Η Άγκυρα προκαλεί το Ιράκ με φόντο το ΡΚΚ Nov23

Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Η Άγκυρα προκαλεί το Ιράκ με φόντο το ΡΚΚ

Οι Κούρδοι αντάρτες του ΡΚΚ συνεχίζουν την αυτονομιστική τους δράση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 12 νεκρούς Τούρκους στρατιώτες

Η Τουρκία προετοιμάζεται για επίθεση

Η 37χρονη Τζουλιέν Τζαμπρίλ έβγαζε το ψωμί της χάρη στη μικρή της επιχείρηση, ένα κομμωτήριο που διατηρούσε στη Βαγδάτη. Οι ημέρες που ακολούθησαν την αμερικανική εισβολή προκάλεσαν την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας και την εικόνα του χάους να πλανάται πάνω από τον ιρακινό ουρανό. Η Τζουλιέν είχε αντικρίσει ένα 12χρονο αγόρι, το οποίο πουλούσε βενζίνη στο δρόμο, να πέφτει αιμόφυρτο από πυροβολισμούς, ενώ δεχόταν απειλές από κουκουλοφόρους, οι οποίοι την προειδοποίησαν ότι τα κομμωτήρια «είναι ενάντια στη θέληση του Αλλάχ». Με την απόφασή της να αφήσει τη Βαγδάτη και να εγκατασταθεί στο χωριό Μπαρνάθα, βόρεια της χώρας, ήλπιζε να επανακτήσει τη γαλήνη και την ηρεμία στην πιο ήσυχη περιοχή του Ιράκ.

Ωστόσο, οι ελπίδες της Τζουλιέν και των υπόλοιπων κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Κούρδοι, φαίνεται να διαψεύδονται. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν συγκεντρώσει περισσότερους από 90.000 στρατιώτες, μαχητικά αεροπλάνα, στρατιωτικά ελικόπτερα, τανκς και οπλισμό στα σύνορα με το βόρειο Ιράκ, ενώ συχνές είναι και οι περιπολίες. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει ξεσπάσει μπαράζ συγκρούσεων ανάμεσα στις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με το Ιράκ και στους Κούρδους μαχητές, γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει την Τουρκία προ των πυλών για μια μαζική εισβολή στο βόρειο Ιράκ. Αιτία στάθηκε ο θάνατος 12 Τούρκων στρατιωτών σε ενέδρα Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στην επαρχία Χακάρι, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, ενώ απελευθερώθηκαν άλλοι 8 οι οποίοι κρατούνταν όμηροι από τον ΡΡΚ για δύο εβδομάδες. Οι όμηροι παραδόθηκαν από αντάρτες του PKK σε Ιρακινούς αξιωματούχους στο βόρειο Ιράκ, παρουσία τριών βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας, DTP) που μεσολάβησαν για τον τερματισμό της πολυήμερης ομηρίας, η οποία έδωσε τροφή στο εθνικιστικό ξέσπασμα στην Τουρκία κόντρα στο PKK .

ΡΚΚ

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) επιδιώκει τη δημιουργία ενός αυτόνομου Κουρδιστάν στα σύνορα όπου βρίσκονται οι περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, του βόρειου Ιράκ και του βορειοδυτικού Ιράν. Οι συγκρούσεις

Παρότι οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας και του Ιράκ συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν τους αυτονομιστές του ΡΚΚ, εντούτοις η Άγκυρα δε δείχνει διατεθημένη να υποχωρήσει

μεταξύ των Τούρκων στρατιωτών και των Κούρδων ανταρτών μαίνονται πολλά χρόνια και επιδίωξη της Άγκυρας είναι να μην αναγνωρίσει κανένα δικαίωμα στις κουρδικές μειονότητες για εδαφική και πολιτική ανεξαρτητοποίηση. Για το λόγο αυτό δεν είναι λίγες οι τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώνονται στις πόλεις της Τουρκίας και που έχουν ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό αριθμό από νεκρούς και τραυματίες. Οι τουρκικές Αρχές αποδίδουν τις επιθέσεις στην εξτρεμιστική δράση του PKK .

