Ένας θάνατος παιδιού συνέπεια του αντί-εμβολιαστικού κινήματος

Η εμμονή των κηδεμόνων στο να μην εμβολιάσουν το οχτάχρονο παιδί τους είχε ως συνέπεια τον θάνατό του από διφθερίτιδα, στις 27/11, στο Νοσοκομείο Παίδων, «Αγία Σοφία». Μία παιδική ασθένεια που είχε εξαφανισθεί από τον υγειονομικό χάρτη λόγω των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου, Μανώλη Παπασάββα, πρόκειται για παιδί που πιθανότητα δεν είχε πραγματοποιήσει το τριπλό εμβόλιο, που προστατεύει από τη διφθερίτιδα και το οποίο πρέπει να γίνει σε μικρή ηλικία.

Αυτές είναι, λοιπόν, οι επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν από το αντί-εμβολιαστικό κίνημα. Δεν είχε σημειωθεί θάνατος παιδιού από διφθερίτιδα εδώ και 30 χρόνια. Δυστυχώς, πολλοί από τους συνανθρώπους μας αρέσκονται στις θεωρίες συνωμοσίας, στην παραπληροφόρηση, και δίνουν σημασία στις αντιεπιστημονικές μελέτες. Το αντί-εμβολιαστικό κίνημα βασίζεται σε κατά φαντασίαν γιατρούς, που με τις δήθεν «μελέτες» τους, χωρίς επιστημονικό κύρος, προσπαθούν να επηρεάσουν τους αφελείς γονείς με τις αναρτήσεις τους στο Διαδίκτυο.

Στην εποχή του Διαδικτύου και των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτές οι θεωρίες διαδίδονται ταχύτητα κι έχουν αποκτήσει πολλούς οπαδούς. Έτσι, παρά τη χρησιμότητα των εμβολίων, έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί γονείς σκοπίμως δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, επηρεαζόμενοι από τους «γιατρούς» που με τα άρθρα τους στο Διαδίκτυο, σε ιστότοπους αμφιβόλου κύρους και ποιότητας, τους παροτρύνουν να μην τα εμβολιάσουν, με την αιτιολογία ότι κάποια εμβόλια ευθύνονται για διάφορες παθήσεις, όπως για παράδειγμα τον αυτισμό.

Οι γονείς αυτοί στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο κανονικά κάθε πρωί, νιώθοντας ασφαλείς. Έχουν το θράσος να δηλώσουν ότι παρά το γεγονός ότι το παιδί τους δεν έχει εμβολιαστεί, δεν έχει πάθει τίποτα. Όταν σε ένα σχολείο ή σε ένα νηπιαγωγείο το 95% των μαθητών έχουν εμβολιαστεί, το ποσοστό αυτό λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για το άλλο 5% των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι εύκολο να ρισκάρεις, όταν σε προστατεύουν οι άλλοι γύρω σου, όταν ο κίνδυνος είναι ελάχιστος.

Τι θα συνέβαινε, όμως, αν και αυτό το 95% των γονιών ακολουθούσε το παράδειγμα να μην εμβολιάσει τα παιδιά του; Ποιες θα ήταν οι συνέπειες αυτών των εμμονών; Με την υγεία δεν μπορούμε να κάνουμε πειραματισμούς και φρένο στην εν λόγω τρέλα θα πρέπει να βάλει η πολιτεία, πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα.

Πάντως, κάπου διάβασα ότι ορισμένοι από τους γονείς που ανήκουν στο αντί-εμβολιαστικό κίνημα αντιτίθεντο στο να ενταχθούν τα παιδιά των προσφύγων στο σχολείο που φοιτούσαν τα δικά τους παιδιά, με την αιτιολογία ότι μπορεί να κουβαλούσαν αρρώστιες και να μην είχαν εμβολιαστεί, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι, εσκεμμένως, δεν εμβολιάζουν τα τέκνα τους…

No related posts.