Τα Χριστούγεννα είναι μέσα μας!

Η αλήθεια είναι ότι με τους «νταλκάδες» που βαράει ο καιρός, είναι αρκετοί αυτοί που δεν νιώθουν ότι απέχουμε, πλέον, ελάχιστα από τα τελευταία Χριστούγεννα της τρέχουσας δεκαετίας. Ας είναι, κάποιος είπε ότι μέσα στην όλη θερμοκρασιακή τρέλα φέτος είναι «μία καλή ευκαιρία να καταλάβουμε πώς περνούν τις μέρες αυτές οι φίλοι μας οι Αυστραλοί»…

Πρόκειται, αναμφίβολα, για την πιο όμορφη εποχή του χρόνου (“It’s the most wonderful time of the year”, που λέει και το τραγούδι). Τα λαμπάκια αναβοσβήνουν, τα μαγαζιά γεμίζουν και ο κόσμος, στην πλειοψηφία του, αφήνει πίσω τις μίζερες στιγμές και χαμογελά. Τις μέρες αυτές πολλοί εξ ημών ευαισθητοποιούμαστε περισσότερο με τα προβλήματα των συνανθρώπων μας και παύουμε για λίγο να κοιτάμε μόνο τους εαυτούς μας. Είναι σαν να δίνουμε λίγο παραπάνω σημασία στο παιδί που κρύβουμε μέσα μας, σαν να προσπαθούμε να διασκεδάσουμε τις τύψεις μας για τη συμπεριφορά μας όλον τον προηγούμενο χρόνο.

Όλον τον προηγούμενο, που βρίζουμε τους πάντες, θυμώνουμε με τα πάντα, παρακάμπτουμε νόμους και ηθικές αξίες (σε σημαντικότερα και λιγότερο σημαντικά ζητήματα), φερόμαστε άσχημα στους φίλους και την οικογένειά μας, κάνουμε bullying σε κάθε είδους διαφορετικότητα, δεν σεβόμαστε τους ανάπηρους, τους ηλικιωμένους και, γενικά, τους «αδύναμους», χώνουμε τη μύτη μας στις ζωές των άλλων ανθρώπων εισβάλλοντας με το «έτσι θέλω» στην αύρα τους, φθονούμε και μισούμε τους ευτυχισμένους και έχουμε για όλους έναν άσχημο λόγο να πούμε. Όλον τον προηγούμενο χρόνο που δεν είμαστε άνθρωποι!

Γιατί μπορεί τα Χριστούγεννα να θυμίζουν, εφέτος, άνοιξη, όμως χρήσιμο είναι να θυμόμαστε ότι η όμορφη αυτή γιορτή, όπως και κάθε άλλη εποχή του χρόνου, βρίσκεται μέσα μας, στην ψυχή μας, στον τρόπο που ζούμε. Εμείς επιλέγουμε και το καλοκαίρι μας και την άνοιξή μας και το φθινόπωρό μας και τον χειμώνα μας και… τα Χριστούγεννά μας!

Καλές γιορτές σε όλους και μακριά από τους μίζερους!

Related posts:

  1. Είναι αυτές οι σκέψεις…