωστόσο η συγκεκριμένη σειρά αποτελεί ένα πολύ σύγχρονο και πρωτότυπο εγχείρημα.

Η σειρά είναι βασισμένη στο βιβλίο της Σενγκιούλ Μποϊμπάς (Şengül Boybaş), με τίτλο “Dünyanın Uyanışı”, που σημαίνει «Η αφύπνιση του κόσμου». Ήδη, είναι στα σκαριά η μετάφρασή του στα Αγγλικά, δεδομένου ότι υπάρχει ζήτηση από τους θαυμαστές της σειράς.

Η πλοκή αφορά μία νεαρή γυναίκα ζωγράφο, την Ατιγιέ, που κατοικεί στη Κωνσταντινούπολη μαζί με την αδερφή της, Τσανσού. Είναι πολύ αφοσιωμένη στο έργο της και ζωγραφίζει συνεχώς το ίδιο μοτίβο. Θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως μποέμ τύπισσα, μέχρι το σημείο που ένα πέπλο μυστηρίου ξεκινά να υφαίνεται γύρω της. Ένα όραμα με το οποίο έρχεται, συχνά, αντιμέτωπη λαμβάνει μία ανησυχητικά υπερφυσική διάσταση και ταράζει τη ζωή της, καθώς και τον τρόπο που την αντιμετωπίζει ο περίγυρός της.

Ο μόνος άνθρωπος που την καταλαβαίνει και δεν τη θεωρεί παράλογη είναι ο Ερχάν, ένας παθιασμένος αρχαιολόγος που ηγείται της εκσκαφής στο Γκιομπεκλί Τεπέ (Göbekli Tepe), στην επαρχία (Σανλι)Ούρφα της Ανατολικής Τουρκίας. Ο Ερχάν, στην προσπάθειά του να συνεχίσει το έργο που άφησε ανολοκλήρωτο ο πατέρας του, συναντά την Ατιγιέ στον αρχαιολογικό χώρο του Γκιομπεκλί Τεπέ, λίγο μετά την ανακάλυψη ενός μυστηριώδους συμβόλου που αλλάζει πολλά από τα μέχρι τότε δεδομένα. Το σύμβολο αυτό σχετίζεται άμεσα με την Ατιγιέ και η γνωριμία τους πρόκειται να αποβεί μοιραία και καρμική.

Μαζί θα ανακαλύψουν σπουδαίες πληροφορίες για την ανθρωπότητα, αλλά και περίπλοκες έννοιες, όπως αυτές του χωροχρόνου και της μοίρας. Η Ατιγιέ θα ανακαλύψει πως φέρει ένα μοναδικό χάρισμα που μπορεί να αλλάξει τον ρου ολόκληρης της ανθρώπινης ιστορίας και, κυρίως, το μέλλον της. Να υπηρετήσει έναν σκοπό που θα ωφελήσει το κοινό καλό και θα τη βοηθήσει να βρει τον εαυτό της. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη που θα γνωρίσει το χάρισμά της, υπάρχουν γύρω της άτομα που το γνώριζαν πριν από εκείνη και σκοπεύουν να το εκμεταλλευτούν. Μπορεί, τελικά, η μοίρα να αλλάξει;

Αν και το υπερφυσικό στοιχείο κυριαρχεί στην ιστορία της Ατιγιέ, το γεγονός ότι οι ήρωες της ιστορίας είναι τόσο σύγχρονοι και ότι μεγάλο κομμάτι της εκτυλίσσεται γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο του Γκιομπεκλί Τεπέ προσδίδουν μία ρεαλιστική υπόσταση και ισορροπία που είναι αξιοθαύμαστη. Η πρωταγωνίστρια είναι γυναίκα, είναι δυναμική και κρατάει στα χέρια της τον κόσμο ολάκερο, με ένα αίσθημα τεράστιας ευθύνης που καθορίζει τις επιλογές της. Η ερμηνεία της Μπερέν Σαάτ (Beren Saat), που υποδύεται την Ατιγιέ, είναι καθηλωτική και, ίσως, από τις καλύτερές της στη μέχρι τώρα υποκριτική της πορεία. Η εκπροσώπηση του θηλυκού γένους μέσα από τον ρόλο της Ατιγιέ και την ίδια ευελπιστώ πως θα αποτελέσει ένα αξιομνημόνευτο πρότυπο και έμπνευση για πολλές γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με την απειλή της γυναικοκτονίας στην Τουρκία.

Η εξύμνηση της γυναικείας φύσης και της δύναμης της αγάπης, μέσα από πολλές και διαφορετικές πτυχές, αποτελούν ένα επιπρόσθετο θετικό πρόσημο από άποψη πνευματικότητας για τη συγκεκριμένη σειρά.

Από την άλλη πλευρά, θα ήταν τουλάχιστον αφελές να παραλείψουμε, βέβαια, το γεγονός ότι προβάλλεται άλλοτε έμμεσα κι άλλοτε άμεσα η σπουδαία και ιστορικής σημασίας ανάδειξη της γεωγραφικής θέσης του Γκιομπλεκλί Τεπέ. Οι ανασκαφές στην ευρύτερη τοποθεσία ξεκίνησαν το 1964, όταν ο Αμερικάνός αρχαιολόγος, Πίτερ Μπένεντικτ, προσδιόρισε ότι η χρονολογία του χώρου τοποθετείται κατά τη Νεολιθική Εποχή. Ουσιαστικά, όμως, οι ανασκαφές συνεχίστηκαν υπό την επίβλεψη του Γερμανού αρχαιολόγου, Κλάους Σμιθ, ο οποίος έφερε στο φως τους πρώτους μεγάλιθους σε σχήμα «Τ» και συνέχισε με μεράκι τη δουλειά του έως και τον θάνατό του το 2014. Στο παρακάτω βίντεο επεξηγεί κάποιες βασικές πληροφορίες για την περιοχή.

Στον αντίποδα θα βάζαμε τα στοιχεία που παραλείπονται, μερικές φορές, με αποτέλεσμα ο θεατής να μένει με το αίσθημα του ανικανοποίητου. Ωστόσο, παρακολουθώντας κανείς και τις δύο σεζόν, καταλαβαίνει ότι υπάρχουν εσωτερικοί εγκιβωτισμοί που συνδέονται, αν κανείς έχει παρατηρητικότητα. Εξάλλου, δεν μπορεί να θεωρηθεί και σημαντικό μειονέκτημα, διότι η σειρά αποτελείται από συνολικά δεκαέξι επεισόδια, επομένως κάποιες παραλείψεις γίνονται εν μέρει δεκτές. Τέλος, η ποιότητα που διακρίνεται στη σκηνοθεσία και την ερμηνεία των ηθοποιών ικανοποιεί κάθε λάτρη σειρών μυστηρίου, υπερφυσικού και ψυχολογικού θρίλερ.

Αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία τη τρίτη και τελευταία σεζόν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κάστινγκ των ηθοποιών και των συντελεστών:

IMDb-Atiye (The Gift)

Trailer πρώτης σεζόν

Trailer δεύτερης σεζόν

No related posts.