Κορωνοϊός, αγύρτες και θεωρίες συνωμοσίας

Παρά τον κίνδυνο που έχει διασπείρει ο κορωνοϊός παγκοσμίως, απειλώντας σοβαρά τη δημόσια υγεία, δεν λείπουν οι κομπογιαννίτες, οι αγύρτες και οι θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας.

Οι άνθρωποι αυτοί, οι περισσότεροι κατέχοντας δημόσια αξιώματα, εκμεταλλεύονται την αγωνία και τον φόβο που διακατέχει την πλειονότητα του πληθυσμού, προβάλλουν ο καθένας τις αντιεπιστημονικές απόψεις του και αρκετοί εξ αυτών, που είναι τήλε-πωλητές, διαφημίζουν προϊόντα τα οποία δήθεν προστατεύον τον ανθρώπινο οργανισμό από τον θανατηφόρο ιό.

Σε αυτόν τον χορό της παραπληροφόρησης και του κομπογιαννιτισμού συμμετέχουν οι άνθρωποι του κλήρου, ρασοφόροι που διαλαλούν δεξιά κι αριστερά τις δεισιδαιμονίες τους, καθηγητές πανεπιστημίου οπαδοί της συνωμοσιολογίας και πολιτικοί του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ενδεικτικά θα παραθέσω κάποια παραδείγματα αυτών των ημερών, βασιζόμενος στην ελληνική δημοσιογραφία. Καταρχάς ο πρώτος του… χορού είναι ένας πολιτικός και αρχηγός κόμματος της ελληνικής Βουλής, ο Κυριάκος Βελόπουλος, γνωστός στο πανελλήνιο, αγύρτης τήλε-πωλητής, που διαφήμιζε ότι είχε στην κατοχή του επιστολές του Ιησού Χριστού. Τώρα, με την εμφάνιση του κορωνοϊού δεν έχασε την ευκαιρία. Εμφανίστηκε σε μία εκπομπή, στο πλαίσιο προωθητικών ενεργειών για την πώληση μίας κρέμας και την επιδείκνυε, αναφέροντας παραπλανητικώς, επί λέξει, τα ακόλουθα: «Βάζετε μία το πρωί στα χέρια, μία το απόγευμα και μία το βράδυ και δεν περνάει ούτε Κορωναϊός, ούτε ο ιός της γρίπης». Ο εν λόγω τήλε-πωλητής και πολιτικός εκμεταλλεύεται τη δημόσια θέση του και την αναγνωρισιμότητά του, για να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους θεατές, για την αποτελεσματικότητα ενός προϊόντος, εκμεταλλευόμενος τον φόβο και την απόγνωση του κόσμου και ιδίως των ευπαθών ομάδων, τις οποίες δύναται να παρασύρει. Εναντίον του έχουν κινηθεί ευτυχώς οι φαρμακοποιοί, καταγγέλλοντάς τον δημόσια.

Από τον χώρο του κλήρου, που αρνείται πεισματικά να κλείσει τις εκκλησίες, παρά τις επιστημονικές διαβεβαιώσεις ότι η διασπορά του ιού γίνεται μέσω του σάλιου και θα πρέπει να απαγορευτεί η Θεία Κοινωνία, εμφανίζεται ο Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος, λέγοντας ευθαρσώς: «Όταν έχουμε αφύσικες σχέσεις εντός και εκτός γάμου και όταν κάνουμε την αμαρτία της έκτρωσης οδηγούμαστε στον κορωνοϊό. Τι σχέση έχει με τον κορωνοϊό αυτό το πράγμα; Έχει! Διότι για να φτάσουμε σε αυτές τις επιδημίες, τα αίτια των επιδημιών δεν είναι τα μικρόβια τα υλικά τα σωματικά, είναι οι αμαρτίες όλων μας».

Εκτός, όμως, από τις αντιεπιστημονικές απόψεις έχουμε και τις θεωρίες συνομωσίας. Εκπρόσωπος της πανεπιστημιακής κοινότητας και συγκεκριμένα ο αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων του Α.Π.Θ., Ανδρέας Γιαννακουδάκης, υποστήριξε την άποψη ότι ο νέος κορωνοϊός είναι κατασκευασμένος. Μιλώντας στην TV100, δήλωσε: «Μπορώ να υποθέσω ότι και το εμβόλιο είναι ήδη από πριν γνωστό. Υπάρχει, δηλαδή, αυτήν τη στιγμή το εμβόλιο. Πότε θα ανακοινωθεί η ανακάλυψή του εξαρτάται από τους λόγους της σκοπιμότητας».

Ο καθένας απ’ αυτούς, για να κερδίσει κάποια λεπτά δημοσιότητας, εκστομίζει τις πιο παράλογες απόψεις και θέσεις. Ωστόσο, κανείς τους δεν μπορεί να τεκμηριώσει επιστημονικά τις θεωρίες του ούτε και την αποτελεσματικότητα κάποιου προϊόντος που τυχόν διαφημίζουν και αυτό που κάνουν είναι απλά να προκαλούν φόβο, εντείνοντας την αγωνία των αφελών.

No related posts.