Το φιλαράκι στη ζωή σου μην παραμελείς!

Η φιλία είναι μία έννοια με πολλές επεκτάσεις. Για κάθε άνθρωπο, ο όρος αυτός αποτελεί κάτι διαφορετικό. Για κάποιους, η φιλία παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή και την καθημερινότητά τους. Για άλλους, πάλι, έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αφού το κυριότερο για αυτούς αποτελεί η οικογένεια ή ο σύντροφός τους. Αυτό που παρατηρώ, όμως, στην πλειοψηφία των ατόμων είναι η προσπάθεια της διαχείρισης του χρόνου τους έτσι ώστε να μην παραμελείται κανείς, αφού θεωρούν τόσο σημαντικούς τους φίλους τους όσο και την οικογένεια ή τον «άνθρωπό» τους.

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, υπάρχουν τρία είδη φιλίας. Τα δύο πρώτα είναι η φιλία της ωφελιμότητας και η φιλία της απόλαυσης (όπου στην πρώτη βασικός σκοπός είναι η αποκόμιση οφελών και στη δεύτερη αποκλειστικά η διασκέδαση). Η κύρια κατηγορία, όμως, είναι η φιλία της αρετής και του αγαθού, η οποία συνιστά τον αληθινό τύπο φιλίας. Σύμφωνα με αυτόν, τα άτομα λαμβάνουν τα ουσιαστικά οφέλη μίας τέτοιας σχέσης.

Ο τρίτος αυτός τύπος φιλίας δομείται από την εκτίμηση των αρετών και των ιδανικών ανάμεσα στις δύο πλευρές, με απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη καλοσύνης σε ένα μη ανταγωνιστικό πλαίσιο. Σε μία τέτοια σχέση επιβάλλεται η αφιέρωση χρόνου, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός για το απέναντι άτομο. Με την ύπαρξη, λοιπόν, αυτών των προϋποθέσεων, είναι δυνατόν να δομηθεί μία αληθινή, ουσιώδης φιλική σχέση, η οποία μπορεί ολοένα και περισσότερο να εξελίσσεται σε βάθος χρόνου.

Αυτόν τον τύπο φιλίας αξίζει να ψάξει ο καθένας μας. Γιατί οι άνθρωποι χωρίς αληθινούς φίλους καταλήγουν να είναι μίζεροι, κατσούφηδες και νευρικοί. Αυτό συμβαίνει διότι μόνο οι φίλοι θα σε κάνουν να διασκεδάσεις. Αυτά είναι τα άτομα με τα οποία νιώθεις ελεύθερος να συζητήσεις ό,τι σου έρθει στο μυαλό, σχετικά με τα ζητήματα που σε απασχολούν, χωρίς να δεχτείς κριτική. Είναι τα άτομα με τα οποία μπορείς να μοιραστείς τη θλίψη και την ευτυχία σου.

Οι πραγματικοί φίλοι χαίρονται ίσως και περισσότερο από εσένα στη χαρά σου, συγκινούνται με την επιτυχία σου, θυμώνουν με την αδικία που υφίστασαι και σου συμπαραστέκονται στη δύσκολη στιγμή σου. Οι πραγματικοί φίλοι έχουν μαγικές ικανότητες. Ικανότητες που αποτελούν μονοπώλιό τους.

Ένα παράδειγμα συνιστά το ότι δύνανται να σε κάνουν να γελάσεις ακόμα και σε στιγμές που δεν θες να σκάσεις ούτε ένα χαμόγελο. Σε στιγμές γέλιου είναι εκεί μέχρι να πονέσει το στομάχι και να δυσκολεύεται να βγει η αναπνοή, αλλά και σε στιγμές απελπισίας προσφέρουν το καλύτερο φάρμακο μέσω μίας ειλικρινούς και ξεκάθαρης κουβέντας, η οποία θα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις τα λάθη σου και εν τέλει να βελτιωθείς ως χαρακτήρας. Γιατί σε γνωρίζουν καλύτερα από ότι γνωρίζεις εσύ τον εαυτό σου. Ως αποτέλεσμα, συντελούν στο να ξεκαθαριστεί πιο εύκολα το τοπίο όταν εσύ είσαι αρκετά θολωμένος για να δεις καθαρά τις καταστάσεις.

Καταλήγοντας, αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι σε αυτόν τον φρικτό κόσμο που ζούμε, μέσα στον οποίο συνειδητοποιούμε καθημερινά τις απογοητεύσεις που απλόχερα μάς προσφέρονται, είναι πολύ εύκολη η επιφανειακή σύναψη σχέσεων. Το δύσκολο κομμάτι, όμως, μα συνάμα το ομορφότερο και το πιο σημαντικό, είναι η μετάδοση ειλικρινών συναισθημάτων. Είναι η ανιδιοτελής αγάπη που έχεις να προσφέρεις και που σίγουρα θα λάβεις πίσω. Αρκεί να αναφέρεται στον κατάλληλο άνθρωπο. Αυτόν που έχει την τιμή να λέγεται το φιλαράκι σου!

No related posts.