Φασιστικό είναι να μυρίζει ο άλλος τον καπνό σου!

Μεγάλο σάλο έχει ξεσηκώσει το ζήτημα του αντικαπνιστικού νόμου που προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (το πόσο προσπαθεί και το αν αυτές οι προσπάθειες είναι αρκετές είναι κάτι που θα φανεί στην πράξη), αφού τόσο μία αρκετά μεγάλη μερίδα φανατικών καπνιστών όσο και ορισμένοι καταστηματάρχες αντιδρούν έντονα.

Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τις πρώτες μέρες εκλογής του, έθεσε ως μία από τις βασικές του προτεραιότητες την ψήφιση νόμου που θα απαγόρευε το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους, εξαγγελία που ξεσήκωσε πολυποίκιλες αντιδράσεις. Στην πραγματικότητα, ο νόμος που ψηφίστηκε, πριν από δύο περίπου εβδομάδες από την παρούσα Βουλή, ήταν ο τρίτος προς αυτήν την κατεύθυνση, από το 2002! Τόσο, όμως, αυτός του 2002 όσο και εκείνος του 2008 δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στην πράξη…

Με άλλα λόγια, ενώ σε όλες τις «πολιτισμένες» χώρες του πλανήτη έχουν καταφέρει να εφαρμόσουν τη νομοθεσία και να μην καπνίζουν σε κλειστούς, δημόσιους χώρους, οι Έλληνες αδυνατούν να το πράξουν! Οι μαγαζάτορες θα γκρινιάσουν ότι θα μειωθεί η πελατεία τους, οι φανατικοί καπνιστές θα υποστηρίξουν ότι αισθάνονται ξένο σώμα και η εκάστοτε Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι, στην αρχή, μοιάζει ανυποχώρητη, τελικά θα κάνει πίσω, υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος.

Ίσως λόγω και της ανάπτυξης των social media, που πάντα βοηθούν στο να γίνεται ντόρος, αυτήν τη φορά, μάλιστα, οι διαμαρτυρίες φαίνεται να έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ακούστηκαν και γράφθηκαν τα πάντα, από το ότι οι επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο και θα αυξηθεί η ανεργία, μέχρι το ότι θα διαλυθούν παρέες που αποτελούνται από καπνιστές και μη καπνιστές, όμως η μεγαλύτερη ανοησία που γράφθηκε είναι ότι πρόκειται για έναν νόμο φασιστικό, καθώς βάζει όρια στα θέλω των καπνιστών και τους υποχρεώνει να μην καπνίζουν! Οι ίδιοι αυτό-παρουσιάζονται, μάλιστα, και ως «συναινετικοί» και ως άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τη θέση όσων δεν θέλουν να γίνονται παθητικοί καπνιστές, προτείνοντας να δημιουργηθούν χώροι καπνιστών και μη καπνιστών στα μαγαζιά, όπως συνέβαινε άλλοτε. Μα, οι χώροι των περισσότερων μαγαζιών συνδέονται μεταξύ τους, οπότε εύκολα η κάπνα θα μεταφέρεται από τον έναν χώρο στον άλλον. Εκτός αυτού, τι θα γίνεται σε παρέες που αποτελούνται από καπνιστές και μη καπνιστές; Μήπως θα υποχωρούν οι τελευταίοι για να μην κακοκαρδίσουν τους εθισμένους στη νικοτίνη φίλους τους;

Οι άνθρωποί αυτοί, προφανέστατα, αδιαφορούν για τον συνάνθρωπό τους και το δικαίωμα στην υγεία του, διότι, ασφαλώς, φασισμός δεν είναι ο νόμος που τους υπαγορεύει να βγουν δυο λεπτά έξω από ένα μαγαζί για να καπνίσουν, αλλά η νοοτροπία τους να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τον διπλανό τους, μετατρέποντας σε καρκινικό τεκέ οποιονδήποτε χώρο στον οποίο βρίσκονται. Διότι ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει όσο κακό θέλει στον εαυτό του, αρκεί να μην επηρεάζει, με τη συμπεριφορά του -και παρά τη θέλησή τους- άλλους ανθρώπους.

Εξάλλου, ένα από τα βασικά μαθήματα Δημοκρατίας λέει ότι η ελευθερία κάποιου ανθρώπου σταματά εκεί που αυτός αρχίζει να καταπατά την ελευθερία κάποιου άλλου ανθρώπου!

No related posts.