Δημόσια Υγεία Vs Ευαίσθητα Προσωπικά Δεδομένα

Η εξάπλωση του Covid-19, παγκοσμίως, έχει αναγκάσει πολλά κράτη να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία και τις δυνατότητες της, με πρόθεση να θωρακίσουν τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για εφαρμογές που χρησιμοποιούν τεχνολογίες με τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί η λεγόμενη «ψηφιακή ιχνηλάτηση» των επαφών των κρουσμάτων.

Ένα νόμισμα, όμως, έχει δύο όψεις, όπως λένε. Σαφώς και προτεραιότητα έχει η δημόσια υγεία, ωστόσο εδώ προκύπτει ένα σοβαρό θέμα, αυτό των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Τι θα καταγράψουν αυτές οι εφαρμογές όταν δύο άτομα πλησιάζουν το ένα το άλλο πέρα από την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται;

Σε μία συνέντευξη που είχε δώσει ο Έλληνας καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του M.I.T., Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, στον Σταύρο Θεοδωράκη στο νέο podcast από τη σειρά «Πρωταγωνιστές» του pod.gr, τόνιζε ότι οι συνάδελφοι του κρυπτογράφοι δουλεύουν στον σχεδιασμό τέτοιων εφαρμογών, με κύριο γνώμονα να προασπίσουν την ιδιωτικότητα των χρηστών, ούτως ώστε να μην μπορεί κάποιος τρίτος -όπως η C.I.A. ή η N.S.A. (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των Η.Π.Α.)- να έχει πρόσβαση σε αυτές τις νέες βάσεις δεδομένων που θα δημιουργηθούν.

Η λέξη κλειδί είναι η «ιδιωτικότητα». Οι εφαρμογές (apps) που θα είναι εγκατεστημένες στα έξυπνα κινητά (smartphones) θα καταγράφουν τις κινήσεις μας, σε ποιο εστιατόριο πήγαμε, σε ποιο κατάστημα μπήκαμε και, αν έχουμε κορωνοϊό, θα ειδοποιούν αυτούς με τους οποίους ήρθαμε κοντά, χωρίς, όμως, να γνωστοποιούν προσωπικά μας στοιχεία αναφορικά με την ταυτότητά μας; Για να μην αποκαλυφθούν προσωπικά στοιχεία θα πρέπει ο κάθε ένας να είναι ένα κρυπτογραφικό κλειδί. Αυτό το κλειδί θα είναι η ταυτότητά μας και θα αποτελείται από ψηφία.

Η υλοποίηση αυτού του σεναρίου θα γίνει μέσω της τεχνολογίας, η οποία θα πρέπει να μοιάζει σαν απόρθητο κάστρο για να νιώθουμε ασφαλείς, διαφορετικά αν η πρόσβαση στη βάση δεδομένων θα είναι εφικτή και για τους «κακούς παίκτες», τότε το «1984», του George Orwell, θα έχει συνέχεια.

No related posts.