Κάνει κρύο τον χειμώνα;

Ένα από τα βασικά μαθήματα που διδάσκεται στις σχολές δημοσιογραφίας αφορά το τι αποτελεί είδηση. Λέγεται, μάλιστα, ότι το μάθημα διδάσκεται με την εξής αλληγορική φράση: «Είδηση δεν είναι όταν ένας σκύλος δαγκώσει έναν άνθρωπο, αλλά όταν ένας άνθρωπος δαγκώσει έναν σκύλο».

Στο σημείο αυτό είναι, ασφαλώς, απαραίτητο να τονιστεί ότι τα ζωάκια, συνήθως, δεν επιτίθενται στους ανθρώπους, αν εκείνοι δεν προσπαθήσουν να τα κάνουν κακό. Όμως, η φράση αυτή χρησιμοποιείται για να καταδείξει ότι το συνηθισμένο δεν μπορεί να αποτελεί είδηση, ακριβώς γιατί είναι συνηθισμένο. Πρόκειται για ένα θέσφατο της δημοσιογραφίας, το οποίο, όμως, σε πολλές περιπτώσεις, συνειδητά ή ασυνείδητα, αγνοείται.

Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και ο φετινός χειμώνας στην Ελλάδα. Με τις κακοκαιρίες «Ζηνοβία» και «Ηφαιστίωνας» να μας έχουν, πλέον, αφήσει και ενώ οι περισσότεροι εξ ημών περιμένουμε το επόμενο ευφάνταστο (ή και όχι) όνομα που θα δοθεί στην επόμενη κακοκαιρία, τα δελτία ειδήσεων έχουν μετατραπεί, για ακόμη μία φορά, σε δελτία καιρού, αφιερώνοντας ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους, καθημερινά, στον χιονιά και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μεγάλο ιδιωτικό κανάλι, μάλιστα, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας διέκοπτε συχνά-πυκνά το πρόγραμμά του και ενημέρωνε τους τηλεθεατές για τις περιοχές στις οποίες… χιονίζε(!).

Ξέρω, υπάρχουν άνθρωποι (ούτε ένας) που εκπλήσσονται από το γεγονός ότι τον χειμώνα κάνει κρύο και το καλοκαίρι κάνει ζέστη. Πρώτη φορά ξανασυμβαίνει! Όχι; Μα τα δελτία ειδήσεων αυτό υποστηρίζουν, πάνω-κάτω. Εξάλλου, έκλεισε και η Εθνική Οδός, λίγες ώρες πριν από την αλλαγή του χρόνου, όποτε, μάλλον, παρά τρίχα γλιτώσαμε από το να πεθάνουμε όλοι. Και ας λένε κάποιοι κακοπροαίρετοι ότι ο κρατικός μηχανισμός συνελήφθη κοιμώμενος…

Αυτά για την ώρα. Έχει μόλις μπει το 2020 και είναι κάπως νωρίς για πολλές γκρίνιες!

No related posts.