Πρωταθλητές… διαστήματος! Η A.S.A.T. στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης!

Στην κατηγορία διάστημα η A.S.A.T. (Aristotle Space & Aeronautics Team) διεκδικεί τα πρωτεία. Η φοιτητική ομάδα δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 από δώδεκα φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για να συμμετάσχει στον διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό αεροναυπηγικής Air Cargo Challenge 2017. Σήμερα, η A.S.A.T. μετράει περισσότερα από 50 μέλη από τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Φυσικής, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Βιολογίας, Ιατρικής αλλά και Δημοσιογραφίας.

Στο περίπτερο Akademia (14) της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκη, η πρώτη ομάδα στον τομέα της Αεροδυναμικής, παρουσίασε τα τρία πρωτότυπα project που δουλεύει: “Aeronautics”, “Rocketry” και “Cubesat”. Το πρώτο (2015) αποτελεί πρωτότυπο εγχείρημα της ομάδας με στόχο την ανάδειξη και εδραίωση της Αεροδυναμικής ως τομέα στην Ελλάδα. Μέσω αυτού του project, η A.S.A.T. εκπροσωπεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σε παγκόσμιους διαγωνισμούς. Σκοπός είναι ο σχεδιασμός και η διαμόρφωση καινοτόμων εναέριων οχημάτων (όπως το Nefeli I, II & III κ.τ.λ.). Η ομάδα κέρδισε σημαντικές διακρίσεις, όπως την πρώτη θέση στο διαγωγνισμό ACC Zagreb το 2017. Έχοντας αναδειχθεί στις δέκα καλύτερες στον τομέα της αεροναυτικής παγκοσμίως, στοχεύει στη βελτιστοποίηση των κατασκευών της, στη σχεδίαση καλύτερων αεροχημάτων και στην ανάπτυξη αυτόνομων αεροχημάτων.

Ένα ακόμα σημαντικό project είναι το “Rocketry”, το οποίο αφορά την εκτόξευση ενός πυραύλου υψηλής ισχύος και τη συμμετοχή με αυτό στον μεγαλύτερο διαγωνισμό πυραυλικής στον κόσμο, το Spaceport AmericanCup, το 2020. Τέλος, το project “Cubesat” περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νανοδορυφόρου με διαστάσεις μόλις 34x10x10 cm., η κατασκευή του οποίου αποσκοπεί στη μελέτη των επιπτώσεων της μικροβαρύτητας και της ακτινοβολίας πάνω σε ευκαρυωτικά κύτταρα. Με αυτό το project, η A.S.A.T. θα λάβει μέρος στον πρόγραμμα “Fly your Satellite” του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, διευρύνοντας, έτσι, τις γνώσεις της για τη μέγιστη βελτιστοποίηση του δορυφόρου. Είναι αξιοθαύμαστο ότι για το συγκεκριμένο ερευνητικό σχέδιο συνεργάστηκαν φοιτητές από το τμήμα Ιατρικής, Βιολογίας, Πληροφορικής και Μηχανολογίας. Περισσότερες λεπτομέρειες: asat.gr.

Ευχόμαστε στην ομάδα καλή επιτυχία και καλές πρωτιές!

No related posts.