Το αθλητικό πνεύμα μέσα από τις πολεμικές τέχνες

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί», έλεγαν οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι και αυτή την φιλοσοφία ενστερνίζεται και το Αθλητικό Σωματείο «ΛΥΚΑΒΑΣ», που στόχο έχει να εμφυσήσει στα μικρά παιδιά το αθλητικό πνεύμα μέσα από τον δρόμο των πολεμικών τεχνών.

Με μακρά παράδοση των στελεχών του συλλόγου στο χώρο του Τζούντο και του Καράτε, ο Α.Σ. ΛΥΚΑΒΑΣ δραστηριοποιείται στο Shotokan Karate, στο Judo, στο Brazilian Jiu-Jitsu, καθώς και στη σύνθετη μάχη (αυτοάμυνα). Κάνοντας μία συζήτηση σε φιλικό επίπεδο με έναν από τους δύο εκπαιδευτές, τον κ. Ηλία Ρούντη, που είχε την ιδέα για τη δημιουργία του συλλόγου, μου αποκάλυψε πολλά μυστικά για τις πολεμικές τέχνες. Βλέποντας ότι στα μαθήματα πολεμικών τεχνών συμμετέχουν παιδιά μικρής ηλικίας, ο εκπαιδευτής μας ενημέρωσε ότι για να ξεκινήσει ένα παιδί να ασχολείται να εκπαιδεύεται στις πολεμικές τέχνες, πρέπει να έχει κλείσει τα πέντε χρόνια. «Τα κριτήρια που πρέπει να διαθέτει για να ασχοληθεί με τις μαχητικές τέχνες, όπως το karate ή το judo είναι η πειθαρχία, η ομαδικότητα, ο έλεγχος θυμού και η αυτοπεποίθηση», τόνισε ο κ. Ρούντης. Φυσικά, για να συμμετάσχει στα μαθήματα ένα παιδί απαιτείται έγγραφο από ιατρό που να βεβαιώνει τη σωματική του υγεία.

Αν και τα περισσότερα παιδιά πηγαίνουν με τη δική τους αρχική θέληση, υπάρχουν και άλλα που πηγαίνουν με πρωτοβουλία των γονέων τους. Σε ερώτησή μου για το αν υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μαθητές κάνουν κάποια μαθήματα, ως αυτοάμυνα, για να αντιμετωπίσουν θέματα εκφοβισμού στο σχολείο, ο εκπαιδευτής κ. Ρούντης απάντησε ότι ευτυχώς είναι λίγες αυτές οι περιπτώσεις. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «όλα τα παιδιά που έχουν υποστεί bullying, ξεκινώντας karate ή judo, η αλλαγή στη συμπεριφορά τους και στην αυτοπεποίθησή τους είναι εμφανής από τον πρώτο κιόλας μήνα».

Αν και το αθλητικό σωματείο είναι μη κερδοσκοπικό, υπάρχουν πολλά έξοδα, κυρίως όταν χρειάζεται να συμμετάσχει σε τουρνουά εντός Ελλάδας ή στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει καμία οικονομική υποστήριξη ούτε από το κράτος ούτε από κάποιον άλλον φορέα, ενώ τα έξοδα των παιδιών τα αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου οι γονείς τους.

Οι διακρίσεις του συλλόγου από τις συμμετοχές σε τουρνουά είναι πολλές και αυτό χάρη στη μεθοδικότητα, την υπομονή, τον επαγγελματισμό των δύο εκπαιδευτών, Ηλία Ρούντη και Κωνσταντίνου Σπύρου, αλλά και την ισχυρή θέληση των παιδιών.

Το Αθλητικό Σωματείο «ΛΥΚΑΒΑΣ» είναι αρκετά οργανωμένο. Διαθέτει ισότοπο και σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

No related posts.