Ποιος ευθύνεται για τα προβλήματά μας;

Ένα διαρκές άγχος κατακλύζει την πλειοψηφία του κόσμου σήμερα. Άγχος για να εκτελεστεί σωστά το project της δουλειάς, άγχος για να χαθούν τα περιττά κιλά, άγχος για το αν θα εισπραχθούν αρκετά χρήματα έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν οι σημερινές (υπέρ)καταναλωτικές ανάγκες. Ακόμα, πολλές φορές, άγχος επικρατεί για το αν θα μας προσέξει το πρόσωπο που επιθυμούμε, για το αν θα γίνουμε αρεστοί έτσι όπως πραγματικά είμαστε.

Ελάχιστοι άνθρωποι πλέον αγχώνονται και ενδιαφέρονται για τα πραγματικά ουσιώδη. Όπως το να βγουν μία βόλτα και να απολαύσουν τον ήλιο, χωρίς να είναι απορροφημένοι από το κινητό τους τηλέφωνο και τα social media. Όπως το να κάνουν κάτι δημιουργικό για να ανανεώσουν τη σχέση με τον άνθρωπό τους, να καταλάβουν το παιδί τους, να περάσουν ποιοτικό χρόνο με έναν φίλο.

Το πρόβλημα, μάλλον, ξεκινάει από τις προτεραιότητες που βάζουμε ως άτομα. Προτεραιότητες που λανθασμένα οριοθετούνται από τον σημερινό καταναλωτισμό και την αποβλάκωση, εξαιτίας και της τεχνολογικής προόδου. Δυστυχώς, στις σημερινές μέρες δίνεται πολλή λιγότερη σημασία στον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Αυτός είναι και ο λόγος που στα περισσότερα σπίτια πλήθος προβλημάτων ταλανίζουν τις οικογένειες. Παιδιά που δεν μπορούν να τα καταλάβουν οι γονείς τους, ζευγάρια που χωρίζουν γιατί ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι δεν συμφωνούν σε βασικά ζητήματα και ούτω καθεξής…

Αντί να επιρρίπτουμε διαρκώς ευθύνες στους άλλους σχετικά με το γιατί οι υποθέσεις μας δεν πηγαίνουν τόσο καλά, ας αναρωτηθούμε λιγάκι τι ενδεχομένως κάνουμε εμείς λάθος. Ας αναρωτηθούμε και ας μην μείνουμε αδρανείς για αυτό. Ναι, σε σένα μιλάω. Σε εσένα που παραπονιέσαι συνεχώς για τα προβλήματά σου αντί να εστιάσεις, έστω και λίγο, σε όλα τα θετικά που περιβάλλουν τη ζωή σου. Είτε αυτά μεταφράζονται ως άνθρωποι, είτε ως μία καλή δουλειά είτε ως η υγεία σου, σωματική και ψυχική, που, τις περισσότερες φορές, θεωρείται δεδομένη. Σε σένα που δεν καταβάλλεις προσπάθεια για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, καλύτερος πατέρας ή μητέρα, καλύτερος εργοδότης ή εργαζόμενος. Αλλά ξεσπάς τα νεύρα και τα προβλήματά σου στα παιδιά σου, στους μαθητές σου, στα άτομα που δουλεύουν για σένα, μόνο και μόνο επειδή κατέχεις παραπάνω «εξουσία».

Ορισμένες φορές δεν επιλέγεις τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη ζωή σου. Είναι απόλυτα λογικό και ανθρώπινο κάποιες μέρες του χρόνου η διάθεσή σου να μην είναι στα ύψη και η νευρικότητά σου να έχει φτάσει σε σημείο πιο πάνω από το κανονικό. Είναι μονάχα στο δικό σου χέρι, όμως, να διαχειριστείς όσο πιο σωστά γίνεται μερικές καταστάσεις, να καταβάλλεις προσπάθεια για να γίνει καλύτερη η ζωή σου σε οποιονδήποτε τομέα.

Αντί να δουλέψεις παραπάνω ώρες για να αγοράσεις τα παπούτσια που τόσο επιθυμείς, πήγαινε στο σπίτι, όπου σε περιμένει το παιδί σου να σου πει μια «καληνύχτα». Όταν δεις τον σύντροφό σου να βιώνει μία άσχημη μέρα, κάνε λίγη υπομονή, μέχρι να σου πει το πρόβλημά του και να βρείτε από κοινού μια λύση.

Και τη μέρα που θα βγεις με τους φίλους σου για να ξεφύγεις, ξέφυγε στ’ αλήθεια. Μην αφήσεις πάλι την αρχική σελίδα του Instagram να σου κεντρίσει την προσοχή…

No related posts.