Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Μεγαλούπολη: Μας αρέσει ή όχι να ζούμε σ’ αυτήν;

Αθήνα και Πειραιάς στενάζουν καθημερινά λόγω της μόλυνσης του αέρα

Από τις σοβαρότερες επιπτώσεις που γεννά η ανομοιόμορφη ανάπτυξη είναι η πολύ μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων στις μεγαλουπόλεις, αν και το περιβάλλον εκεί έχει χαρακτηριστεί αρκετές φορές ως ιδιαίτερα ανθυγιεινό.

«Στις πόλεις, η κατάσταση είναι αποπνικτική», τονίζει η 21χρονη φοιτήτρια, Μαρία Γόγολου και συμπληρώνει ότι «το νέφος και τα καυσαέρια μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα». Τα τελευταία 30 χρόνια η αύξηση της μόλυνσης της ατμόσφαιρας πάνω από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα είναι ραγδαία. Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει τον παροξυσμό των Αθηναίων για το νέφος τη δεκαετία του ’80; Η υγεία μας είναι κάτι ανεκτίμητο και δεν πρέπει να τη θεωρούμε δεδομένη ζώντας σε τέτοια επιβαρυμένα περιβάλλοντα.

«Αργότερα θα προτιμήσω να μείνω σε μία μικρότερη πόλη, όμως αυτή τη στιγμή μου αρέσει να ζω σε μεγαλούπολη», αναφέρει ο 26χρονος Δημήτρης Κατσιμπούρης. «Εκεί μπορώ να βρω τα πάντα: να βρω άνετα δουλειά σε αυτό που έχω κάνει σπουδές, να πάω τη βόλτα μου ό,τι ώρα θέλω, όποια μέρα κι αν είναι, αφού τα μαγαζιά έχουν πάντα κόσμο», προσθέτει κατηγορηματικά. Τα μεγάλα αστικά κέντρα προσφέρουν σίγουρα μία ζωή με περισσότερες ευκαιρίες, σε σχέση με άλλες περιοχές. Όμως, η διαβίωση σ’ αυτά δεν είναι πάντοτε ιδανική. «Όταν κάνει ζέστη, εξαιτίας των καυσαερίων, δεν μπορείς να αναπνεύσεις», τονίζει ο Δημήτρης κατηγορηματικά.

Εν τέλει, είναι δύσκολο να ζήσουμε μακριά από τις δυνατότητες που μας παρέχουν οι μεγάλες πόλεις, ιδιαίτερα σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, όπου ο μισός πληθυσμός κατοικεί σε δύο μόνο πόλεις (Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Είναι, όμως, απαραίτητο να γνωρίζουμε τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που μας απειλούν, καθώς επίσης είναι αναγκαίο να στραφούμε σε προσπάθειες αντιμετώπισής τους.

 

Δημήτρης Κελεπούρης

dkelepouris@gmail.com

 

No related posts.