Ανέστης Ευγενίδης: Ένας μοτοσικλετιστής των Τεχνών και του Πολιτισμού

Ο Ανέστης Ευγενίδης είναι ο Πρόεδρος του Μ.Ο.Θ. (Μοτοσικλετιστικός Όμιλος Θεσσαλονίκης). Θεωρεί ότι ο τίτλος του δεν είναι τίτλος τιμής, αλλά τίτλος ευθύνης. Παίρνει την ευθύνη, λοιπόν, εδώ και μερικά χρόνια να περάσει σε παλιές και νέες γενιές ότι η μοτοσικλέτα δεν είναι όχημα περιθωριακών τύπων. Ο μοτοσικλετιστής, Ανέστης Ευγενίδης, είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει τις τέχνες και μέσω του ομίλου προάγει τον πολιτισμό και την πνευματική ανάπτυξη.

-Τι λέτε σε αυτούς που θεωρούν την μοτοσικλέτα όχημα περιθωριακών τύπων;
Το αντικείμενο είναι παρεξηγημένο. Είναι ένα εύκολο όχημα να κάνω μία ληστεία, να εξαφανιστώ, να διεισδύσω. Φοράω το κράνος μου, με χάνει ο άλλος. Από εκεί ξεκίνησε το κακό με τις μοτοσικλέτες και πέρασε στην κοινωνία ότι είναι ένα όχημα περιθωριακών τύπων. Κάθε άλλο παρά έτσι είναι. Για εμένα η μοτοσικλέτα είναι κορυφαίο δείγμα πολιτισμού, γιατί βλέποντας ένα άτομο πώς λειτουργεί πάνω στην μοτοσυκλέτα καταλαβαίνεις το επίπεδο του. Επομένως, όσο προκαλεί λιγότερο την κοινωνία δείχνει ότι έχει επίπεδο, πνευματικό και πολιτισμικό. Σίγουρα, η εικόνα που βλέπουμε στην πραγματικότητα δεν δείχνει ότι είμαστε πολιτισμένοι. Με αυτό το σκεπτικό και οι οδηγοί των αυτοκινήτων και αυτοί με τα πατίνια δεν συμπεριφέρονται πάντα όπως πρέπει. Δεν είναι κριτήριο η μοτοσικλέτα για να χαρακτηριστεί ένας άνθρωπος. Οδηγώ, δεν είναι το ίδιο με το ιππεύω-καβαλάω. Το οδηγώ σημαίνει αράζω. Το να καβαλάει κάποιος μοτοσικλέτα απαιτεί άλλες δυνατότητες και άλλο πνευματικό επίπεδο.

-Ο Μ.Ο.Θ. προάγει τον πολιτισμό στα μέλη;
Στον Όμιλο μας υπάρχει το Τμήμα ΜΟΤΟΘΕΣΙΣ, το οποίο είναι από το ινστιτούτο ασφαλούς οδήγησης των Υπουργείων Παιδείας και Συγκοινωνιών. Κάνουμε μαθήματα ασφαλούς οδήγησης και τρόπου συμπεριφοράς της μοτοσικλέτας στον δρόμο, σε αστικό και περιαστικό περιβάλλον. Θεωρούμε ότι είναι δείγμα πολιτισμού το πώς προστατεύεις τον εαυτό σου και το περιβάλλον σου. Επίσης, κάνουμε πάρα πολύ συχνά μοτοσικλετιστικά ταξίδια, για να γνωρίσουμε πολιτισμούς και να συναναστραφούμε με διαφορετικές κουλτούρες. Πέρα από αυτό, ο χώρος μας φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όλα αυτά έχουν σκοπό να ανοίξουν τους ορίζοντες στα μέλη. Θέλουμε οι μοτοσικλετιστές να ορίζουν το μηχανάκι τους και όχι να τους ορίζει εκείνο.

-Τι πολιτισμικά στοιχεία παίρνει ένας μοτοσικλετιστής από τα ταξίδια που κάνει;
Η μοτοσικλέτα σου δίνει την ευελιξία να τριγυρνάς σε διάφορες χώρες και όντας ευάλωτος στην καθημερινότητα, μεταφέρεις και εισπράττεις πολιτισμό. Πολιτισμός είναι η καθημερινότητα που ζούμε. Όταν καβαλήσεις μια μοτοσικλέτα και περάσεις από πολλές χώρες, αυτόματα μεταφέρεις τον πολιτισμό γιατί είναι πιο άμεση η εικόνα της στην καθημερινότητα. Ο σκοπός είναι να δούμε πως θα μας αντιμετωπίσουν οι άλλες κοινωνίες όταν μας δουν ευάλωτους. Κατεβαίνεις από μια μοτοσυκλέτα, ταλαιπωρημένος, ιδρωμένος. Θα έχεις την ίδια αντιμετώπιση και υποδοχή όπως σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο;
Ένα παράδειγμα είναι όταν πήγα στην Ιρλανδία και συνάντησα στοιχεία κακού πολιτισμού. Αλλά πήγα και στη Γερμανία, ένα χρόνο μετά που έπεσε το τείχος του Βερολίνου, και συζητούσα με Γερμανούς, και όσο συζητούσαμε καταλάβαινα ότι είχαν πολλά να μου πουν και ήθελαν να μου πουν, έτσι και εγώ εκμεταλλεύτηκα το ότι είχα πολλά να μάθω από αυτούς.

