AIESEC – Γίνε πολίτης του κόσμου

Στις 26 Μαΐου, η τοπική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η μη κυβερνητική οργάνωση AIESEC, διεξήγαγε την εκδήλωση με τίτλο «Γίνε πολίτης του κόσμου», στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση του ενδιαφερόμενου νεανικού κοινού για τα προγράμματα που παρέχει η AIESEC, για τους στόχους της και την εμπειρία των εθελοντών και μελών της. Η Λίνα Γιαννιβασίλη, ο Κωνσταντίνος Κολοκάθης και η Ειρήνη Παπαγιαννίδου, μέλη και εθελοντές της AIESEC, ήταν μερικοί από τους ομιλητές που μοιράστηκαν την εμπειρία τους, εξιστορώντας τις περιπέτειες που έζησαν σε άλλα μέρη της γης.

Λίγα λόγια για την AIESEC

Πρώτη ομιλήτρια και εκείνη που άνοιξε την εκδήλωση ήταν η Λίνα Γιαννιβασίλη, υπεύθυνη της τοπικής ομάδας της AIESEC στο Α.Π.Θ., η οποία μίλησε για τον ρόλο της οργάνωσης και τους στόχους που προσπαθεί να πετύχει.

Η AIESEC είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός, νεανικός οργανισμός, που διοικείται και απευθύνεται σε νέους από 18 έως 30 ετών και συνεργάζεται με εννέα πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα. Δημιουργήθηκε μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε μία προσπάθεια να φέρει του λαούς πιο κοντά, για την επίτευξη της ειρήνης και την ανάπτυξη των ανθρωπίνων δυνατοτήτων μέσα από το εθελοντικό, διαπολιτισμικό πρόγραμμα, Global Volunteer.

Το 2015, ο Ο.Η.Ε. έθεσε 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, που έχει βάλει στόχο να επιτευχθούν μέχρι το 2030 σε συνεργασία με την AIESEC. Έτσι, κάθε πρόγραμμα εθελοντισμού που παρέχει αντιστοιχεί και με έναν από τους στόχους, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει την επίτευξή τους.

Η εμπειρία της Ειρήνης

Η Ειρήνη Παπαγιαννίδου, φοιτήτρια του Μαθηματικού τμήματος του Α.Π.Θ. και εθελόντρια της AIESEC σε δυο προγράμματα του Global Volunteer, μας μίλησε για την εμπειρία της: «Στο πρώτο μου ταξίδι δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω τι πάω να κάνω. Όταν, όμως, μπήκα στο αεροπλάνο κατάλαβα ότι για οχτώ εβδομάδες θα πάω να κάνω εθελοντική εργασία σε ένα σχολείο στη Αίγυπτο! Όλοι μου λέγανε πόσο επικίνδυνα είναι, οπότε δεν ήξερα τι να περιμένω (όπως αποδείχτηκε, όμως, μόνο επικίνδυνα δεν ήτανε). Στο δεύτερο μου ταξίδι στην Αυστρία ήταν όλα πολύ διαφορετικά, καθώς πήγαινα με το σκεπτικό της νέας αρχής. Δυο διαφορετικές εμπειρίες που δεν θα άλλαζα για κανένα λόγο»

Η εμπειρία του Κωνσταντίνου

Ο Κωνσταντίνος Κολοκάθης, φοιτητής Νομικής στο Α.Π.Θ. και εθελοντής στην AIESEC, μας μίλησε για το ταξίδι του στην Ρουμανία: «Πέρσι, κοντά στο Μάιο έψαχνα τι θα κάνω με το καλοκαίρι μου και καθώς δεν ήθελα να βασιστώ σε φίλους αποφάσισα να κάνω κάτι διαφορετικό. Έτσι τελείως αφηρημένα έπεσε στην αντίληψή μου η AIESEC και άρχισα να ψάχνω τα προγράμματά της. Σε μια απόφαση της στιγμής αποφάσισα ότι η Ρουμανία θα ήταν ένας ενδιαφέρον προορισμός, κοντινός και με χαμηλό κόστος. Το ανακοίνωσα, λοιπόν, στους γονείς μου και μετά από τρεις μέρες, αφού έχει τελειώσει η εξεταστική, έφυγα για Ρουμανία.

Όταν έφτασα στην πόλη όπου θα έμενα και πήγαμε στις Φοιτητικές Εστίες, ανακάλυψα ότι ο συγκάτοικος μου θα είναι ένας Μεξικανός. Σκέφτηκα: ‘Πόσες πιθανότητες είχα στην ζωή μου να γνωρίσω έναν Μεξικανό, αλλά και να γίνω φίλος μαζί του;’. Αργότερα, επειδή εγώ θα δίδασκα Αγγλικά σε παιδάκια εκείνο το καλοκαίρι, στην τάξη μέσα θα συνεργαζόμουν με ακόμα ένα άτομο το οποίο έτυχε να είναι μία κοπέλα από την Τουρκία. Η συνεργασία ήταν υπέροχη και η φιλοξενία από τους Ρουμάνους απίστευτη. Όλη η εμπειρία ήταν πραγματικά κάτι το μοναδικό».

Related posts:

 1. Η δύναμη της Φωτογραφίας – Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Αβραμίδη
 2. Η Κινηματογραφική Ομάδα της Οδοντιατρικής
 3. Βία κατά των γυναικών: ευαισθητοποιήσου και ευαισθητοποίησε τους γύρω σου
 4. Rugby Rebels: Οι «επαναστάτες» του ράγκμπι από τη Θεσσαλονίκη
 5. Πριν το ρολόι χτυπήσει
 6. Ιδιωτικότητα και ασφάλεια στο Διαδίκτυο: χρήσιμες συμβουλές
 7. Μία διαδρομή στην ιστορία της «Παλαιάς Φιλοσοφικής»
 8. Βλέποντας μέσα από τα μάτια των ατόμων σε απεξάρτηση
 9. Η ενημέρωση σώζει ζωές!
 10. Το σύστημα βγάζει #Error404
 11. Ένας πρωτότυπος τρόπος προβολής ταινιών
 12. Ένα, δύο, τρία… ΚΛΙΚ
 13. Εικαστική έκθεση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Α.Π.Θ.
 14. «Στο στόχαστρο», της ομάδας Θεατρικό Πραξικόπημα