Τουρκικές στρατιωτικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι περιορισμένης κλίμακας επιθέσεις διεξάγονται τις τελευταίες μέρες από τον τουρκικό στρατό, με την υποστήριξη πολεμικών αεροσκαφών, κοντά στα τουρκο-ιρακινά σύνορα. Από την έναρξη των επιθέσεων, ο αριθμός των Κούρδων ανταρτών που έχουν χάσει τη ζωή τους στις συνοριακές συγκρούσεις ανέρχεται στους 64. Την ίδια στιγμή οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις αναφέρουν ότι εξολόθρευσαν 49 ιρακινούς μαχητές στην πόλη Σαντρ, στην περιοχή της Βαγδάτης, σε μια από της μεγαλύτερες επιχειρήσεις των δυνάμεων κατοχής από την εγκαθίδρυσή τους το 2003.

Επιστρέφουν τα φαντάσματα του Σαντάμ Χουσεΐν

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Washington Post, οι ντόπιοι κάτοικοι του κουρδικού Ιράκ υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων είναι ιδιαίτερα σφοδρές και βίαιες, καθώς έχουν καταστρέψει τμήματα ολόκληρων χωριών, με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί τους να αναγκαστούν να τα εγκαταλείψουν. Από τη στιγμή που η πλειοψηφία των κατοίκων είναι κουρδικής καταγωγής, οι επιθέσεις τούς θυμίζουν τις ημέρες του Σαντάμ Χουσεΐν, κατά τις οποίες οι συντονισμένες κυβερνητικές επιχειρήσεις εξολόθρευσαν 180.000 Κούρδους της περιοχής και ανάγκασαν πολλούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. «Τώρα η Τουρκία παίρνει τη θέση του Σαντάμ Χουσεΐν», εξομολογείται η Σαμπία Καλίλ, κάτοικος της περιοχής. «Μας πέταξαν από το χωριό μας για 10 χρόνια και τώρα που ξαναχτίσαμε τα σπίτια μας και ξαναβρήκαμε τις δουλειές μας, τι άλλο πρέπει να κάνουμε; Δεν καταλαβαίνω γιατί μας βομβαρδίζουν. Δεν υπάρχουν αντάρτες του ΡΚΚ εδώ. Ο στόχος τους είναι το ΡΚΚ ή οποιοσδήποτε Κούρδος;».

Κώδωνας κινδύνου για πρόσφυγες

Οι τοπικές Αρχές του λεγόμενου Κουρδιστάν προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη εισβολή της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή, γεγονός το οποίο θα προκαλέσει 30.000 πρόσφυγες. Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες, αναφέρει ότι εάν οι τουρκικές δυνάμεις διασχίσουν τα σύνορα του Ιράκ, θα υπάρξει κρίση στο θέμα των προσφύγων. «Οι βόρειες επαρχίες αποτελούσαν ανέκαθεν την πιο σταθερή περιοχή του Ιράκ. Εκεί εγκαταστάθηκαν οι ιρακινοί από τις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας, αναζητώντας ασφάλεια και ηρεμία. Εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία σχετικά με οποιαδήποτε εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μετακίνηση του πληθυσμού».

Σε ετοιμότητα βρίσκονται πάνω από 90.000 Τούρκοι στρατιώτες στα σύνορα με το Ιράκ

Στο εσωτερικό της Τουρκίας η λαϊκή πίεση προς τον Ταγίπ Ερντογάν να αναλάβει σκληρή δράση ενάντια στους αυτονομιστές έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα μετά και το θάνατο των 12 Τούρκων στρατιωτών. Ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ , ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Ισραήλ, μένοντας πίσω για να συντονίσει το στρατό σε περίπτωση που αποφασιστεί μεγάλης κλίμακας επιχείρηση. Την ίδια στιγμή οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας περνούν κρίση, καθώς η επιτροπή του Λευκού Οίκου αποφάσισε να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τη μαζική εκτέλεση των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915. Το γεγονός αυτό έχει εξοργίσει την τουρκική πλευρά, η οποία υπήρξε μακροχρόνια σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και βοήθησε στην επέμβαση στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Η Ουάσιγκτον, μέσω των δηλώσεων της υπουργού εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, καλεί την Άγκυρα σε αυτοσυγκράτηση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους έκανε δηλώσεις υπέρ της Τουρκίας, λέγοντας πως οι επιθέσεις του ΡΚΚ είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Κάλεσε σε διάλογο τις δύο πλευρές και τις παρότρυνε να μην επιχειρήσουν βεβιασμένες κινήσεις. Ωστόσο, σε σχόλια που κάθε άλλο παρά θα εφησυχάσουν τους Τούρκους ο ανώτερος Αμερικανός αρχηγός του στρατού στο βόρειο Ιράκ, Μπέντζαμιν Μίξον δήλωσε ότι δεν είναι υπευθυνότητα των ΗΠΑ να δράσουν κατά των Κούρδων ανταρτών. Προσέθεσε ότι δεν έστειλε περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή και ότι δεν παρακολουθεί τις δραστηριότητες και τα καταφύγια των μελών του PKK.

