Η Κινηματογραφική Ομάδα της Οδοντιατρικής

Η Φοιτητική Εβδομάδα έχει αρχίσει και πλήθος δράσεων λαμβάνουν χώρα κάθε μέρα εντός και εκτός του campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Με αφορμή την προβολή της ταινίας «Η Παναγία των Παρισίων» δύο μέλη της Κινηματογραφικής Ομάδας της Οδοντιατρικής, ο Χρήστος Αθανασούλης και ο Ιάσονας Καλογέρης, μας παρουσίασαν μία από τις πιο καινούργιες ομάδες του Α.Π.Θ.

-Αρχικά, θα θέλαμε να μάθουμε πόσα χρόνια είναι ενεργή η Κινηματογραφική Ομάδα της Οδοντιατρικής ;
Η ομάδα λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια. Η άδεια για την δημιουργία της ομάδας αυτής από το τμήμα είχε δοθεί λίγο καιρό πιο πριν, αλλά ξεκίνησε να λειτουργεί κανονικά από όταν εμείς ήμασταν στο πρώτο έτος. Ο φετινός χρόνος είναι και ο πιο ενεργός από όλους τους προηγούμενους.

-Κάθε πότε πραγματοποιούνται οι προβολές και με ποια κριτήρια επιλέγονται οι ταινίες;
Οι προβολές γίνονται κάθε Τετάρτη (ανελλιπώς) στο Μπλέ Αμφιθέατρο στο Α’ Υπόγειο Οδοντιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., καθώς αυτή είναι η μέρα που μας έχει δώσει άδεια το τμήμα. Επειδή είμαστε μόνο τρία άτομα είναι αρκετά εύκολο να συνεννοηθούμε και δεν κάνουμε κάποια επιπλέον συνάντηση πέρα από τις Τετάρτες που μαζευόμαστε για τις προβολές των ταινιών. Η επιλογή δεν είναι καθαρά δική μας, καθώς μας αρέσει να ακούμε την γνώμη του κοινού σχετικά με το τι θα ήθελε να δει. Έχουμε, δηλαδή, μία ομάδα στο Facebook, στην οποία αναρτούμε δημοσιεύσεις δίνοντας 3-5 επιλογές ταινιών, από τις οποίες αυτή με τις περισσότερες ψήφους προβάλετε την επόμενη φορά. Φυσικά, έχουμε και κάποιες θεματικές, όταν πλησιάζουν γιορτές ή κάποιες σημαντικές παγκόσμιες ημέρες που βρίσκουμε ενδιαφέρουσες, και τότε προβάλουμε κάτι ανάλογο. Ακόμη, υπάρχει και μία google φόρμα στο Διαδίκτυο, όπου μπορεί ο καθένας να προτείνει τις ταινίες που θα ήθελε να δει και από εκεί μπορούμε να πάρουμε κι εμείς κάποιες ιδέες.

-Από πόσα μέλη αποτελείται η ομάδα σας;
Η ομάδα θα λέγαμε πως είναι αρκετά μικρή. Είμαστε τρία άτομα που διαχειριζόμαστε την ομάδα και ανα διαστήματα, αν χρειαστούμε κάποια επιπλέον βοήθεια, απευθυνόμαστε συχνά σε κάποιο άτομο που είναι τακτικός επισκέπτης των προβολών και το γνωρίζουμε.

-Μπορεί να γίνει κάποιος μέλος της ομάδας και αν ναι, ποιο είναι το κριτήριο;
Φυσικά και μπορεί να γίνει μέλος ο καθένας, αρκεί να έχει ένα μικρό ενδιαφέρον για τον Κινηματογράφο και να αγαπά τις ταινίες. Καλό θα ήταν, ωστόσο, να είναι φοιτητής από την σχολή Οδοντιατρικής του Α.Π.Θ.

-Η φετινή χρονιά είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η ομάδα σας συμμετέχει στην Φοιτητική Εβδομάδα του Α.Π.Θ.;
Ναι, φέτος είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε. Οι λόγοι που μας ώθησαν να λάβουμε μέρος είναι διάφοροι. Αρχικά, η Φοιτητική Εβδομάδα είναι μία πολύ ωραία δράση που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο και θέλουμε να τη στηρίξουμε, καθώς μας αρέσει και την παρακολουθούμε όλα τα χρόνια. Φυσικά, σκεφτήκαμε πως με αυτόν τον τρόπο ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία να προωθήσουμε την δική μας ομάδα, ώστε να μας μάθει περισσότερος κόσμος και να έρχεται να παρακολουθεί τις ταινίες που προβάλουμε. Τέλος, το γεγονός πως τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε δει κάποια παρόμοια δράση στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας του Α.Π.Θ. (προβολής ταινιών δηλαδή), μας έκανε να θεωρήσουμε την ιδέα αρκετά καλή και πιστέψαμε ότι θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του κόσμου.

-Τι είναι αυτό που σας ώθησε να ξεκινήσετε αυτή την ομάδα αλλά και να την συνεχίζεται τόσο καιρό;
Ο λόγος που μας προέτρεψε να ξεκινήσουμε την ομάδα αυτή είναι ο ίδιος για τον οποίο την συνεχίζουμε μέχρι σήμερα και αυτός δεν είναι άλλος από την αγάπη μας για τον Κινηματογράφο. Μέσω αυτής, δεν προσπαθούμε να προβάλουμε ούτε πολιτικά ούτε θρησκευτικά μηνύματα, παρά μόνο το μήνυμα του πόσο σημαντικές είναι οι ταινίες αλλά και η Έβδομη Τέχνη για εμάς. Το μόνο που αποσκοπούμε είναι να την μοιραστούμε με τον κόσμο και να δώσουμε κίνητρο για μεγαλύτερη ενασχόληση με τον χώρο αυτό. Φυσικά, για εμάς είναι πολύ σημαντικό να παρέχουμε και αυτήν την δυνατότητα και σε κόσμο που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει στον Κινηματογράφο.

_______

Δύο προβολές ταινιών θα γίνουν στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας. Η πρώτη την ερχόμενη Τετάρτη, στις 22/6 με την ταινία “Chinatown”, και η δεύτερη την μεθεπόμενη Τετάρτη, στις 29/6, με μία ταινία που θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Related posts:

  1. Rugby Rebels: Οι «επαναστάτες» του ράγκμπι από τη Θεσσαλονίκη
  2. Εικαστική έκθεση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Α.Π.Θ.
  3. Ένα, δύο, τρία… ΚΛΙΚ
  4. Ένας πρωτότυπος τρόπος προβολής ταινιών