Καστοριά: Η αρχόντισσα της λίμνης

Η νύμφη που στέκει αγέρωχη γύρω από την λίμνη Ορεστιάδα.

Αρχοντική. Πλουσιοπάροχη. Μία από τις πιο όμορφες πόλεις της βορειοδυτικής Μακεδονίας, που συνδυάζει την άγρια ομορφιά της λίμνης και τα επιβλητικά βουνά Βίτσι και Γράμμο. Η φήμη της προηγείται του ονόματός της. Η περίφημη πόλη των «γουναράδων», με την αστείρευτη ομορφιά, προσφέρει στους επισκέπτες της μία μοναδική εμπειρία ηρεμίας, χαλάρωσης και πανδαισίας παραστάσεων. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει το καλό φαγητό και οι μεγάλοι περίπατοι που μπορεί κανείς να απολαύσει.

Η πρώτη επίσκεψη στην πανέμορφη Καστοριά δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει τον γύρο της λίμνης με το αυτοκίνητο (και για τους πιο τολμηρούς με τα πόδια), ξεκινώντας τη διαδρομή από τα νότια προς τα βόρεια της πόλης. Τα συναισθήματα που εγείρονται και η αίσθηση αναψυχής που χαρίζει είναι μοναδικά. Ο συνδυασμός της λίμνης, με τη χλωρίδα της και την ασύγκριτη ορνιθοπανίδα που φιλοξενεί (πάνω από 200 είδη πτηνών), με τη θέα των καταπράσινων βουνών, προσφέρει μία άνευ προηγουμένου ταξιδιωτική εμπειρία. Με τον περίπατο αυτό όχι μόνο έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τη θέα των χρωματιστών βαρκών και των φτερωτών ενοίκων της λίμνης αλλά και να επισκεφθείτε το Σπήλαιο του Δράκου, ένα κόσμημα της φύσης που φέρει σπάνιους σταλακτικούς διακόσμους. Συνεχίζοντας αυτήν τη διαδρομή προς το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και, ψηλότερα, μέχρι τον Άγιο Αθανάσιο, η θέα της αμφιθεατρικά χτισμένης πόλης με την λίμνη είναι μαγευτική.

Πέραν του φυσικού τοπίου, η Καστοριά διαθέτει πανέμορφα, παραδοσιακά χτισμένα αρχοντικά που μετατράπηκαν σε μουσεία για να στεγάσουν εκθέματα μοναδικής σημασίας για τον τόπο. Είναι γεγονός ότι η οικονομία της πόλης άνθισε με το εμπόριο και την επεξεργασία της γούνας, ήδη από τον 17ο και 18ο αιώνα. Μερικά από τα μουσεία που στεγάζονται στα αρχοντικά είναι το Λαογραφικό (αρχοντικό Νεράτζη Αϊβάζη), το Ενδυματολογίας (αρχοντικό Εμμανουήλ), το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης κ.α. Η πόλη φημίζεται και για τους βυζαντινούς θησαυρούς της και τις εκκλησίες της, όπως η Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας, που διαθέτει πλήθος σπάνιων τοιχογραφιών. Επίσης, υπάρχει το Ενυδρείο της πόλης, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, που φιλοξενεί ντόπια, ενδημικά και ξένα είδη ψαριών, αλλά και είδη ιχθυοποικιλιών υπό εξαφάνιση (όπως ο οξύρρυγχος).

Η μονοήμερη απόδραση στην Καστοριά μπορεί, κάλλιστα, να συνδυαστεί με μία βόλτα στη λίμνη εν πλω, με το τουριστικό καραβάκι, αλλά και την επίσκεψη στο Δισπηλιό, που απέχει επτά (7) χιλιόμετρα από την πόλη και στο οποίο έχει ανακαλυφθεί πασσαλόκτιστος, προϊστορικός, λιμναίος οικισμός (χρονολογείται από το 5.000 π.Χ.) και ακριβώς δίπλα έχουν επιμεληθεί τη διαμόρφωση ενός εντυπωσιακού πάρκου, με αναπαράσταση μέρους του οικισμού, αλλά και σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή των κατοίκων της περιοχής πριν από περίπου 7.000 χρόνια. Είναι ένα αξιοθαύμαστο εγχείρημα που αγκαλιάστηκε από τους επισκέπτες και από σχολεία των γύρω πόλεων που έσπευσαν να το επισκεφθούν.

Ακόμα, εάν επισκεφθείτε την πόλη για τριήμερο, ένας ωραίος κοντινός προορισμός (17 χ.λμ.) είναι το Νεστόριο, φημισμένο λόγω της διοργάνωσης του River Party. Για χειμερινές αποδράσεις, μία πολύ καλή πρόταση είναι το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου, για τους λάτρεις του σκι. Τέλος, από αυτόν τον οδηγό δεν θα μπορούσε να λείπει το κομμάτι του φαγητού. Η Καστοριά διαθέτει πλήθος εστιατορίων, όπου μπορεί κανείς να γευτεί μοναδικές παραδοσιακές γεύσεις, όπως σαρμάδες με λάχανο τουρσί (αρμιά), κεφτέδες με μακάλο (σάλτσα με αλεύρι, ντομάτα και σκόρδο), γριβάδι στον ταβά, αρμιόπιτα (πίτα με λάχανο τουρσί), ρυζόπιτα, καθώς επίσης και ντόπια κρέατα και φρέσκα λιμνήσια ψάρια (τούρνα, πρικί). Ξεχωριστές ταβέρνες είναι το «Κροντήρι», το «Ντόλτσο», ο «Πασατέμπος» κ.α. (περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ!).

Ό,τι και να επιλέξετε να δείτε και να φάτε είναι βέβαιο ότι η Καστοριά θα σας αποζημιώσει. Μία πόλη με ιδιαίτερο κάλλος από άκρη σε άκρη, με άγνωστες ομορφιές και εύγευστα εδέσματα.

Καλά ταξίδια!

 

No related posts.