Ερντογάν κατά πάντων

Από την πλευρά της η Τουρκία εξαπολύει απειλές και κατηγορίες. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ευρώπη ότι δεν αναλαμβάνει μεγαλύτερη δράση για να βοηθήσει την Τουρκία στον αγώνα της κατά του PKK. Κάλεσε τις χώρες της Ευρώπης να εκδώσουν Κούρδους αντάρτες στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι καμία χώρα δεν το έχει πράξει ως τώρα, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζουν το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση. «Το γεγονός ότι δε σημειώνεται πρόοδος δείχνει καθαρά το βαθμό ειλικρίνειας των δυτικών φίλων μας» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Επίσης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ουάσιγκτον διευκρινίζοντας πως η απόφαση για ενδεχόμενη επέμβαση στο βόρειο Ιράκ ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Τουρκία και όχι στις ΗΠΑ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Ρουμανία, ο Ερντογάν τόνισε πως θέλει οι ΗΠΑ να δράσουν μαζί με την Τουρκία εναντίον των ανταρτών, χωρίς να αποσαφηνίζει αν αυτό σημαίνει κοινή επιχείρηση.

Γεγονός είναι πως η ιρανική αντιπροσωπεία, η οποία επισκέφθηκε την Άγκυρα για να πάρει τις εγγυήσεις που επεδίωκε περί μη εισβολής, συνάντησε την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς. Παρότι επιχείρησε να πείσει για την προσπάθεια που θα καταβάλλει προκειμένου να εμποδίσει επιθέσεις ανταρτών του PKK , που έχουν το ορμητήριό τους στο βόρειο

O στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ έσπευσε να ακυρώσει την επίσκεψή του στο Ισραήλ προκειμένου να επιβλέψει ο ίδιος τις στρατιωτικές προετοιμασίες

Ιράκ, επί τουρκικού εδάφους, ωστόσο οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν ήταν αφοπλιστικές. «Χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από λόγια», αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα στις επιθυμίες της τουρκικής πλευράς, τότε η επίθεση είναι θέμα ημερών. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε επίσης με κάθε σαφήνεια τις προϋποθέσεις που θέτει η χώρα του για την αποτροπή μίας επίθεσης: Αποτροπή του ΡΚΚ από τη χρήση του ιρακινού εδάφους, τέλος της επιμελητειακής υποστήριξης, παύση όλων των δραστηριοτήτων του ΡΚΚ στο Ιράκ, κλείσιμο των κουρδικών στρατοπέδων, σύλληψη των ηγετών των ανταρτών και έκδοσή τους στην Τουρκία. Το σίγουρο είναι ότι η ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συγκατάθεση της διεθνούς κοινότητας, καθώς η διεθνής κατακραυγή θα προκαλέσει προβλήματα στην προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν τω μεταξύ, στους δρόμους κατέβηκαν χιλιάδες Τούρκοι με συνθήματα κατά του PKK, αλλά και των ΗΠΑ. Στην Άγκυρα περίπου 1.000 εθνικιστές έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στην αμερικανική πρεσβεία κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν τους αντάρτες, εφόσον δεν παίρνουν σκληρότερα μέτρα εναντίον τους στο βόρειο Ιράκ. Την ίδια στιγμή το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (RTUC) ανέστειλε την απαγόρευση που είχε επιβληθεί κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης στη μετάδοση «αρνητικών» προγραμμάτων για το θάνατο των 12 Τούρκων στρατιωτών στην πρόσφατη ενέδρα του PKK. Δημοσιογραφικές οργανώσεις είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα για την απαγόρευση, τη στιγμή που το τουρκικό χρηματιστήριο έκανε «βουτιά» της τάξεως του 5%.

 

Πηγές: Washington Post, The Guardian, in.gr

 

Αλέξανδρος Ποταπίδης

kederis@yahoo.gr

 

No related posts.