Αξιομνημόνευτα ταξίδια: Βερολίνο edition

O Hiroshi Montomura, καθηγητής Νομικής, περιγράφει το Βερολίνο ως την πόλη που «συνδυάζει την κουλτούρα της Νέας Υόρκης, το σύστημα κυκλοφορίας του Τόκιο, τη φύση του Σιάτλ και τους ιστορικούς θησαυρούς του… Βερολίνου».

Πραγματικά δεν υπάρχει πληρέστερη περιγραφή αυτής της φανταστικής πόλης. Δεν ξέρω ποια εποχή είναι η πλέον καταλληλότερη για να επισκεφθεί κανείς την πρωτεύουσα της Γερμανίας, αλλά μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το φθινόπωρο σε αυτήν είναι μαγευτικό. Ατέλειωτα πάρκα ντυμένα σε τόνους του πορτοκαλί, του μουσταρδί και του κίτρινου και πανέμορφα αξιοθέατα μέσα στην πόλη αλλά και στα περίχωρά της. Η πόλη αποτελεί σπουδαίο κόμβο συγκοινωνιών, οικονομίας αλλά και πολιτισμού, καθώς φιλοξενεί επιφανή πανεπιστήμια, μουσεία, θέατρα και μνημεία αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας.

Τι αξίζει, όμως, να δει ένας ταξιδιώτης στην πόλη σε τέσσερις ημέρες; Σίγουρα είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να δούμε όλα τα αξιοθέατα, τα πάρκα και τα μουσεία του Βερολίνου σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και δεδομένου ότι υπάρχει ωράριο λειτουργίας, πρέπει κανείς να επισκεφθεί ξανά την πόλη για να αποκτήσει μία ολοκληρωμένη άποψη για αυτήν. Κάνοντας αυτό το ταξίδι σε συμβουλεύω να επισκεφθείς οπωσδήποτε τα παρακάτω:

Η Πύλη του Βραδεμβούργου

Από αυτή τη λίστα, φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της γερμανικής πρωτεύουσας, καθώς αποτελούσε την πύλη της πόλης. Είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο της Γερμανίας. Η αρχιτεκτονική της πύλης αυτής θυμίζει έντονα τα Προπύλαια της Ακρόπολης των Αθηνών, χτισμένη σε δωρικό ρυθμό. Επιβλητική και αξιοθαύμαστη.

Ο Καθεδρικός Ναός του Βερολίνου

Οικοδομημένος κατά μπαρόκ ρυθμό το 1894-1905 και σχεδιασμένος από τον Julius Raschdoroff, ο καθεδρικός ναός του Βερολίνου βρίσκεται στο νησί των Μουσείων, στις όχθες του ποταμού Spree. Είναι ο τρίτος κατά σειρά ναός που χτίζεται στο ίδιο σημείο, αφού ο πρώτος χτίστηκε το 1465, αντικαταστάθηκε από άλλον το 1765, ο οποίος καταστράφηκε με εντολή του βασιλιά Γουλιέλμου Β’ και ανοικοδομήθηκε ο υπάρχων ναός το 1894. Εξωτερικά, πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα που προκαλεί δέος ενώ στο εσωτερικό του κρύβει ένα σπάνιο εκκλησιαστικό όργανο με 7.000 σωλήνες.

Το Μνημείο του Ολοκαυτώματος

Ιδιαίτερης ιστορικής και συναισθηματικής αξίας είναι το μνημείο προς τιμήν των Εβραίων που δολοφονήθηκαν από το Ναζιστικό Κόμμα του Χίτλερ. Αποτελείται από 2711 πέτρινους πλίνθους, οι οποίοι στο σύνολό τους δημιουργούν μοτίβο κυματισμού. Σχεδιασμένο από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Peter Eisenman, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος είναι επισκέψιμο όλες τις ώρες, ημέρες και εποχές του χρόνου.

Ζωολογικός Κήπος

Ο μεγαλύτερος και παλαιότερος ζωολογικός κήπος της Ευρώπης βρίσκεται στην γερμανική πρωτεύουσα και λειτουργεί από το 1884, φιλοξενώντας 20.219 είδη ζώων, εκ των οποίων πολλά απειλούνται με αφανισμό. Σε αυτόν μπορεί κανείς να δει ουρακοτάγκους, πολικές αρκούδες, ασιατικούς ελέφαντες, ινδικούς ρινόκερους, γορίλες, βίσωνες ακόμα και πάντα! Δυστυχώς, οι φθινοπωρινοί μήνες δεν ενδείκνυνται για επίσκεψη, διότι το κρύο είναι τσουχτερό και τα ζώα κρύβονται.

Ημερήσια εκδρομή στο Potsdam και τα ανάκτορα του Sanssouci

Ένα από τα ωραιότερα μέρη για να επισκεφθεί κανείς εκτός του κέντρου του Βερολίνου είναι το Potsdam. Μόλις 40 λεπτά με τα υπερσύγχρονα τρένα, το Potsdam είναι μία ιδιαίτερα γραφική πόλη και φιλοξενεί τα καλοκαιρινά ανάκτορα, τα οποία οικοδόμησε ο Φρειδερίκος ο Μέγας σε αρχιτεκτονικό ρυθμό ροκοκό. Πολλοί χαρακτηρίζουν το Sanssouci ισότιμο αντίπαλο των γαλλικών Βερσαλλιών. Το ανάκτορο περιβάλλεται από αμπελώνες, λόγω της αγάπης του Φρειδερίκου για το καλό κρασί. Σχεδιάτηκε από τον Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff το 1745-47 και αποτελούσε την καλοκαιρινή ιδιωτική κατοικία του βασιλιά. Το όνομά του στα γαλλικά σημαίνει «χωρίς έννοιες» και συμβολίζει ότι το ανάκτορο ήταν χώρος ανάπαυσης και όχι εξουσίας…

Βόλτα στο Tiergarten Park

Τέλος, αξίζει να επισκεφθούμε ένα από τα ομορφότερα και πιο δημοφιλή πάρκα του Βερολίνου, το οποίο διαμορφώθηκε το 1527. Το πάρκο διαθέτει μεγάλη φυσική ομορφιά, δέντρα και γρασίδι, μικρές λίμνες και είναι ιδανικό μέρος για ποδήλατο και τρέξιμο. Οι Γερμανοί αγαπούν τη φύση και τις δραστηριότητές σε εξωτερικούς χώρους.

Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά αξιοθέατα του Βερολίνου, τα οποία μπορεί κανείς να επισκεφθεί κατά την ολιγοήμερη παραμονή του στη γερμανική πρωτεύουσα. Αξίζει, ωστόσο, να επιστρέψουμε τουλάχιστον άλλες δύο φορές, για να ανακαλύψουμε όλες τις ομορφιές του τεράστιου αυτού αστικού κέντρου και να θαυμάσουμε τους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς των κτιρίων του.

Καλά ταξίδια!

*Το φωτογραφικό υλικό ανήκει στην Σίσσυ Δημητρακίδου, που επισκέφθηκε το Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2018.

No related posts.