Ταξιδεύοντας στη Βενετία του Βορρά

Ένα μαγευτικό ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη

Ο φιλόσοφος Άγιος Αυγουστίνος έλεγε ότι «ο κόσμος είναι σαν ένα βιβλίο και όσοι δεν ταξιδεύουν διαβάζουν μόνο μία σελίδα του». Τα ταξίδια, εκτός του ότι μας κάνουν πνευματικά πλουσιότερους, μας μεταμορφώνουν σε αφηγητές ιστοριών και φανταστικών εμπειριών. Είναι ο καλύτερος τρόπος να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και να γνωρίσουμε νέους πολιτισμούς, ανθρώπους και συνήθειες.

Όλα τα παραπάνω είναι δεδομένα, εάν επιλέξετε να επισκεφθείτε την Αγία Πετρούπολη, η οποία αποτελεί εξαίσιο χειμερινό και καλοκαιρινό προορισμό. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, παλαιότερα γνωστή και ως «Λένινγκραν» ή Βενετία του Βορρά, λόγω του ότι είναι χτισμένη πάνω σε σύμπλεγμα μικρών νησιών, τα οπόια χωρίζονται από κανάλια και συνδέονται με γέφυρες.

Η Αγία Πετρούπολη ιδρύθηκε από τον Τσάρο Πέτρο Α’, το 1703, ως «το παράθυρο της Ρωσίας στην Ευρώπη». Αυτό φαίνεται καθαρά από τον αρχιτεκτονικό ρυθμό των κτιρίων της πόλης, τα οποία μιμούνται αυτά της Δυτικής Ευρώπης (ρυθμός μπαρόκ και νεοκλασσικός), ακόμα και της Αρχαίας Ελλάδας. Ακολουθούν μερικά από τα καλύτερα αξιοθέατα που μπορεί κανείς να θαυμάσει στην πόλη.

1. Το Μουσείο Hermitage

Το Μουσείο Hermitage θεωρείται από τα μεγαλύτερα, πλουσιότερα και πιο παλιά σε όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε από τη Μεγάλη Αικατερίνη το 1764. Εδώ φιλοξενούνται σημαντικά έργα τέχνης και εκθέματα από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της υφηλίου, όπως του Ντα Βίντσι και του Πικάσο. Λέγεται ότι εάν κάποιος επισκέπτης ξοδέψει περίπου μισό λεπτό σε κάθε έκθεμα του μουσείου, χρειάζεται πάνω από τέσσερα χρόνια για να τα δει όλα! Εκπληκτικό;

2. Ο Ναός του Χυμένου Αίματος

Πρόκειται για έναν από τους διασημότερους ναούς που κοσμεί την Αγία Πετρούπολη. Πήρε την ονομασία του γιατί βρίσκεται στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Τσάρος Αλέξανδρος Β’, το 1881. Ο Ναός του Χυμένου Αίματος, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κτίρια της πόλης, θυμίζει τη μεσαιωνική ρωσική αρχιτεκτονική, με τους πολύχρωμους τρούλους του να καλύπτονται με μωσαϊκό.

3. Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ισαάκ

Στην καρδιά της Αγίας Πετρούπολης, στέκει επιβλητικά ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ισαάκ, ο οποίος είναι ο δέυτερος μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός στη Ρωσία. Πρόκειται για ένα πραγματικό κοψοτέχνημα, το οποίο οικοδομήθηκε, με εντολή του Τσάρου Αλέξανδρου Α’, από τον Γάλλο αρχιτέκτονα, Αύγουστο Μοντφερράντ. Ο θαυμάσιος τρούλος του Ναού, που είναι επενδυμένος με φύλλα χρυσού, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βάφτηκε γκρι για να μην κεντρίζει την προσοχή των εχθρικών βομβαρδιστικών και ο Ναός χρησιμοποιήθηκε ως αμυντικό προπύργιο.

4. Νυχτερινός περίπατος στην πόλη

Αναμφισβήτητα, η Αγία Πετρούπολη ανήκει στις πόλεις που αξίζει κανείς να τις περπατήσει, εφόσον φυσικά το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Ξεκινώντας από το κέντρο μπορεί κανείς να θαυμάσει το Άγαλμα του Χάλκινου Καβαλάρη και το μοναδικό Θέατρο Μαιiίνσκι I & II. Αν κατευθυνθεί από την άλλη πλευρά, μπορεί να δει τον Ναό του Χυμένου Αίματος, το Μαρμάρινο Παλάτι και τον Καλοκαιρινό Κήπο. Περνώντας στο νησάκι απέναντι, μέσω της γέφυρας Troitskiy, μπορεί να επισκεφθεί το Φρούριο του Πέτρου & Παύλου.

Από τις πιο εντυπωσιακές εμπειρίες που μπορεί κανείς να βιώσει στην πόλη είναι το σήκωμα των γεφυρών μετά τα μεσάνυχτα! Μοναδική εμπειρία!

Καλά ταξίδια!

*Το φωτογραφικό υλικό ανήκει στη Σίσσυ Δημητρακίδου, η οποία επισκέφθηκε τον Οκτώβριο του 2019 την Αγία Πετρούπολη.

No related posts.