Η απάθεια των εκλογέων

Αυτή είναι αναμφισβήτητα η χρονιά των εκλογών. Εκλογές για ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών, εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο και βουλευτικές εκλογές. Σε αυτές τις εκλογές κάποιοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, είναι ενήλικες και, σύμφωνα με τον νόμο, είναι ψηφοφόροι. Πάντα αναρωτιόμουν με τι κριτήρια ψηφίζουν οι 18άρδηες και κατά πόσο παρακολουθούν την επικαιρότητα, πώς ενημερώνονται για τις πολιτικές εξελίξεις!

Σε έναν διάλογο που είχα πρόσφατα με έναν συγγενή μου ηλικίας 19 ετών, (φοιτητής πλέον) τον ρώτησα ευθέως τι θα ψηφίσει και με ποια κριτήρια. Η απάντησή του με σόκαρε λιγάκι. Καταρχάς δεν γνώριζε ότι εφέτος έχουμε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και τι αφορούν αυτές. Κάτι είχε ακούσει ότι θα ψηφήσουμε για δημάρχους, όμως ο ίδιος δεν γνώριζε ούτε ποιος είναι ο τωρινός δήμαρχος της πόλης του ούτε ποιοι είναι οι υποψήφιοι για τη δημαρχία.

Δεν χρειάστηκε να τον ρωτήσω παραπάνω πράγματα για τις ευρωεκλογές, ενώ για τις βουλευτικές γνώριζε μόνο τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Μα, θα πει κάποιος, πρώτη φορά θα ψηφίσει και είναι πολύ μικρός για να ασχοληθεί με τις πολιτικές εξελίξεις και, επίσης, οι νέοι δεν ασχολούνται με τέτοια θέματα και είναι αδιάφοροι για την πολιτική. Με τράνταξε η απάθειά του. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στους περισσότερους νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά, αλλά και σε πολίτες που είναι ενήλικες και ψηφίζουν χρόνια. Η ψήφος μας δεν πρέπει να είναι μία απλή επιλογή για το ποιον θα σταυρώσουμε. Έχει να κάνει με τη ζωή μας, με την καθημερινότητά μας. Χρειάζεται σοβαρότητα και όχι ανευθυνότητα. Το ποιους θα αναδείξουμε με την ψήφο μας να μας κυβερνήσουν είναι δικό μας αποτέλεσμα. Να μην παρασυρθούμε από συναισθηματισμούς και λαϊκισμούς.

Στις συζητήσεις με φίλους και γνωστούς, αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι είναι ανενημέρωτοι για τα πολλά σοβαρά θέματα. Κι, όμως, ζούμε στην εποχή της υπερπληροφόρησης. Σήμερα, δεν μπορεί να ενημερώνεται κανείς για τις πολιτικές εξελίξεις μόνο από την τηλεόραση. Υπάρχουν εκατοντάδες σελίδες με ειδησεογραφικό περιεχόμενο (sites, blogs). Η πληροφορία είναι διάχυτη. Αυτό που χρειάζεται, όμως, είναι έρευνα και διάβασμα και αυτό απαιτεί να αφιερώσουμε χρόνο. Πόσοι από μας πειθόμαστε όταν μία είδηση βρίσκεται στα περισσότερα sites και θεωρούμε δεδομένη την ακρίβειά της και εφησυχάζουμε;

Επικρατεί η μέθοδος της ακριβούς αντιγραφής και επικόλλησης (copy and paste). Δεν εμβαθύνουμε στο θέμα και δεν κάνουμε καμία έρευνα. Βασιζόμαστε σε αυτό που έχουμε διαβάσει, λες και τα σοβαρά sites έχουν το αλάνθαστο. Η λογική μένει αδρανής. Έπειτα, αν αποδειχθεί ότι η είδηση είναι ψευδής, ούτε το 10% των sites αφιερώνει χώρο για εξηγήσεις.

Οι δημοσκόποι λένε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών κρίνεται από τους αναποφάσιστους. Εγώ θα έλεγα ότι κρίνεται από τους απαθείς και τους ανενημέρωτους…

*Το άρθρο γράφτηκε στις 16 Μαΐου, με τα δεδομένα που ίσχυαν τότε!

No related posts.