Μία διαδρομή στην ιστορία της «Παλαιάς Φιλοσοφικής»

Από το 1888 μέχρι και σήμερα στεγάζεται στην Εθνικής Αμύνης ένα κτίριο που οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως την «Παλαιά Φιλοσοφική». Ξέρουν, όμως, ότι το 1971 ένας άνδρας αυτοτόνησε, μία υπόθεση που αποτέλεσε την κεντρική ιδέα της ταινίας «Ναι μεν αλλά…» από τον Παύλο Τάσιο; Γνωρίζουν ότι κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λειτούργησε ταυτόχρονα ως νοσοκομείο και ως Πανεπιστήμιο; Αυτά και πολλά ακόμα θα μάθουν όσοι επισκεφτούν την Παλαιά Φιλοσοφική το Σάββατο 25 Μαΐου, στις 12:00 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της δράσης «Χρονοτοπία: μία διαδρομή στην ιστορία της Παλαιάς Φιλοσοφικής».

Το συγκεκριμένο εγχείρημα ξεκίνησε ως ένα project που δεν έπρεπε να βασίζεται σε κάποιο ήδη υπάρχον έργο, για το μάθημα Δραματουργία Παράστασης ΙΙ, του τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όταν δύο τότε φοιτητές αποφάσισαν ότι ήθελαν να δουν το έργο τους να παίρνει σάρκα και οστά στον φυσικό χώρο στον οποίο αναφέρεται. Ο λόγος γίνεται για τον Κωνσταντίνο Σουλτάνη, φοιτητή του τμήματος και την Ιωάννα Λιούτσια, απόφοιτη του τμήματος Θεάτρου, με την οποία είχαμε την χαρά να συζητήσουμε για αυτήν την δράση, μία “site specific performance”, όπως την ονόμασε.

Πώς ακούγονται τα παπούτσια όταν περπατάμε στο κτίριο; Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις αισθήσεις για μία τέτοια εμπειρία; Αυτά είναι μόνο κάποια από τα ερωτήματα που γεννώνται σε κάθε περαστικό από τη Φιλοσοφική Σχολή, όπως αντίστοιχα και στη συντονίστρια, από τότε που φοιτούσε και η ίδια στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό του Α.Π.Θ. Σε αυτές τις ερωτήσεις, θα προσπαθήσει να απαντήσει με την ομάδα της, με τρόπο διαδραστικό αλλά και συνάμα πρωτοποριακό.

Ως μία κάθετη και οριζόντια ξενάγηση στο κτίριο της «Παλαιάς Φιλοσοφικής» μας παρουσιάζει η Ιωάννα Λιούτσια τη δράση που θα λάβει χώρα αυτό το Σάββατο, τονίζοντας μάλιστα πως ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αποτελούν οι μαρτυρίες παλαιών φοιτητών, και μη, που έχουν κάτι αξιόλογο να παραθέσουν. Σύμφωνα με την Ιωάννα, τα άτομα, μετά την είσοδό τους στο κτίριο, θα έχουν την ευκαιρία με τη βοήθεια των εθελοντών, αλλά και των διοργανωτών, να ταξιδέψουν στον χρόνο και τον χώρο μέσω μίας προτεινόμενης διαδρομής, με επτά σημεία αναφοράς, που θα τραβάνε το ενδιαφέρον του εκάστοτε επισκέπτη, με τη χρήση των αισθήσεων, και αρκετούς ακόμα ιδιαίτερους τρόπους, και όχι μόνο από την ιστορική ή την αρχιτεκτονική του πλευρά. Θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν, μάλιστα, και την Ιωάννα να διαβάζει στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Σχολής Αρχαίο Ελληνικό και Λατινικό Θέατρο, δίνοντας την αίσθηση παράδοσης μαθήματος.

«Το σημαντικότερο είναι πως υπήρχε άμεση ανταπόκριση, ιδιαίτερα από την κ. Φαίη Σκυβαλάκη, συντονίστρια του Γραφείου Συντονισμού Εθελοντών και Φοιτητικών Δράσεων, και απίστευτα καλή διάθεση από όλα τα μέλη που βοήθησαν στην ολοκλήρωση του», τόνιζε συνεχώς η Ιωάννα Λιούτσια. Η προσωπική αφήγηση, άλλωστε, θα φέρει τον ακροατή πιο κοντά με τους ανθρώπους που θα παραθέτουν τη δική τους ιστορία και θα τους βοηθήσει να γνωρίσουν το παλαιότερο κτίριο της πανεπιστημιακής κοινότητας του Αριστοτελείου. Γνωστοί και φίλοι ανακάλεσαν τις δικές τους μνήμες και εμπειρίες και σενετέλεσαν όλοι στην δημιουργία ενός τόσο ιδιαίτερου έργου. Αφηγήσεις που αφορούν τα σχόλια παλαιών καθηγητών σε φοιτητές, σχόλια του Μανόλη Ανδρόνικου, πριν την ανακάλυψη της Βεργίνας, για την αγανάκτησή του που δεν προχωρούσαν με τους σωστούς ρυθμούς οι αρχαιολογικές έρευνες και ιστορίες αγάπης που ξεκίνησαν από ένα λάθος μάθημα και ένα ιδιαίτερο όνομα θα πλαισιώσουν την εκδήλωση.

Αναμφίβολα το κτίριο της «Παλαιάς Φιλοσοφικής» έχει πολλές ιστορίες να αφηγηθεί, ιστορίες που με την βοήθεια της Ιωάννας Λιούτσια, του Κωνσταντίνου Σουλτάνη και της υπόλοιπης ομάδας από την Σχολή Θεάτρου θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει ο καθένας που θα επισκεφτεί το κτίριο αυτό, το Σάββατο στις 12:00. Η ξενάγηση θα διαρκέσει μία ώρα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη!

ΥΓ Ευχαριστούμε πολύ την Ιωάννα για τις απαντήσεις που μας έδωσε!

Related posts:

  1. Η Κινηματογραφική Ομάδα της Οδοντιατρικής
  2. Βία κατά των γυναικών: ευαισθητοποιήσου και ευαισθητοποίησε τους γύρω σου