-Πως χρησιμοποιείτε την τέχνη στα ταξίδια σας;
Οι πιο πολλοί μοτοσικλετιστές είναι και καλλιτέχνες. Έχουμε πολλούς φωτογράφους, αλλά και άτομα που ασχολούνται με το γράψιμο και την καταγραφή των περιπετειών και εμπειριών τους από τα ταξίδια με τη μοτοσικλέτα.

-Τι είδους πολιτιστικές δράσεις φιλοξενεί και οργανώνει ο Όμιλος;
Ο Όμιλος μας, όσο έχει να κάνει με το θέατρο, φιλοξένησε την παράσταση «Ο Καραγκιόζης μοτοσικλετιστής», με τον Ηλία Κυρατσούς, και μία θεατρική παράσταση από το Traverso Post Gap, στην οποία συμμετείχαν αρκετά μέλη του Ομίλου μας. Έχουμε κάνει μέσα στην χρονιά τρεις παρουσιάσεις βιβλίων σχετικά με μοτοταξίδια. Σχεδόν κάθε μήνα κάνουμε μία εκπαιδευτική εκδρομή. Μπαίνουμε σε επαρχιακούς δρόμους, στηρίζουμε τοπικές κοινωνίες, φωτογραφίζουμε ξωκλήσια, γιοφύρια, κάνουμε αιτήματα για διόρθωση κάποιων δρόμων. Επιπλέον, σε συνεργασία με την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, έχουμε ενώσει με μία διαδρομή τα 17 πιο σπουδαία, βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Το πλαίσιο της αδελφοποίησης λεσχών, το οποίο ξεκινήσαμε σε πανελλήνιο επίπεδο και προβλέπετε επέκταση σε διαβαλκανικό, πανευρωπαϊκό επίπεδο, σκοπό έχει οι τουρίστες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη να έχουν κάποιον να τους δείξει την πόλη και τον πολιτισμό της ή και το αντίθετο.

-Ο πολιτισμός, η μοτοσικλέτα και ο αθλητισμός πώς μπορούν να συνδεθούν;
Η άμυλα είναι ένα δείγμα πολιτισμού. Tη μοτοσικλέτα δεν μπορείς να την οδηγείς αν δεν είσαι λίγο γυμνασμένος. Για να φτάσεις να οδηγήσεις motocross πρέπει να είσαι πολύ γυμνασμένος, να έχεις τη διαύγεια και ένα συγκεκριμένο επίπεδο πολιτισμού. Ένας πολιτισμένος άνθρωπος είναι λογικός και εγκρατής. Επομένως, πιο εύκολα θα οδηγήσει σωστά και δεν θα προκαλέσει ατύχημα. Δεν μπορείς να οδηγήσεις μοτοσικλέτα αν πονάνε τα χέρια σου ή η μέση σου. Δεν γίνεται! Η μοτοσικλέτα, κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να καταταχθεί στα ολυμπιακά αθλήματα, παρόλο που έχει εξωτερική βοήθεια.

-Η δική σας σχέση με τις τέχνες ποια είναι;
Ασχολούμαι με το θέατρο και τη μουσική. Έμπλεξα με το θέατρο γιατί με βοηθάει να εκτεθώ παντού. Κάναμε δύο παραστάσεις, σε οικείο περιβάλλον, και ένιωσα καλά. Όσον αφορά τη μουσική, ξεκίνησα να παίζω ντραμς στα 61 μου και, τώρα, είμαι σε συγκρότημα. Μπορώ να βγάλω ένα πρόγραμμα 2,5 ώρες μόνος μου! Και μόνο που έμαθα να διαβάζω τις νότες, που είναι μία παγκόσμια γλώσσα, για εμένα είναι επιτυχία. Ποτέ δεν είναι αργά για το παραμικρό. Όσα πιο πολλά κάνουμε τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε με τον εαυτό μας. Δοκιμάζω συνεχώς καινούργια πράγματα, ανοίγω καινούργια πεδία και εμπλέκομαι σε πράγματα δημιουργικά, όπως είναι η τέχνη.
_______
Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Ευγενίδη για την όμορφη συζήτηση που είχαμε μαζί του!

No related posts.