«Ελεύθεροι κι ωραίοι» για τον Μάνο Ελευθερίου

Οι Γιώργος Νταλάρας και Μίλτος Πασχαλίδης είναι δύο καλλιτέχνες που βρίσκονται στην ελίτ εδώ και πάρα πολλά χρόνια, και όχι άδικα. Το απέδειξαν για ακόμη μία φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο «Θέατρο Γης» της Θεσσαλονίκης, όπου παρουσίασαν το δικό τους αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου.

«Ελεύθεροι κι ωραίοι» ανέβηκαν στο πάλκο λίγο μετά τις 9μ.μ. και για περισσότερες από δύο ώρες ενθουσίασαν το κοινό που κατέκλυσε τον χώρο και δεν σταμάτησε να τραγουδά. Με πάθος, αλλά και υπέρμετρο σεβασμό στον μεγάλο ποιητή και στιχουργό, οι δύο κορυφαίοι τραγουδοποιοί, είπαν τα… πάντα. Από τον «Άμλετ της σελήνης» και το «Δεν είμαι άλλος» μέχρι το «Στων αγγέλων τα μπουζούκια» και, φυσικά, τα «Παραπονεμένα λόγια». Μαζί τους, στην περιοδεία, που πραγματοποίησαν σε όλη την Ελλάδα ήταν και η ιδιαίτερα ταλαντούχα Ασπασία Στρατηγού, η οποία ανέλαβε και διεκπεραίωσε με επιτυχία το λαϊκό μέρος του προγράμματος.

Η αλήθεια είναι ότι πεθαίνοντας, πριν από έναν περίπου χρόνο, ο Μάνος Ελευθερίου άφησε πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Εκατοντάδες τραγούδια, πολλές μεγάλες επιτυχίες και άλλες μικρότερες. Όλα τα έργα του σημαντικά, συνιστούν εξαιρετικά στιχουργικά πονήματα. Και αν δύο μόνο καλλιτέχνες μπορούν να επικοινωνήσουν σωστά τα μηνύματά του, αυτοί σίγουρα είναι οι Γιώργος Νταλάρας και Μίλτος Πασχαλίδης. Η έκταση των φωνών τους μνημειώδης και αν προσθέσει κανείς το γεγονός ότι αμφότεροι διατηρούσαν άριστες σχέσεις μαζί του, αντιλαμβάνεται εύκολα γιατί το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αυτής της παράστασης ήταν άρτιο.

Το πιο σημαντικό, όμως, απ’ όλα είναι ότι, όπως είπαν και οι δύο ανεβαίνοντας στη σκηνή, ο Μάνος Ελευθερίου ζει μέσα από τα τραγούδια, επομένως δεν υπήρχε καμία απολύτως διάθεση από κανέναν η συναυλία να πάρει τον χαρακτήρα μνημόσυνου. Με λιτό, απέριττο και δωρικό τρόπο, του απέδωσαν -και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να του αποδίδουν- τον φόρο τιμής που του αξίζει!

No related posts.