Η αξία της διασκέδασης και το χρήσιμο μάθημα ενός πάρτι

Booksmart
Η.Π.Α. (2019)
Σκηνοθεσία: Ολίβια Γουάιλντ
Παίζουν: Μπίνι Φέλντστέιν, Κάιτλιν Ντέβερ, Τζέισον Σουδέικις

Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τη Μόλι όταν καταλαβαίνει, λίγο πριν τη βραδιά της αποφοίτησής της, ότι οι συμμαθητές της τη θεωρούν υπερόπτρια και υπερβολικά αφοσιωμένη στη μελέτη. Διαπιστώνοντας ότι οι υψηλές αποδόσεις δεν προϋποθέτουν αποχή από τη διασκέδαση, αποφασίζει να πάρει εκδίκηση για τις χαμένες απολαύσεις, συμμετέχοντας στο πάρτι του συμμαθητή της, Νικ. Στο πάρτι αυτό δεν μπορεί να πάει χωρίς την κολλητή της φίλη, την Έιμι.

Εκείνη, παρά τις αρχικές της αντιρρήσεις, δέχεται να την ακολουθήσει στα σχέδιά της για μία ξέφρενη νύχτα, αποζημίωση για τον κόπο τον οποίο κατέβαλλαν όλα τα χρόνια του σχολείου. Το μεγάλο τους πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουν την ακριβή διεύθυνση του τόπου διεξαγωγής του πάρτι. Μέχρι να τη βρουν περνούν από μία σειρά από απρόβλεπτες περιπέτειες.

Αναλώνεται αρκετός κινηματογραφικός χρόνος μέχρι να φτάσουν τα δύο κορίτσια στο κέντρο των εξελίξεων. Σε αυτό το διάστημα κυριαρχεί το κωμικό στοιχείο, συνδυάζοντας τη φάρσα με τον σουρεαλισμό. Αρκετά κωμικά ευρήματα πετυχαίνουν τον στόχο τους προκαλώντας το γέλιο, χωρίς, όμως, να λείπουν και τα ανέμπνευστα αστεία. Ωστόσο, η χημεία μεταξύ των συμπρωταγωνιστριών και η επιλογή της γνωστής ηθοποιού και πρωτάρας στη σκηνοθεσία, Ολίβια Γουάιλντ, να υιοθετήσει ένα αντισυμβατικό σκηνοθετικό στιλ, ταιριαστό με τον ξέφρενο ρυθμό της νύχτας που βιώνουν η Εΐμι και η Μόλι, δίνουν πνοή στο φιλμ, μέχρι να έρθει η κλιμάκωση της δράσης.

Το πάρτι του Νικ θα αποτελέσει τον καταλύτη των εξελίξεων. Εκεί, οι δύο φίλες θα μάθουν αν οι ερωτικές τους αναζητήσεις μπορούν να βρουν ανταπόκριση και αν η φιλία τους μπορεί να αντέξει στις δυσκολίες. Σε μία από τις πιο δυνατές σκηνές της ταινίας, η Γουάιλντ αξιοποιεί ιδανικά το υγρό στοιχείο, για να αναδείξει τη σύγκρουση των εφηβικών πόθων με τη σκληρή πραγματικότητα. Σε αυτό το σημείο βοηθά και η αξιοπρόσεκτη ερμηνεία της Κάιτλιν Ντέβερ. Μέσα από το εκφραστικό της βλέμμα αντανακλά τα έντονα συναισθήματα της ηρωίδας της.

Το “Booksmart” δεν εξιδανικεύει την εφηβική ηλικία και καυτηριάζει με χιουμοριστικό τρόπο τον καταναλωτισμό και την αλλοτρίωση των σχέσεων. Παρόλα αυτά, δεν ηθικολογεί και εκπέμπει ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι χαρισματικά παιδιά όπως η Μόλι και η Εΐμι έχουν τα ψυχικά και πνευματικά εφόδια να ανταποκριθούν στις δυσκολίες τις οποίες επιφυλάσσει η ζωή έξω από το σχολείο. Δεν απουσιάζουν οι σεναριακές υπερβολές και οι κακόγουστες λεπτομέρειες, ωστόσο θα ήταν άδικο οι συγκεκριμένες αδυναμίες να επισκιάσουν τις αρετές της ταινίας.

Το φιλμ της Γουάιλντ αποτελεί μ;iα αξιόλογη προσπάθεια ανανέωσης του είδους της νεανικής κωμωδίας. Διαθέτει φρεσκάδα και νεύρο, στοιχείο το οποίο απουσιάζει από πολλές σύγχρονες χολιγουντιανές κωμωδίες. Προσφέρει στιγμές διασκέδασης στους θεατές, που, έτσι κι αλλιώς, εύλογα τις αναζητούν σε μία ανάλαφρη ταινία. Το μήνυμα της, όμως, ότι όλοι έχουν δικαίωμα στη διασκέδαση και πως δεν πρέπει να κρίνουμε επιφανειακά άτομα τα οποία δεν γνωρίζουμε πραγματικά κάθε άλλο παρά ανάλαφρο μπορεί να θεωρηθεί.

Το “Booksmart”, με εύστοχο τρόπο, επισημαίνει ότι τα φαινόμενα συχνά απατούν και τα εύκολα συμπεράσματα ενδεχομένως να μας εμποδίζουν να δούμε τις αόρατες πτυχές μίας ενδιαφέρουσας προσωπικότητας.

No related posts.