Νικητής των Δημοτικών Εκλογών χωρίς αντίπαλο ο Έντι Ράμα

Παρά τη χαμηλή συμμετοχή, μέσα σε ένα συγκρουσιακό κλίμα, και χωρίς ευτυχώς βίαια επεισόδια, διεξήχθησαν οι Δημοτικές Εκλογές, στην Αλβανία, στις 30 Ιουνίου.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σε αυτές τις εκλογές ήταν η απόφαση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, δηλαδή του Δημοκρατικού Κόμματος, με πρόεδρο τον Λουλζίμ Μπάσα και του κόμματος Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη, να απέχουν από τις εκλογικές διαδικασίες. Αυτό που πυροδότησε την πολιτική σύγκρουση ήταν η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, να προσπαθήσει να ακυρώσει την ημερομηνία των Δημοτικών Εκλογών της 30ης Ιουνίου, με προεδρικό διάταγμα, μεταθέτοντάς την για τις 13 Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε αυτήν την απόφαση επικαλούμενος τη σοβαρή πολιτική κρίση που επικρατεί στη χώρα εδώ και αρκετούς μήνες. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, όμως, αγνόησε τα προεδρικά διατάγματα και προχώρησε κανονικά στις εκλογικές διαδικασίες, κατηγορώντας την Αντιπολίτευση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι προέβησαν στις ενέργειες αυτές για να εμποδίσουν την ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φοβούμενοι τη δικαιοσύνη.

Η αποχή της Αντιπολίτευσης από τις δημοτικές εκλογές είχε ως αποτέλεσμα σε 31 από τις 61 Δήμους της χώρας οι εκλογές να έχουν μόνο μια υποψηφιότητα, αυτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στις άλλες 30 οι δεύτερες οι υποψηφιότητες ανήκαν ή σε ανεξάρτητους υποψηφίους ή σε άλλα μικρότερα κόμματα.

Αυτό που, πάντως, κατεύνασε τα οξυμένα πνεύματα ήταν οι προειδοποιήσεις των Αξιωματούχων των Η.Π.Α. και της Ε.Ε. προς την Αντιπολίτευση της χώρας, ότι αν προκαλούσαν βίαια επεισόδια την ημέρα των Εκλογών θα θεωρούνταν ως εγκληματικές οργανώσεις και θα αντιμετωπίζονταν ως τέτοιες. Στις δηλώσεις της, η εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maja Kocijancic ανέφερε ότι παρά το συγκρουσιακό κλίμα οι εκλογές ήταν νόμιμες. Η ίδια τόνισε: «Οι δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 30 Ιουνίου στην Αλβανία, παρά τους διχασμούς και τις πολιτικές έριδες, έγιναν σε ένα γενικά καλό κλίμα και χωρίς ιδιαίτερες συγκρούσεις».

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι το Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη έχουν ξεκινήσει αυτήν τη σύγκρουση από τις 16 Φεβρουαρίου, προβαίνοντας σε μία πολιτική πράξη άνευ προηγουμένου. Πιο συγκεκριμένα, παρέδωσαν τις βουλευτικές έδρες, σε μία προσπάθεια να πιέσουν την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της χώρας, Εντι Ράμα, να παραιτηθεί και να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Η Αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πρωθυπουργό για εμπλοκή στο οργανωμένο έγκλημα, στη διαφθορά και την εξαγορά των ψήφων. Οι μαζικές κινητοποιήσεις που οργανώνει το Δημοκρατικό Κόμμα, συχνά, καταλήγουν σε βίαια επεισόδια και σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία.

Σύμφωνα, πάντως, με τα αποτελέσματα από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ο Ράμα έχει ανακηρυχτεί ο απόλυτος νικητής, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα, με την παράδοση των εδρών του και την ήττα του στις Δημοτικές Εκλογές, έχει χάσει, πλέον, κάθε εξουσία!

No related posts.