Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

«Μία φορά γίνεσαι πενήντα…»

Το λογότυπο του Φεστιβάλ

Αυτό σκέφτηκαν οι διοργανωτές του Διεθνούς Φεστιβάλ ταινιών Ντοκιμαντέρ και Κινουμένων Σχεδίων της Λειψίας και θέλησαν να το γιορτάσουν με ένα ενδιαφέρον, πολυπολιτισμικό και πολύχρωμο Φεστιβάλ. Τα κατάφεραν περίφημα.

Ολοκληρώθηκε το 50 ο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών Ντοκιμαντέρ και Κινουμένων Σχεδίων της Λειψίας που πραγματοποιήθηκε από τις 29 Οκτωβρίου μέχρι τις 4 Νοεμβρίου. Απολογισμός: Πολλές ενδιαφέρουσες ταινίες, πολλές φρέσκιες ιδέες, πολλοί επισκέπτες και πολλές πικρές αλήθειες μέσα από κινούμενες και ακίνητες εικόνες.

Το Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών Ντοκιμαντέρ και Κινουμένων Σχεδίων της Λειψίας είναι το μεγαλύτερο γερμανικό Φεστιβάλ του χώρου και ένα από τα πιο σημαντικά παγκοσμίως. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1955 υπό την ονομασία «Παγγερμανική Εβδομάδα για ταινίες πολιτισμού και ντοκιμαντέρ της Λειψίας» και αποτέλεσε το πρώτο ανεξάρτητο κινηματογραφικό φεστιβάλ της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Από το 1957 έως το 1959 το Φεστιβάλ δεν πραγματοποιήθηκε λόγω οργανωτικών διαφωνιών. Την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου αποτελούσε τόπο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων των κινηματογραφιστών από την Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία.

Το ίδιο το Φεστιβάλ διαφημίζει εαυτόν ως ένα Φεστιβάλ για ταινίες που προωθούν την ειρήνη και την αξία του

Χαρακτηριστική σκηνή από την ταινία της Εύας Στεφανή «Τι ώρα είναι;»

ανθρώπου, το ελεύθερο πνεύμα, τον ελεύθερο λόγο και τη σκοπίμως ακίνητη εικόνα. Η υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα, η μαεστρία στη διήγηση, η κριτική ματιά, η προσεκτική παρατήρηση και η εκμετάλλευση των «αναμνήσεων των εικόνων» είναι τα χαρακτηριστικά των ταινιών που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ της Λειψίας.

Εδώ και δεκαετίες ένα μέρος του Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στις καλλιτεχνικές ταινίες Κινουμένων Σχεδίων. Από το 1995 μάλιστα γίνεται ειδικός ξεχωριστός διαγωνισμός για τις ταινίες αυτού του είδους.

Τα 50α γενέθλια του Φεστιβάλ γιόρτασαν μαζί του 31.000 θεατές που απόλαυσαν τις 276 προβολές ταινιών Ντοκιμαντέρ και Κινουμένων Σχεδίων.

Τα βραβεία

Το συνολικό ποσό των βραβείων έφτασε φέτος τα 58.500 Ευρώ.

Το Χρυσό Περιστέρι για την καλύτερη διεθνή ταινία Ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε στην ταινία “Don’t get me wrong” (“Nu te supara, dar” ) της 27χρονης Adina Pintilie από τη Ρουμανία. Το Ασημένιο Περιστέρι απονεμήθηκε στην ταινία “Children. As time flows” (“Kinder. Wie die Zeit vergeht”) του Γερμανού Thomas Heise.

Όσον αφορά τις ταινίες μικρού μήκους (μέχρι 45 λεπτά) το Χρυσό Περιστέρι απονεμήθηκε στην ταινία “Merely a smell” (“Moujarad Raiha”) του Maher Abi Samra από το Λίβανο.

Το «Περιστέρι του ταλέντου», όπως ονομάζεται το βραβείο για τη νέα γενιά ταινιών (Generation DOK), που απονεμήθηκε φέτος για πρώτη φορά, πήγε στην ταινία“Someone like you” της Nanna Frank M ø ller από τη Δανία.

Το Χρυσό Περιστέρι για την καλύτερη ταινία Κινουμένων Σχεδίων απονεμήθηκε στην ταινία “Life Line” (“Életvonal”) του Ούγγρου Tomek Ducki ενώ το Ασημένιο Περιστέρι στην ταινία “Frank Kafka ‘s A country doctor” (“Kafka Inaka Isha”) του Ιάπωνα Koji Yamamura.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε στο Φεστιβάλ η Εύα Στεφανή με την αξιόλογη ταινία της «Τι ώρα είναι;». Ο Ηλίας και ο Χρήστος, δύο μεσήλικες, αποφασίζουν να συγκατοικήσουν γιατί έτσι θα είναι η καθημερινότητα πιο εύκολη. Και η αναμονή μέχρι να συμβεί κάτι πιο υποφερτή. Ο Χρήστος ίσως σταματήσει να πίνει, ο φόβος για το έξω από εμάς αλλά και για το μέσα μας ίσως να γίνει μικρότερος. Το Φεστιβάλ γράφει για την ταινία της Εύας Στεφανή «Ίσως πρόκειται για μία ταινία σχετικά με άτομα με νοητικά προβλήματα, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο άντρες και ένα ξυπνητήρι στον αγώνα με την πραγματικότητα». Να υπενθυμίσουμε ότι η ταινία της Εύας Στεφανή είχε προβληθεί και στο περσινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.

Ο Alexander Riedel παραλαμβάνει το βραβείο του για την Ταινία "Run out"

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε και το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ “Run out” (“Drauß en bleiben“), το οποίο κέρδισε και το βραβείο της νέας κριτικής επιτροπής της Σχολής Κινηματογράφου της Λειψίας (Filmschule Leipzig e.V.). Ο Γερμανός Alexander Riedel μας παρασύρει στην καθημερινότητα των νέων ανθρώπων που ζητούν πολιτικό άσυλο στη Γερμανία και ζουν υπό καθεστώς ανοχής και πολύχρονης αναμονής.

Μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το Μάρτιο για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, αλλά τουλάχιστον σε λίγες μέρες θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε το 48 ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου (από 16 έως 25 Νοεμβρίου). Καλές προβολές!

 

 

Από τη Λειψία:

Έφη Μουργελά

efi.mourgela@gmail.com

No related posts.