Το σύστημα βγάζει #Error404

Από την θεατρική παράσταση του Τμήματος Γερμανικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

Ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει τις μηχανές και έχει γίνει υποχείριό τους. Το χρήμα εξοντώνει όσους δεν το υπηρετούν. Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να αντιδράσουν το σύστημα βγάζει #error404. Το προσωπικό είναι πολιτικό. Και αυτό είναι μόνο μία μικρή γεύση από την παράσταση της ομάδας θεάτρου της Γερμανικής Φιλολογίας και Πολιτισμού, με τίτλο «error404» (κωδικός που σημαίνει «Δεν Βρέθηκε»).

Στο πλαίσιο μαθήματος του τμήματος Γερμανικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, φοιτητές προσπαθούν να αφήσουν το δικό τους στίγμα παρουσιάζοντας στερεότυπα, προκαταλήψεις και άλλα κοινωνικά ζητήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας. Συνδυάζοντας σύγχρονα γερμανικά κείμενα μεταξύ τους, δημιουργούν ένα δικό τους έργο, με αρχή, μέση και τέλος, προσφέροντάς μας άπλετη τροφή για σκέψη και προβληματισμό.

Η παράσταση θίγει την θέση της εξουσίας και την σχέση της με τον άνθρωπο, την ισότητα των δύο φύλων, αλλά και την λεπτή γραμμή ανάμεσα στον ρόλο του θύτη και σε εκείνο του θύματος. Η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος και υπεύθυνη για το έργο, Κατερίνα Ζάχου, είπε ότι πρόκειται για ένα «κολάζ» σύγχρονων γερμανόφωνων, κυρίως, κειμένων, που σχετίζονται με σύγχρονους προβληματισμούς που μας αφορούν όλους.

Στόχος είναι να προβληθεί η θεματολογία που διαμορφώνεται στο σύγχρονο θέατρο. Παράλληλα, όσοι συμμετέχουν τόσο ενεργά (μέλη θεατρικής ομάδας) όσο και παθητικά (κοινό), θα έχουν την ευκαιρία να εξελιχθούν και να προβληματιστούν πάνω σε πολλά θέματα που ίσως δεν είχαν φανταστεί στο παρελθόν.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον φοιτητή και μέλος της θεατρικής παράστασης, Νίκο Ροκκά, που συμμετείχε στην εκδήλωση για δεύτερη χρονιά, επρόκειτο για πρόκληση, καθώς ο ίδιος έμαθε καινούργια πράγματα μέσα από αυτό και, ίσως, να το ξαναέκανε.

Το αποτέλεσμα προήλθε τόσο από την συστηματική προσπάθεια φοιτητών, παλιών και νέων, όσο και από την προσωπική ευαισθητοποίηση του καθενός στα ζητήματα που θίγει το έργο. Η θεατρική παράσταση με τίτλο “Error404” παρουσιάστηκε για τρεις παραστάσεις στο Θέατρο Παράθλαση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Φοιτητικής Εβδομάδας» του Α.Π.Θ.

Related posts:

  1. Η Κινηματογραφική Ομάδα της Οδοντιατρικής