Το χέρι της αγίας και η επιστήμη!

Παρά την τεράστια πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι άνθρωποι σε αυτήν τη χώρα πιστεύουν ακόμα -το 2019- σε δαιμονικές δυνάμεις, στο κακό μάτι και προσκυνούν λείψανα αγίων, μέλη των σωμάτων των οποίων τίθενται σε προσκύνηση σε διάφορους ναούς και εκκλησίες με σκοπό την εκμετάλλευση της «πίστης» και το οικονομικό κέρδος.

Οι επιτήδειοι, κληρικοί και άλλοι παρατρεχάμενοι, με την έγκριση της ιεραρχίας, που έχει επιδοθεί σε αυτήν την κερδοφόρα «επιχείρηση», εφευρίσκουν διάφορους τρόπους για να προσελκύσουν τους πιστούς, το ποίμνιό τους, ότι δήθεν το λείψανο του τάδε αγίου και το χέρι της δείνας αγίας βοηθάει κάποια άτομα με ειδικές παθήσεις.

Αφορμή για το άρθρο στάθηκε ένα φυλλάδιο από κάποιον Ιερό Ναό που έλεγε: «Τίθεται σε παλλαϊκή προσκύνηση η αριστερή χείρα της Αγίας Προμήτορος Άννας. Καταφυγή και ελπίδα όσων επιθυμούν να αποκτήσουν τέκνα». Αγνοώντας, λοιπόν, την ιατρική επιστήμη, ή παραγκωνίζοντάς την, προτρέπουν ζευγάρια, που δεν μπορούν, για διάφορους λόγους, να αποκτήσουν παιδιά, να πρέπει να προσκυνήσουν το χέρι αυτό, ώστε να εκπληρωθεί το όνειρό τους.

Η διαφορά μεταξύ της επιστήμης και της θρησκείας είναι ότι η πρώτη βασίζεται σε έρευνες και σε πειράματα. Τα αποτελέσματά της τα βλέπουμε καθημερινά στην πράξη. Όταν κάποιος έχει πονοκέφαλο δεν θα μετρήσει κομποσκοίνια, αλλά θα πάρει κάποιο χάπι. Το χάπι δεν φυτρώνει πουθενά, αλλά είναι προϊόν μακροχρόνιας έρευνας και μελέτης, δηλαδή τέκνο της επιστήμης. Πόσα ζευγάρια έχουν αποκτήσει παιδιά με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης; Εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο. Και αυτή είναι η έμπρακτη απόδειξη της επιστήμης.

Η επιστήμη δεν επαναπαύεται, δεν εφησυχάζει, ερευνά, πειραματίζεται και συνεχώς εξελίσσεται, έχοντας ως αρωγό την τεχνολογία με τις τεράστιες δυνατότητές της. Η θρησκεία, από την άλλη, βασίζεται στην πίστη και η πίστη είναι πάντα υποκειμενική. Το κάθε δόγμα ισχυρίζεται ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια και δεν δέχεται καμία αμφισβήτηση. Είναι άκαμπτο!

Ως συνήθως, οι πιστοί, διακατεχόμενοι από ανασφάλεια και αβεβαιότητα, αναζητούν ασφάλεια και υιοθετούν ακλόνητες πεποιθήσεις. Ψάχνουν μία παρηγοριά. Έτσι, η μεγαλύτερη επιρροή που έχει η θρησκεία στην ανθρωπότητα, ως κίνητρο για την τωρινή ευτυχία, είναι η υπόσχεση της επερχόμενης τελειότητας!

No related posts.