Όταν οι κομπογιαννίτες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος!

Στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου, ο «Κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, ανέβηκε στο «Θέατρο Δάσους» της Θεσσαλονίκης και αποθεώθηκε από το κοινό της συμπρωτεύουσας.

Ο Αργκάν (Πέτρος Φιλιππίδης) είναι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος που έχει εμμονή με τις αρρώστιες. Καλύτεροί του φίλοι είναι οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί, τους οποίους ο ίδιος εμπιστεύεται τυφλά και εκείνοι τον εκμεταλλεύονται. Έχει φτάσει, μάλιστα, στο σημείο να θέλει να παντρέψει την κόρη του, Ανζελίκ (Νεφέλη Κουρή), με τον γιατρό Τομά Ντιαφουαρίς (Αντίνοος Αλμπάνης), ώστε να έχει συνεχώς δωρεάν ιατρική φροντίδα. Στην πραγματικότητα, πάντως, είναι απόλυτα υγιής και μόνο η γυναίκα του, Μπελίν (Μυρτώ Αλικάκη), είναι αυτή από την οποία πραγματικά κινδυνεύει! Κι ενώ τα πάντα δείχνουν να βρίσκονται σε λάθος δρόμο για τον Αργκάν, ο αδερφός του, ο Μπεράλντ (Τάκης Παπαματθαίου) και η υπηρέτρια του, η Τουανέτ (Ιωάννα Ασημακοπούλου), καταστρώνουν σχέδιο για να τον συνεφέρουν και να του δείξουν ποιοι πραγματικά τον νοιάζονται και τον αγαπούν.

Ο Μολιέρος δεν ήταν κατά της επιστήμης, ήταν κατά του κομπογιαννιτισμού. Μισούσε, επίσης, την ξυπασιά των ανθρώπων, που, συχνά, τους κάνει αφελείς και εύπιστους. Ο μεγάλος κωμικός συγγραφέας μιλούσε με μαεστρία για τα θέματα αυτά και ο «Κατά φαντασίαν ασθενής» δεν αποτελεί εξαίρεση. Η απόδοση του έργου από τον Φιλιππίδη και την ομάδα του παίρνει, σίγουρα, θετικό πρόσημο, με τον κορυφαίο Έλληνα ηθοποιό να δίνει για περισσότερες από δύο ώρες τον καλύτερό του εαυτό πάνω στη σκηνή, ενώ και οι συνάδελφοί του στάθηκαν απόλυτα στο ύψος των περιστάσεων.

Στα αρνητικά ανήκει το γεγονός ότι αρκετά από τα αστεία της παράστασης τεντώνονται μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, τραβούν αρκετά σε χρονική διάρκεια, με αποτέλεσμα να κουράζουν και η ίδια η παράσταση να κάνει κοιλιά. Όμως, παραμένουν στην πλειοψηφία τους αστεία, που προκαλούν το γέλιο στο κοινό και, έτσι, αυτό συνιστά μάλλον μία λεπτομέρεια που θα μπορούσε εύκολα να παραβλεφθεί, ιδιαίτερα, μάλιστα, από τη στιγμή που το όλο κείμενο είναι διανθισμένο με σημαντικά και διαχρονικά κοινωνικά μηνύματα.

Εν κατακλείδι, ο «Κατά φαντασίαν ασθενής» ήταν μία παράσταση που άξιζε να παρακολουθήσει κανείς το περασμένο καλοκαίρι και, δικαίως, αποθεώθηκε απ’ όσους την παρακολούθησαν!

No related posts.