Η λίστα χαραγμένη στις ψυχές μας

Με πλήρη σεβασμό τόσο στον ίδιο τον καλλιτέχνη όσο και στο έργο του. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει τα πιο γνωστά αλλά και τα πιο αγαπημένα κομμάτια του θαυμαστού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Οι αριθμοί (έπειτα από προσωπική επιλογή, από το λιγότερο έως το πιο αγαπημένο) δεν έχουν τόση σημασία, διότι το καθένα από αυτά τα τραγούδια είναι ξεχωριστό και ανεπανάληπτο.

Διδυμότειχο μπλουζ (18)

Κομμάτι αυτοβιογραφικό, που περιγράφει την εμπειρία και τις αναμνήσεις του καλλιτέχνη από τον στρατό. Αναμνήσεις που σημάδεψαν τόσο τη ζωή όσο και την καριέρα του.

Φλασάκι (17)

Με μουσική του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και στίχους του Σάκη Μπουλά, το τραγούδι αυτό ήρθε για να αποκαλύψει τη μελαγχολική, ίσως, πλευρά του ανθρώπου. Ταυτοχρόνως, μεταδίδει αισιοδοξία και την αίσθηση πως μία θετική σκέψη, μερικές φορές, μπορεί ν’ αλλάξει τα πάντα.

Θα είμαι εκεί (16)

Άκρως τρυφερό και συναισθηματικό, μαρτυρά έναν έρωτα που τελείωσε και μια αφοσίωση που παραμένει.

Νότος (15)

Μιλώντας για μια αγάπη περασμένη, μια ανάμνηση ξεθωριασμένη, μια εμπειρία μακρινή, που φανερά νοσταλγείται.

Τι να πω (14)

Μελαγχολικό και συνάμα γλυκό, μεταδίδει ανάμεικτα συναισθήματα κάνοντάς σε να αναρωτιέσαι.

Άλλαξαν πολλά (13)

Βαθύτατα ανθρώπινο, σύμφωνα με τους στίχους του οποίου πολύς κόσμος ταξιδεύει. Υποδηλώνει τις νέες αρχές, το καινούργιο που επιφυλάσσει διαρκώς η ζωή και που δεν πρέπει να μας τρομάζει.

Τόσα χρόνια μια ανάσα (12)

Ένα κομμάτι αποκλειστικά προορισμένο για την γυναίκα και την κόρη του λατρεμένου καλλιτέχνη, που μαρτυρά την τεράστια αγάπη και αφοσίωσή του σε αυτές, καθώς και την αλλαγή που συνέβη μέσα του εξαιτίας τους.

Είναι το γέλιο σου (11)

Μας φέρνει στον νου και πάλι την κόρη και τη σύζυγο του αγαπημένου τραγουδιστή, την αδυναμία του σε αυτές. Φανερός ο έρωτάς του για τις γυναίκες της ζωής του.

«Πριγκίπισσα μου εσύ, Μαρία και Ελένη».

Είπα στους φίλους μου (10)

Μία συνεργασία με την Ελεονώρα Ζουγανέλη που άφησε το στίγμα της στη καρδιά του ελληνικού κοινού. Ένα κομμάτι που ο κόσμος θα συνεχίσει να αγαπάει και να σιγοτραγουδάει με κάθε ευκαιρία για πολύ καιρό ακόμα.

Πόσες φορές (9)

Μία ακόμα υπέροχη συνεργασία, αυτήν τη φορά με τον Πάνο Μουζουράκη. Τραγούδι ατμοσφαιρικό. Φτάνει μία φορά για να το ακούσεις και η διάθεσή σου να αλλάξει ολότελα.

Ένας Τούρκος στο Παρίσι (8)

Καταταγμένο στη λίστα των πιο εύθυμων κομματιών του Μαχαιρίτσα. Μεταδίδοντας θετικά συναισθήματα, μπορεί να χαρακτηριστεί από τα απολαυστικότερά του.

Πεθαίνω για σένα (7)

Κομμάτι που χιλιοτραγουδήθηκε από πολλούς θαυμαστές του, που αποτέλεσε και θα αποτελεί για πάντα ορόσημο για την καριέρα του στη μουσική.

Υπνοβάτης (6)

Ρομαντικό, συναισθηματικό που δίνει να καταλάβει κανείς πως ένας άνθρωπος είναι ικανός να αλλάξει τη διάθεση, τις συνήθειες ακόμα και την κοσμοθεωρία ενός άλλου ανθρώπου προς το καλύτερο.

Και τι ζητάω (5)

Αναμφίβολα, τραγούδι πολυαγαπημένο, τραγούδι που έκανε χαμό σε κάθε συναυλία και που συνεχίζει να κάνει στις μαζώξεις με τις κιθάρες των φίλων.

Έλα ψυχούλα μου (4)

Άλλο ένα θρυλικό κομμάτι που μίλησε στις ψυχές μας, που μας έκανε να χαμογελάσουμε, να συγκινηθούμε και να ταυτίσουμε δικές μας στιγμές με όσα περιγράφει.

Πόσο σε θέλω (3)

Γραμμένο και εμπνευσμένο με πλήρη αυθορμητισμό, σε μια παραλία της Νέας Ιωνίας Βόλου γύρω από φωτιά. Αργότερα, το 1986 ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά από τους Τερμίτες, το τότε συγκρότημα στο οποίο ανήκε και ο Μαχαιρίτσας, κάνοντας τεράστια επιτυχία από την πρώτη στιγμή.

Μικρός τιτανικός (2)

Είναι από τα τραγούδια που μεταδίδουν μελαγχολία, συγκίνηση και τρυφερότητα. Ο τρόπος που το ερμήνευε ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος, ειδικά, μετέτρεπε τα παραπάνω σε διπλάσιο βαθμό.

Μάτια δίχως λογική (1)

Τελευταίο και καλύτερο έρχεται το λατρεμένο τραγούδι που ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έγραψε για τη μονάκριβη κόρη του. Ίσως από τα πιο γνωστά και αγαπημένα, τόσο στον ίδιο όσο και στους θαυμαστές του.

Ας ελπίσουμε, όπως είπε και Ελεονώρα Ζουγανέλη στη τελευταία συναυλία της, την οποία αφιέρωσε στον Λαυρέντη, πως θα βρεθούν στο μέλλον σπουδαίοι καλλιτέχνες αλλά και άνθρωποι αντάξιοι των προηγούμενων.

Θα σε θυμόμαστε πάντα!

No related posts.