Ναι, και από χθες!

Οι σπουδαίες επιτυχίες του Στέφανου Τσιτσιπά στον χώρο του παγκόσμιου τένις και ο εορτασμός της “Black Friday”, στην Ελλάδα, είναι δύο φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους θέματα, τα οποία, όμως, συνδέονται με μία κεντρική κλωστή.

Η κλωστή αυτή δεν έχει να κάνει με κάτι άλλο, παρά με τη μιζέρια που διακατέχει μεγάλο μέρος των Ελλήνων, στις μέρες μας, που επειδή μένουν διαρκώς ανικανοποίητοι από την καθημερινότητά τους και τη ζωή τους, γενικότερα, βγάζουν χολή για τη χαρά ή την ικανοποίηση που μπορεί να λαμβάνουν οι συμπατριώτες τους.

Τα τελευταία δύο χρόνια, λοιπόν, που ο Στέφανος Τσιτσιπάς διαπρέπει και βρίσκεται στην ελίτ του παγκόσμιου αθλητισμού, υπάρχουν πολλοί Έλληνες που κατηγορούν τους συμπατριώτες τους για τη χαρά που βιώνουν επειδή κάποιος άνθρωπος, που καθώς κατάγεται από την ίδια χώρα με αυτούς τον αισθάνονται οικείο τους, είναι άκρως πετυχημένος στον τομέα του. Πρόκειται για άτομα μίζερα, που επειδή δεν μπορούν ή -ακόμη χειρότερα- δεν θέλουν να χαρούν τα ίδια, με ό,τι και να τους συμβαίνει, επιδιώκουν να δηλητηριάσουν και τη χαρά των άλλων ανθρώπων. Η μόνη τους ατάκα για να το πετύχουν αυτό είναι: «Βλέπατε και από χθες τένις;».

Πηγαίνοντας, τώρα, στο ζήτημα της “Black Friday”, να πούμε πως είναι απόλυτα λογικό, ειδικά στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, η μέρα αυτή να αποτελεί μία καλή ευκαιρία για πολλούς ανθρώπους να κάνουν τις αγορές τους, βρίσκοντας προϊόντα -ή υπηρεσίες- σε τιμές που δεν τα βρίσκουν οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου. Καλύπτουν, έτσι, κάποιες ανάγκες τους (βασικές ή μη), γεγονός που τους δίνει χαρά. Ωστόσο, οι μίζεροι, που και πάλι είναι αρκούντος αρκετοί για να ακουστούν, θα ρωτήσουν: «Την ξέρατε και από χθες την ‘Black Friday’;».

Βέβαια, είναι, ίσως, απαραίτητο να τονιστεί ότι και στις δύο περιπτώσεις γίνονται και ακούγονται υπερβολές. Όσον αφορά τον Τσιτσιπά, ούτε μπορεί κανείς να είναι «περήφανος» για την επιτυχία κάποιου άλλου ανθρώπου, διότι, ασχέτως του αν θέλει να τον δει να προοδεύει ή όχι, δεν έχει συμβάλλει κάπως σε αυτήν, ούτε είναι ο «νέος Μέγας Αλέξανδρος», που καθυποτάσσει τους πάντες με τη δυναμική του. Από την άλλη, σχετικά με την “Black Friday” είναι, μάλλον, λίγο ανόητο να υπάρχουν τεράστιες ουρές στα καταστήματα για την αγορά ενός και μόνο προϊόντος, που, συνήθως, δεν είναι και είδος πρώτης ανάγκης (έχουμε δει τέτοια σκηνικά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό), ενώ, σίγουρα, οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σίγουροι ως προς το ότι το προϊόν που αγοράζουν πωλείται, όντως, στο ποσοστό της έκπτωσης που υποστηρίζει το κατάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι ωραίο να χαίρονται οι άνθρωποι, να είναι χαμογελαστοί και φωτεινοί. Για όσο το χαμόγελό τους διαρκέσει, έστω για λίγο. Μετά θα βρουν κάτι άλλο για να χαρούν και μετά κάτι άλλο… Η μόνη, λοιπόν, αρμόζουσα απάντηση στους μίζερους που ρωτάνε: «Βλέπατε και από χθες τένις;» και «Την ξέρατε και από χθες την ‘Black Friday’;» είναι: «Ναι, και από χθες!». Και αφήνετέ τους να επιστρέφουν στη μιζέρια και την κακομοιριά τους!

No related posts.