Αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ (D-16): Ένα κομμάτι ιστορίας στη Θεσσαλονίκη

Στην νέα παραλία, κοντά στο Μέγαρο Μουσικής, βρίσκεται εδώ και περίπου έναν χρόνο το αντιτορπιλικό πλοίο, «ΒΕΛΟΣ», το οποίο αλλιώς χαρακτηρίζεται και «Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα».

Πρόκειται για ένα πλοίο τύπου “Fletcher” που κατασκευάστηκε στις Η.Π.Α. το 1942 και στις 18 Μαΐου 1943 μπήκε στην υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. ως USS Charette (DD-581). Αποτέλεσε ένα από τα 175 ίδιου τύπου πολεμικά πλοία που κατασκευάστηκαν τότε, ενώ σήμερα διασώζονται μόλις τρία στις Η.Π.Α. και ένα στην Ελλάδα.

Το «ΒΕΛΟΣ» χρησιμοποιήθηκε πολύ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παίρνοντας μέρος στις περισσότερες αποστολές κατά των Ιαπώνων, με κυριότερες επιχειρήσεις αυτές των καταλήψεων των νησιών Marshall, Marianas, Hollandia Caroline και Okinawa.

Αποσύρθηκε από τη δράση στις 4 Μαρτίου 1946 στο San Diego των Η.Π.Α., ωστόσο η ιστορία του δεν σταματάει εδώ, αφού έπειτα από τον εκσυγχρονισμό του στα ναυπηγεία της California και στο πλαίσιο της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα το πλοίο πέρασε στα χέρια του Ελληνικού Ναυτικού, στις 15 Οκτωβρίου 1959. Αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι σε όλες σχεδόν τις εθνικές αποστολές και κρίσεις της χώρας, όπως αυτές των 1964, 1967, 1974 και 1987. Μάλιστα, το 1973, και ενώ το πλοίο συμμετείχε σε άσκηση του Ν.Α.Τ.Ο. ανοιχτά της Σαρδηνίας, αποχώρησε από αυτήν και οι επτά αξιωματικοί μαζί με τους 25 υπαξιωματικούς ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την Ιταλία, για να τονίσουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις θέλουν να αποτινάξουν ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς.

Το 1994, χαρακτηρίστηκε, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ως «Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα» και, πλέον, έχει την δική του θέση στο Παλαιό Φάληρο Αττικής.

Κάνοντας την περιήγηση σας στο πλοίο αυτό μπορείτε να δείτε τη γέφυρα του καραβιού, με όλα τα εργαλεία της εποχής, τα συστήματα επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν, το μαγειρείο και το ιατρείο του, καθώς και τα διάφορα όπλα που χρησιμοποιούσε απέναντι στους εχθρούς. Ακόμη, υπάρχει ένας χώρος στον οποίο εκτίθενται εφημερίδες και αρχειακό υλικό της εποχής, τόσο του ελληνικού τύπου όσο και του αγγλικού αλλά και του ιταλικού, καθώς και μία μικρή έκθεση από μινιατούρες πλοίων του ελληνικού ναυτικού.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης μπορούν να το επισκέπτονται για τον μήνα Σεπτέμβριο, από Τρίτη έως Κυριακή από τις 10:00 π.μ. μέχρι τις 13:00 και από τις 17:00 μ.μ. μέχρι τις 19:30 μ.μ. Το εισιτήριο ανέρχεται στα δύο (2) ευρώ για ενήλικες και ένα (1) ευρώ για φοιτητές. Το «ΒΕΛΟΣ» θα παραμείνει στην πόλη μας μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ υπάρχει πιθανότητα να μεταφερθεί στο λιμάνι της πόλης για να είναι πιο εύκολη η επίσκεψη.

Ωστόσο, λόγω των έκτακτων μέτρων κατά του κορωνοϊού ο μέγιστος αριθμός επισκεψιμότητας ανέρχεται στα 50 άτομα με απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ τους, ενώ για τους κλειστούς χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πλοίο ή την επίσκεψή σας μπορείτε να δείτε την επίσημη ιστοσελίδα του στο: https://velos.hellenicnavy.gr/ores-litourgias/.

No related posts.