Τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, εκτός από τις ευκολίες και ανέσεις που παρέχει στον άνθρωπο, δυστυχώς έχει και την αρνητική της πλευρά.

Με την αυτοματοποίηση που γίνεται σε όλα τα στάδια παραγωγής ενός προϊόντος, χάνονται πολλές θέσεις εργασίας καθώς εκεί που τη δουλειά την έκαναν κάποιοι υπάλληλοι, ο κάθε ένας με την ειδίκευσή του, τώρα τα αυτόματα μηχανήματα έχουν αντικαταστήσει τα εργατικά χέρια και, στην καλύτερη περίπτωση, από τους πέντε, επί παραδείγματι, υπαλλήλους που χρειάζονταν σε μια γραμμή παραγωγής, μπορεί να μένει μόνο ένας, ως εξειδικευμένος στη διαχείριση της μηχανής.

Η αυτοματοποίηση είναι πιο αισθητή στον τομέα της βιομηχανίας κατασκευής αυτοκινήτων. Τα διάφορα ρομπότ έχουν προγραμματιστεί να εκτελούν όλες σχεδόν τις εργασίες σε όλα τα στάδια παραγωγής. Αυτό, βέβαια, έχει και πολλά οφέλη και για τις βιομηχανίες, αλλά και για τους καταναλωτές, όταν πρόκειται να αγοράσουν τα προϊόντα τους.

Με τις αυτόματες διαδικασίες έχει μειωθεί αρκετά το κόστος παραγωγής, πράγμα που συμβάλλει στη μείωση της τελικής τιμής του προϊόντος. Οπότε, από αυτήν την εξέλιξη βγαίνει κερδισμένος και ο καταναλωτής. Ασφαλώς, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την τεράστια συμβολή της τεχνολογίας και στην ιατρική επιστήμη.

Πάμε τώρα να δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφόρων εφαρμογών που χρησιμοποιούμε στις συναλλαγές μας καθημερινά σε όλες τις υπηρεσίες. Καταρχάς, οι εφαρμογές που παρέχουν σχεδόν όλες οι τράπεζες και τις έχουμε εγκαταστήσει στα κινητά (smartphones) διευκολύνουν στις συναλλαγές που κάνουμε εξοικονομώντάς μας, με μία μικρή προμήθεια, πολύτιμο χρόνο.

Αντί να κάθεται κάποιος στην ουρά σε κάποια δημόσια υπηρεσία η σε ένα κατάστημα τραπέζης, για να πληρώσει τον λογαριασμό του ρεύματος, του νερού ή του τηλεφώνου του, μπορεί εύκολα να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς του, σε λίγα λεπτά, μέσω της εφαρμογής e-banking. Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να χρησιμοποιήσει κανείς αυτές τις ειδικές εφαρμογές. Οι τράπεζες έχουν φροντίσει να τις κάνουν πολύ εύχρηστες στο κοινό.

Μία άλλη περίπτωση είναι όταν κάποιος θέλει να πάει να δει ταινία στο σινεμά. Αντί να πάει νωρίτερα (τουλάχιστον μισή ώρα) να κόψει εισιτήριο, για να βρει μία καλή θέση στην αίθουσα, μπορεί να κάνει κράτηση θέσεων και να πληρώσει με την κάρτα (χρεωστική ή πιστωτική) του από την ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο.

Θα πρέπει, όμως, να αναφέρουμε και το μειονέκτημα αυτής της διαδικασίας, που έχει να κάνει με το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζονται, πλέον, οι κινηματογράφοι, καθώς εκεί που ήταν τέσσερα ταμία, και, συνεπώς, εργάζονταν τέσσερις υπάλληλοι, η εταιρεία αναγκάζεται να απολύσει κάποιους υπαλλήλους, βλέποντας ότι όλες οι κρατήσεις γίνονται από την οθόνη ενός υπολογιστή ή ενός κινητού τηλεφώνου.

Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει μετά από όλα αυτά είναι μέχρι πού θα φτάσει η τεχνολογία; Θα υπάρξουν άραγε όρια ή θα εξελίσσεται διαρκώς σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας;

No related posts.